Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: LG Stylus 2

Radiotelefonen

Den første telefonen med DAB+ radio passer best for radioentusiaster.

Skrevet av / 24.10.16 - 06:00
LG Stylus 2
Lasse Svendsen

Til neste år slukkes FM fylkesvis fra måned til måned. Det analoge sendenettet for radio skal erstattes av DAB+, som allerede er godt utbygget i Norge. De fleste kan allerede ta inn DAB+ radio parallelt med FM, men i slutten av 2017 er det bare enkelte nærradioer som blir å finne på FM-båndet.

For de fleste av oss med smartmobiler, er likevel radio ikke lengre unna enn nærmeste app. Nettradio er enkelt tilgjengelig på både iPhone og Android-mobiler, men det er ikke alltid den mest pålitelige forbindelsen når man er i bevegelse. For eksempel når man er på vei til jobben, hytta eller et møte.

Nettradio bruker også datatrafikk i mobilnettet, som koster penger. Ikke all verdens mye penger, for en time nettradio drar ikke mange megabytene av datakvoten, men det kan likevel være enda mer praktisk med DAB+ radio.

Det får man i LG Stylus 2, som her hjemme selges i en versjon med DAB+ radio, i tillegg til FM-radio. Den ligger et stykke unna toppmodellen G5, som vi nylig testet, noe både kameraet, lydkvaliteten og ikke minst ytelsen beviste.

Les også: Test av LG G5

 

Moderat fart

Som navnet antyder, er telefonen utstyrt med pekepenn. Den er faktisk mer anvendelig enn man skulle tro. Dra den ut av den slanke telefonen, så dukker det opp en meny hvor du kan velge å skrive noe. For eksempel en liten notis, eller huskelapp, som du kan synkronisere med Google-kontoen din – og få tilgang til fra andre enheter. Du kan også skrive tekst på snapshot fra skjermbilder, og mye mer. Kalligrafi er også støttet, og det ser faktisk veldig bra ut, siden skriften blir tykkere når du trykker pennen mot skjermen.

Den store 5,7-tommers skjermen er ikke like overbevisende. Oppløsningen er ikke all verden (720HD med 258 ppi), og den er litt blassere med mer begrenset innsynsvinkel, enn vi foretrekker. Hastigheten er heller ikke mye å skryte av.

Les også: De beste mobilene for deg

Pekepennen er praktisk for de som ofte skriver notater. (Foto: Produsenten)
Pekepennen er praktisk for de som ofte skriver notater. (Foto: Produsenten)

Geekbench

Resultatet fra testen i Geekbench, som vi bruker på alle telefoner, plasserer Stylus 2 nederst blant telefonene vi har testet i 2016. Siden den kjører med en prosessor med flere kjerner, har vi testet både én- og flerkjerneytelsen, som forteller oss noe om hvor kjapt den klarer å behandle komplekse data.

Med en kjerne scorer den 509 poeng før vi har lastet den opp med masse apper og innhold, og 1320 i flerkjernetesten. Til sammenligning scorer Huawei Honor 5X til omtrent samme pris, over 3000 i flerkjernetesten. LG G5 5400.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Å bruke

Tallene forteller ikke hele sannheten. For mobilen er ikke så verst å bruke. LG har ryddet i menyene og den er oversiktlig og kjapp nok til vanlig bruk. Knappene er plassert på baksiden, der finner vi et 13 Mp kamera, mens et 8 Mp frontkamera burde holde til selfiebruk.

Man behøver forresten ikke å løfte opp telefonen og trykke på en knapp for å tenne skjermen og bruke den. Det holder med to kjappe kakk på skjermen, så våkner den.

Noen fingeravtrykkleser finnes ikke.

LG har lagt inn flere praktiske elementer i skjermbetjeningen, som muligheten til å legge notater eller bilder rett i kalenderen, bare ved å dra inn en tilleggsmeny fra høyre når du har kalenderen åpen.

Skjermbilde fra DAB+ appen.
Skjermbilde fra DAB+ appen.

DAB+ radio

Ytelsen er ikke noe argument for å velge Stylus 2, men den er foreløpig helt unik som den eneste telefonen med DAB+ radio. Som på telefoner med FM-radio, er man avhengig av å ha ørepluggene eller hodetelefoner tilkoblet. Ledningen fungerer nemlig som antenne.

Det er fullt mulig å høre radio med telefonens innebyggede høyttaler, men da skal det være stille rundt deg. For volumet er relativt svakt. Det er det også i de medfølgende øreproppene, som jeg anbefaler at du kaster når du pakker opp telefonen. De lyder ikke særlig godt, med ubalansert lydbilde og kraftig farging av klanger. Bruk heller ordentlige hodetelefoner eller bedre ørepropper.

Les også: De beste øreproppene til 500 kr

Men radiofunksjonen er god. Telefonen finner kjapt tilgjengelige DAB+ stasjoner og legger dem i en liste hvor du kan markere dine favoritter for senere bruk. Den støtter også TV-sendinger (!), først og fremst NRK og TV2, men da er du veldig avhengig av tilnærmet optimale mottaksforhold i sentrale strøk som Oslo sentrum. Ellers finner du bare DAB+ kanalene.

Du kan velge å bruke den medfølgende DAB-appen, eller laste ned appen radio.no eller andre apper som støtter nettradio, for å få tilgang til flere radiostasjoner enn du finner på FM. Men igjen, du er helt avhengig av dekning for å kunne høre DAB+. Akkurat som på FM, kan signalet falle ut og lyden bli borte, men langs hovedveier med DAB-dekning opplever du sjelden problemer. Tuneller, busstasjoner, togstasjoner, eller bygninger med mye betong, kan skape problemer for mottaket.

Les også: Derfor suger DAB-lyden

Så mørkt og grumsete blir det med kameraet på LG Stylus 2.
Så mørkt og grumsete blir det med kameraet på LG Stylus 2.

Kameraet

Mens oppløsningen fra telefonens 13 Mp kamera holder i massevis, er det synlige avvik i fargebalansen, og kameraet har en tendens til å velge kjøligere fargetemperatur enn vi foretrekker. I lite lys blir ikke uventet bildene temmelig grumsete. Kraftig kornstøy, fallende kontrast og blasse farger er resultatet. Det hjelper ikke å bruke blits heller, den er for svak til å fylle et rom med nok lys.

I godt lys blir bildene mye bedre. Fargene er godt mettet og kontrasten god, men bildekvaliteten ligger et godt stykke bak iPhone 6s og Huawei P9.

Ikke helt korrekt fargebalanse, legg merke til at de lyse partiene har blått fargestikk.
Ikke helt korrekt fargebalanse, legg merke til at de lyse partiene har blått fargestikk.

Telefon for radioentusiaster

Uten DAB+ radio er LG Stylus en helt grei, moderat priset telefon med stor skjerm, og bra brukervennlighet. Bildekvaliteten på skjerm og kamera er akseptabel, men ytelsen klokker inn langt nede på resultatlisten. Dersom LG-telefonen skulle deltatt på en 10.000 meter, hadde den havnet bak i feltet ved målgang. Men den velfungerende pennen tiltaler sikkert noen som ofte trenger å skrive korte notater, og elsker å høre på radio. Slik sett er Stylus 2 en nisjetelefon, for det er det eneste som gjør den unik nok til at den kan være verdt pengene.

Home mener

Stor skjerm, oversiktlige menyer og praktisk pekepenn. DAB+ radio er bokstavelig talt et pluss. Moderat ytelse, lyssvak og blass skjerm, dårlig lydkvalitet, bare middels bildekvalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top