TEST: Huawei Nova 5T

Huaweis nødløsning fra midterste hylle

Huawei Nova 5T er til å leve med, når det nå ikke kan gjøres på andre måter.

Karakter
Huawei Nova 5T

Lyd & Bilde mener

Rask prosessor, rikelig med minne og derav god ytelse som imponerer ut fra prisen. Batteritiden er mer enn godkjent. Spesielt når mobilen også kan lades raskt.
Litt usikkerhet rundt fremtidige oppdateringer og Android-støtte. Minnet kan ikke utvides, og kameraet er ikke så bra som det ser ut på papiret.
 • Operativsystem: Android 9.1 (+ Huawei EMUI 9.1)
 • Skjerm: 6,26 IPS, Full HD+ (2340 x 1080)
 • Prosessor: Kirin 980 octa-core
 • Minne: 6 GB RAM / 128 GB lager
 • Kameraer: 48 Mp f/1.8 + 16 Mp ultravidvinkel f/2.2 + 2 Mp bokeh f/2.4 + 2 Mp makro f/2.4 (primært) / 32 Mp f/2.0 (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, Beidou
 • Mål og vekt: 154,3 x 74 x 7,8 mm / 174 g
 • Batteri: 3750 mAh, 22,5 W SuperCharge
 • Web: https://consumer.huawei.com/dk/
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4990 kr

 • Geekbench 5: 654 (single-core) / 2.407 (multi-core)
 • Geekbench 4: 3.296 (single-core) / 9.748 (multi-core)
 • AnTuTu 7: 332.769
 • 3D Mark Sling Shot Extreme: 2.779
 • PCMark Work 2.0: 7.661
 • Basemark Web 3.0: 343,87
 • Batteritest: 8:18 timer

2019 har ikke vært et godt år for Huawei. Den kinesiske mobilgiganten ble i mai gjenstand for årets mest omtalte storm i elektronikkbransjen, da den amerikanske regjeringen plasserte Huawei på den såkalte «Entity List» – en svarteliste over virksomheter som ikke skal ha fri adgang til amerikansk teknologi, hardware, software eller andre teknologiske tjenester inkludert.

Som konsekvens ble selskaper som Google, Intel og Qualcomm tvunget til å stoppe alt samarbeid med Huawei, som igjen betyr at den kinesiske produsenten ikke får bruke fremtidige utgaver av Googles Android-operativsystem i sine kommende mobiltelefoner.

Det forhindret i praksis Huawei i å basere høstens flaggskipmodell Huawei Mate 30 Pro på Googles tjenester og mobile økosystem, slik at denne i stedet ble lansert med Huaweis egen app-butikk, Huawei AppGallery, og altså uten Google-apper som Gmail, Google Maps og YouTube.

Derfor nølte Huawei med å sende Mate 30 Pro ut på det skandinaviske markedet. Da var gode råd dyre, for den kinesiske mobilprodusenten hadde ikke levert en eneste mobil på markedet siden fjorårets prisbelønte Huawei P30 Pro.

Huawei Nova 5T kommer i tre farger. Crush Blue, Black og Midsummer Purple. Det er sistnevnte farge man ser her på bildet. (Foto: Huawei)

Gammel mobil med nytt navn

Det er her Huawei Nova 5T, som vi først nå har fått på testbenken, kommer inn i bildet. Mobilen, som ble lansert av Huawei i slutten av oktober, hadde allerede kommet på markedet i en rekke andre land i juni under navnet Honor 20. Og var ikke omfattet av den amerikanske boikotten. Dermed kunne den selges i butikkene i Danmark, Norge og Sverige med alle Googles tjenester og apper.

Men i motsetning til Huawei Mate 30-serien er ikke Nova 5T noen toppmodell. Vi snakker om en mellomklasse-mobil som prismessig befinner seg i samme klasse som Samsung Galaxy A70 og Sony Xperia 10 Plus.

Nova 5T har fire primære kameraer, blant annet et hovedkamera med 48 megapiksler og et ultravidvinkelkamera på 16 megapiksler. (Foto: Huawei)

Mye for pengene

Til tross for mellomklasse-prisen hevder Huawei Nova 5T seg bra med en optimal konfigurasjon. Bak skjermen sitter samme octa-core Kirin 980-prosessor som Huawei bruker i Huawei P30 Pro og Mate 20 Pro, og dessuten er Nova 5T utstyrt med 6 GB RAM og 128 GB internt lager, som imidlertid ikke kan utvides ytterligere med microSD-kort.

Og på samme måte som Huaweis nyeste toppmobiler har Nova fire primære kameraer, men med litt annen konfigurasjon enn hos toppmodellene:

 • 16MP, ultra-vidvinkel-kamera, 117 grader, f/2.2
 • 48MP, hovedkamera, 1/2″ sensor, 4-in-1 Light Fusion Technology, f/1.8
 • 2MP, bokeh-objektiv, f/2.4
 • 2MP, makro-objektiv, f/2.4

Dessuten sitter det et f/2.0 frontkamera med 32 MP i et lite utstanset hull i fronten.

Skjermen på 6,26 støtter HDR10+ og er av typen IPS LCD (2340 x 1080 piksler), mens fingeravtrykksleseren sitter på siden av mobilen – som på den noe dyrere high-end-modellen Sony Xperia 1.

Batteriet på 3750 mAh støtter lynlading, men ikke trådløs lading. Til gjengjeld leveres mobilen med 22,5 W SuperCharger, så Nova 5T kan lades fra 0–50 % strøm på 30 minutter.

Med den dedikerte makrolinsen kan man ta skarpe nærbilder på inntil 4 centimeters avstand. (Foto: Peter Gotschalk)

Nova 5T leverer stort sett varene

Utad gjør ikke Huawei Nova 5T noe stort vesen av seg. Skjermen er ikke buet, og den er omkranset av en litt bredere ramme enn vi er vant til fra de dyrere toppmodellene. Baksiden på testeksemplaret er i fargen “Midsummer Purple”, som reflekterer lyset på kreative måter, men også samler mer på fettmerker.

Skjermen leverer et skarpt og lyssterkt bilde, uten å være prangende. Mens lyden er litt skuffende med bare én liten innebygget høyttaler i bunnen av mobilen.

Ytelsen er til gjengjeld imponerende ut fra prisen. Nevnte Samsung Galaxy A70 og Sony Xperia 10 Plus, som koster omtrent det samme som Huawei Nova 5T, er ikke engang i nærheten av å nå samme resultater i benchmark-tester, og også i daglig bruk yter Nova 5T bedre. Et stort bilspill som Asphalt 9 kjører som smurt i motorolje, og eneste ankepunkt er at mobilen kan bli litt varm om man spiller for lenge. Også batteritiden er mer enn godkjent.

Hvis man bruker kameraet i “AI-modus” får man fine bilder av normale motiver. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Ved lanseringen av Huawei Nova 5T ble det lagt stor vekt på kameraet. Den kinesiske mobilprodusenten er blant de beste i verden på mobilkameraer, men selv om det som tidligere nevnt sitter hele fire kameraer i Nova 5T, har Huawei likevel valgt en alternativ vei med sin mellomklasse-mobil i forhold til kamera-toppmobilen Huawei P30 Pro. Der sistnevnte for eksempel hadde telelinse, 5x optisk zoom og optisk billedstabilisering (OIS), må Nova 5T greie seg uten alle disse tre funksjonene, og satser i stedet på å klare oppgavene med “kunstig intelligens”.

Alt er automatisk, og i følge Huawei skal en “AI HDR+-algoritme” hjelpe brukeren med å ta skarpe portrettbilder – også i mørke omgivelser eller motlys – mens “Master Intelligent AI” identifiserer objektet man retter kameraet mot, og optimerer bildet deretter. I tillegg sikrer “AI Image Stabilization (AIS)”, “Auto Exposure Lock (AEL)” og “Auto Focus Lock (AFL)” angivelig skarpe og detaljerte bilder.

I virkeligheten har Nova 5T vansker med å ta skarpe bilder hvis belysningen ikke er optimal. Den digitale zoom-funksjonen gir et akseptabelt resultat, mens bilder tatt om natten også kan brukes. De er likevel langt fra like bra som nattbilder tatt med Huaweis egen toppmobil P30 Pro. Og det er faktisk bare helt vanlige bilder tatt i dagslys som blir virkelig skarpe.

Nattmotiver klarer Nova 5T hederlig, men er likevel ikke i nærheten av kvaliteten hos storebror Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Hvis du kjøper en Huawei Nova 5T, kan du da være helt sikker på at den kan brukes de neste par årene hvis ikke den amerikanske boikotten av Huawei opphører? Vi tør ikke garantere noe, men det kan du sannsynligvis. Alle Google-apper og -tjenester vil fortsatt fungere på Huawei-mobilen din, og sikkerhetsoppdateringer av apper via Google Play vil fortsette. Og siden Huawei fortsatt kan bruke Open Source-utgaven av Android, vil selskapet likevel kunne sikkerhetsoppdatere Android ved å selv pushe oppdateringer til Huawei-enheter når disse blir tilgjengelige.

Når det er sagt, er Huawei Nova 5T på mange måter en veldig bra mobil ut fra prisen. Når det gjelder ytelse, leverer den varene, og både skjerm og batteritid er absolutt godkjent. Man må klare seg uten muligheten for å utvide lagringsplassen, og kameraet er ikke så imponerende som det ser ut på papiret, men sammenlignet med konkurrentene gjør man likevel ikke noen tabbe ved å kjøpe Huawei Nova 5T.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.