TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nettbrett i mellomklassen

Et nettbrett for hele familien

Er du ute etter et nettbrett som kan brukes av hele familien inkludert barna, som ikke koster for mye, og samtidig kan levere varene? Vi har sett på fem spreke alternativer!

forfatter
Publisert 07.09.15 - 06:00
Produkter i testen
 • Huawei MediaPad T1 10
 • Lenovo Yoga Tablet 2
 • Apple iPad mini 2
 • ASUS MeMO Pad 8 ME581C
 • Samsung Galaxy Tab A
 • Hvis det er en ting som ikke forandrer seg i elektronikkbransjen er det at det selges færre og færre nettbrett på verdensbasis. I første kvartal 2015 ble det solgt 47,1 millioner nettbrett på verdensmarkedet, mens det tilsvarende tall for første kvartal 2014 var 60 millioner. Det er et fall på nesten 6% på et år, og alt tyder på at tendensen fortsetter.

  Spørsmålet er bare hvorfor det er slik? Salget av smartmobiler stiger jo konstant.

  Vi i Lyd & Bilde gjetter på at nettopp smartmobil-salget har noe av skylden. Såkalte phablets (smartmobiler med ekstra stor skjerm) har blitt meget populære, og kan være en medvirkende årsak til den minskende interessen for nettbrett. Behovet for en stor nettbrettskjerm føles ikke like sterkt, hvis du allerede har en stor nok skjerm i lommen hver dag.

  Andre mener at folk ikke identifiserer seg med nettbrettet i like stor grad som mobilen, og ikke føler det samme behovet for hele tiden å ha det nyeste og smarteste. Utskiftingstakten blir derfor lavere enn på mobil.

   

  Barnepike

  Og her er vi nok inne på noe av poenget. En smartmobil er like personlig som en lommebok, mens et nettbrett er noe man ofte deler med resten familien. Nettbrettet fungerer gjerne som barnepike søndag morgen når mor og far vil sove, eller som livreddende underholdning på lange bilturer. Men har man egentlig lyst til å gi ungene en kjempedyr iPad Air 2 eller Samsung Galaxy Tab S bare for å se at den får riper, skrammer og fettfingre overalt?

  Nei, skal man ha et nettbrett som hele familien kan bruke, gjør man klokt i å se på de litt billigere modellene. Det gjør heller ikke så vondt, hvis junior smadrer skjermen om nettbrettet bare har kostet et par tusen kroner som hvis det var fars dyre iPad på feil side av 5.000 kroner.

   

  Overraskende bra

  Heldigvis kan man få et skikkelig godt nettbrett som kan alt det skal kunne, til en lang mer fornuftig pris. Man må imidlertid være våken når det står ”nettbrett til barn” på innkjøpslisten, for det er meget stor forskjell på hva man får igjen for pengene.

  Alle de fem nettbrettene i denne testen befinner seg i prisleiet 1.500 til 3.400 kroner, men forskjellene er store. Noen av deltakerne bør du rett og slett styre unna, mens et par av de beste nettbrettene i testen faktisk yter som langt dyrere produkter og dermed gir virkelig mye for pengene.

  I denne testen har vi hatt familien i bakhodet og forsøkt å finne de nettbrettene som gir den beste opplevelsen for pengene, samtidig som de skal kunne tåle litt av hvert.

   

  Slik testet vi

  Ytelsen på nettbrettene er testet med testprogrammet Geekbench 3, som gir sammenlignbare resultater på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 foretar en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles med et poengsystem hvor referansen (en score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5.000 betyr altså at maskinen er dobbelt så rask som referansemodellen.

  Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Videre benyttes Geekbench 3 til å teste og sammenligne produktene batterilevetid.

  Som supplement til Geekbench 3 er ytelsen på alle nettbrett også testet med programmet Antutu Benchmark.

  Vi har i tillegg vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: Internett- og nettleseropplevelse, skjerm (oppløsning, farger og touchfunksjoner), medier (lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse. Blant annet har vi testet spill som Asphalt 8, Infinity Blade eller lignende tunge spill på alle nettbrettene for å teste skjermoppdatering, rendring, grafikkeffekter samt kontroll via touchskjermen.

  Sist men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurderingen.

  (Klikk på bildet for å gjøre større).

  nettbrett_tabell_NO

  Produkter i testen

  Huawei MediaPad T1 10

  Når ”budsjett” blir for billig

  Huawei har vært for hard med sparekniven på MediaPad T1 10.

  Kommer med 4G/LTE. Huaweis eget brukergrensesnitt vil være lettere for noen brukere.
  8 gigabyte lagerkapasitet er bare ikke nok – heller ikke selv om minnet kan utvidet. I vanlig bruk er ytelsen så dårlig at det blir irriterende.

  Lenovo Yoga Tablet 2

  Android-kongen

  Lenovo Yoga Tablet 2 er det ideelle mellomklasse-nettbrett.

  Unik design med kvaliteten i høysetet. Skjermen er god, lyden enda bedre og det yter som et langt dyrere produkt.
  Ikke noe spesielt å trekke for.

  Apple iPad mini 2

  Fortsatt best

  iPad mini 2 har nesten to år på baken, men kan likevel lære de yngre konkurrentene en ting eller to.

  Suveren høyoppløst skjerm kombinert med fet lyd, lekker design og massevis av prosessorkraft.
  4G/LTE-modellen blir for dyr og den fås kun med 16 eller 32 gigabyte lagerkapasitet som ikke kan utvides.

  ASUS MeMO Pad 8 ME581C

  Kompakt arbeidshest

  Asus MeMo Pad 8 leverer varene til en billig penge.

  Glimrende skjerm med høy oppløsning og god bildekvalitet. Kombinert med god lyd, fremragende ytelse og robust design gjør MeMo Pad 8 til det optimale nettbrettet for hele familien.
  Baksiden nærmeste samler på fettfingre, og Asus kunne med fordel droppe all den unødige bloatware.

  Samsung Galaxy Tab A

  Au! Det gjør vondt i øynene

  Samsung Galaxy Tab 4 skjemmes av en helt utrolig dårlig skjerm.

  Lang batteritid er desidert det eneste som er verdt å fremheve.
  Rystende dårlig skjerm med en lavere oppløsning enn de første Galaxy Tab-produktene Samsung sendte på markedet for mer enn fire år siden.
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  2 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Video: Nothing phone (1) avslørt ukesvis før lansering Hands-on video viser innovativt nytt brukergrensesnitt.
  Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
  Eksklusivt fra Huawei Nylig skrev vi om Huaweis kommende generasjon av nye smart-produkter. Og nå er ventetiden over for ett av dem – Watch GT3 Pro kan nå kjøpes.
  Det kommer ingen Samsung Galaxy S22 FE Ikke flere utgaver av Samsungs folkemobil.
  Slik ser den ut! [Oppdatert] For å unngå leaks har Nothing selv "lekket" bilde av selskapets kommende smarttelefon.
  5G-mobil til under 3.000 kroner Motorola lanserer enda en budsjettmobil med 5G.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend