TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: iPad 2

Denne må du ha

Skrevet av / 31.03.11 - 09:17
iPad 2
Lasse Svendsen

Den første iPad-en ble nærmest revet ut av butikkhyllene i fjor. Den nye iPad 2 kommer til å lage svimerker i hyllene.

Hvis man skal ha nettbrett i dag, er det dette som gjelder. For iPad 2 er det mest gjennomførte av nettbrettene. Hittil. I løpet av våren og sommeren kommer nemlig mange på banen med nettbrett og konkurransen blir steinhard. Til da får iPad 2 regjere alene på tronen som det beste nettbrettet. Og her er grunnene til det:

Annonse

Samsung, LG, Asus, Dell og alle andre som snart slipper nye nettbrett, har en tøff jobb foran seg. Siden Apple gjenoppfant nettbrettet og gjorde det på sin måte, med den første iPad-en som kom for et års tid siden, er det nesten bare Samsung som har vært i nærheten med den meget kompetente Galaxy Tab. De andre forsøkene har vært spede, noe som har gjort Apple til den dominerende aktøren i dette segmentet.

Siden lanseringen i 2010 og ut året solgte Apple 15 millioner iPad-er. På ni måneder. I 2011 forventer Apple en dobling, noen analytikere spår enda noen millioner, og om det slår til, vil iPad 2 dominere nettbrettmarkedet i år. Nettbrettene er i ferd med å ta igjen omsetningen av laptoper, tror mange analytikere. Med en iPad kan man utføre mange av de samme oppgavene som man kan med en laptop. I et mye hendigere format, og med både nettilgang og tilstrekkelig lagringsplass for de fleste situasjoner.

Tynnere, lettere og raskere


Man skal se nøye etter for å se forskjellene på forrige generasjon og den nye iPad 2. De fleste som har lest en avis, enten på nett eller papir, har fått med seg at den nye er raskere, tynnere og lettere. Med et kamera på både front- og bakside. Men designet er grunnleggende det samme. Berøringsskjermen er like stor på 9,7 tommer og har samme oppløsning som før, men vekten har falt med cirka 100 gram. Og den er bare 8,8 mm tynn. Men batteritiden er fremdeles opp til 10 timer.

Kjennere vil legge merke til at iPad 2-versjonen med mikroSIM-kortplass til 3G, er flyttet lengre opp, og at ytterrammen rundt skjermen er smalere. Høyttalern dekker nå et større areal på utsiden, og lyden er merkbart bedre. Den helstøpte aluminiumsrammen er i ett stykke hvor hull til knapper og kontakter er frest ut. Og baksiden er flat. På iPad 1 var baksiden litt buet, noe som gir ekstra styrke, men gjorde at iPad-en vugget på skrivebordet når man skulle skrive kjapt på skjermtastaturet.

Ytterst til høyre ser man hvor mye tynnere iPad 2 er sammenlignet med originalen.

De viktigste endringene er innvendig. Apple har ikke gjort noe med lagringskapasiteten. Som fremdeles er 16, 32 eller 64 GB, uansett om man velger versjonen med 3G eller ikke. Men prosessoren som har fått to kjerner hevdes å være dobbelt så rask (1 Ghz duo core), og den grafiske ytelsen skal være ni ganger bedre. Det skal gjøre ikke bare lasting av nettsider raskere, men også gi prosessor- og grafikkrevende programmer og ikke minst spill, bedre ytelse på iPad 2.

Den originale iPad-en til venstre, iPad 2 til høyre.

To kameraer


De to kameraene dekker hver sin funksjon. Det fremre med beskjeden VGA-oppløsning på 640 x 480 punkter, er ment for videokonferanser eller FaceTime som Apple kaller det, mens det bakre med HD-oppløsning på 1280 x 720 punkter, er ment for stillbilder. Man kan ta opp video med begge kameraene, med lyd, men hverken stillbilde- eller videokvaliteten er noe å skryte av. En iPad 2 er ikke noe fotografisk instrument , slikt har man kameraer til. Eller en iPhone 4 som leverer overlegen stillbildekvalitet sammenlignet med iPad 2.

Så er da også hensikten med kameraene, å kunne kommunisere med bilder og video. For eksempel dele video og bilder på sosiale medier som Facebook og YouTube. Kanskje sende video til sjefen fra en byggeplass, eller dokumentere noe i bilder til en forretningsforbindelse, eller for den del kona hjemme, kan ha nytte av.

Videolys- eller blits eksisterer ikke, og selv om det hadde gjort det, vil vi ikke anbefale kameraene i dårlig lys. Da blir bildene nemlig temmelig grumsete, og dårlig egnet til annet enn kanskje Facebook.

Tilkoblinger

Foruten hodetelefonutgangen på toppen, og dokkingkontakten i bunnen, er det ingen fysiske tilkoblinger på iPad 2. Ingen USB-kontakt eller integrert kortleser. Skal man laste opp bilder fra et kamera, må man bruke kamerakitet som koster 229 kroner og består av en SD-kortleser og en USB-kontakt man plugger i dokkingkontakten. Da kan man laste opp bilder som man kan lagre, redigere med en app, sende videre og se som lysbildeshow på skjermen. Eller en ekstern skjerm.

Videoavspilling i full HD

For iPad 2 kan nemlig bruke den nye HDMI-adapteren fra Apple. Som gjør det mulig å se bilder, videoopptak og filmer på tv-en i stuen. I full 1080 HD-oppløsning. Og det fungerer knallfint. Filmer med vanlig DVD-oppløsning skaleres opp til 1080, og det hele ser forbausende bra ut på en 50-tommer Pioneer plasma-tv. En sjekk på en HD-projektor og 100-tommers lerret, ga også anerkjennende nikking.

iPad 2 kan med andre ord brukes som en bærbar videospiller, ikke bare det, den er en meget god bærbar videospiller. iPad 2 støtter også speiling av innholdet på skjermen med både HDMI- og VGA-adapteren. Da kan man ikke bare vise presentasjoner i Keynote som før på iPad 1, men også nettsider, dokumenter og alt hva man ellers måtte ha på iPad-en.

Til neste generasjon iPad ønsker vi oss en skjerm med litt høyere oppløsning, og gjerne med bedre fargegjengivelse til visning av bilder og film.  Om ikke en retinaskjerm som på iPhone 4, så i alle fall en med bedre oppløsning som gjør lesbarheten enda bedre. Man holder tross alt en iPad lengre unna øynene enn en iPhone, derfor trenger ikke oppløsningen å bli så veldig mye høyere for at det skal være en synlig forbedring.

Raskere responser

Apple har sine ord i behold når det gjelder den forbedrede ytelsen. I våre tester er alt fra nettsurfing til oppstart av programmer, lasting av media og ikke minst spill, kjappere og mindre hakkete enn før. Særlig på tunge apps som GarageBand, Keynote, Google Earth og spill som Sandstorm HD , N.O.V.A. og Real Racing HD. Samtidig er grafikken litt skarpere, bedre detaljert og det er mer å se i skygger på for eksempel spillscener. Noe som må skyldes den nye grafikkprosessoren, for så vidt vi har funnet ut, er skjermen den samme.

 

Oppstart av Sandstorm HD, iPad 2 til venstre.

 

Hastighetstest av nettleseren Safari, iPad 2 til venstre.

Kuleste tilbehøret


Smart Covers skal vi ikke glemme. De finnes i plast eller skinntrukket, og i flere farger. Disse dekker bare skjermen og funker bare på iPad 2. Man fester det til venstre side med små magneter, og så går iPad-en i dvale når man legger det over skjermen. Som våkner når man drar det til side. Av/på-funksjonen kan slås av i innstillingene. Men Smart Cover beskytter ikke bare skjermen. Det kan brettes slik at iPad-en kan ligge skrått for en mer komfortabel arbeidsstilling, eller settes nesten vertikalt i landskapsvisning. Å sette iPad-en på høykant i portrettvisning, er så ustabilt at det anbefaler vi ikke at man bruker et Smart Cover til.

Konklusjon

Tenker man på å kjøpe nettbrett, er det iPad 2 man skal ha. Det eneste som ikke er sikkert, er hvilken versjon. Med mindre man allerede har den originale iPad-en. Da er det ikke mange grunner til å bytte til iPad 2. Hvis man ikke er en ihuga spillentusiast, eller planlegger å redigere en Oscar-kandidat med iMovie for iPad, på en iPad. For akkurat den av alle 65.000 iPad-klare apper, virker bare på iPad 2.

Mange klarer seg fint med Wi-Fi-modellen uten 3G og med 16 GB, til 3.900 kroner. Da har man plass til det meste, og så lenge man ikke er mye på farten. Savner de færreste 3G-tilgang. Forretningsfolk, journalister (ja de også) og andre som må være på nett, velger 3G-utgave. Gjerne med 64 GB, da har man plass til et halvt yrkesliv på iPad-en, eller alle favorittfilmene og uker med musikkavspilling.

Uansett hvilken man velger, får man det klart beste av nettbrettene i dag i iPad 2.

Home mener

Klasseledende betjeningsvennlighet Meget god grafikkytelse Kamera med videoopptak SD/microSD-kortleser mangler Lav kameraoppløsning Ingen USB eller Thunderbolt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Massiv oppgradering av Pixel Watch

Fremragende programvare i OK telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Her får du mest nettbrett for pengene

En Ultra-klokke med få mangler

Flaggskipambisjoner til fornuftig pris

HMD har droppet Nokia og vil nå stå på egne ben

Samsung Galaxy Z Fold 6 er en mobil for de få

Metalliske mobiler er tilbake!

Kongen av budsjettmobilene er tilbake

Galaxy Flip 6 er (nesten) kompromissløs

Ikonisk mobil er tilbake

Scroll to Top