Produkter i denne test
Smartklokkens jobb er å forhindre at mobiltelefonen ødelegger livet ditt! Det forteller Apple Watch-utvikleren Kevin Lynch i en artikkel i amerikanske Wired. Mobilen er blitt for oppmerksomhetskrevende, hevder han. Målet med Apples Watch er å bygge bro mellom iPhone og brukeren: Ved å flytte den viktigste informasjonen og meldinger til håndleddet, kan mobilen bli liggende i lommen.
Med nettopp den tanken i bakhodet begynner både Apple Watch og smartklokker generelt å gi bedre mening. Smartklokkene er ikke ment å være krympede versjoner av smartmobilene, de skal snarere fungere som et filter, som gir deg rask oversikt og tilgang til sentrale funksjoner, favorittkontakter og yndlings-apper. I tillegg skal overvåking av din kroppens helse og aktivitetsnivå etter hvert bli en uunnværlig smart og personlig finesse, hevdes det.
Slik ser det i hvert fall ut i produsentenes drømmeverden. Spørsmålet er om dagens smartklokker kan holde det de lover…
Skal det være smart?
Det blir nemlig et vanskelig balansestykke å skulle gjenskape en ting som de fleste av oss har kjent hele livet. Lommeuret så verdens lys allerede på 1500 tallet, og etter første verdenskrig, hvor soldatene begynte å bære armbåndsur da de var lettere å håndtere på slagmarken, ble det raskt populært for alminnelige mennesker å gå med klokke på armen. Armbåndsuret er essensen av det 20. århundre, og etter å ha stått litt i stampe i begynnelsen av det nye århundre, som må sies å ha tilhørt smartmobilen, er det ikke utenkelig at klokken nå kan få en renessanse som mobilens forlengede arm.
Men for at de smarte klokkene noensinne skal bli en suksess, må de konkurrere med virkelige klokker fra firmaer som Fossil, Swatch og Tissot eller til og med dyrere merker som Rolex, Breitling og TAG Heuer.
Ingen går rundt med to klokker på armen samtidig, og hvis de må velge går folk flest etter en klokke som vektlegger kvalitet, materialer og design. En klokke er nemlig ikke bare en funksjon, det er også estetikk og livsstil – nærmest et slags smykke. Uansett om man skal overbevise de som allerede går med klokke om å skifte til en smartklokke, eller lokke de som normalt ikke går med klokke til å gjøre det, må man kunne konkurrere på disse parameterne.
Slik testet vi
Vi har derfor sett nøye både på praktiske egenskaper som apper, funksjoner, betjening og brukervennlighet, men også på myke verdier som design, stil og kvalitetsfølelse. Hvis smartklokken reelt sett skal kunne redde deg fra å holde smartmobilen fremme hele tiden, må du både ha glede av og lyst til å gå med den til enhver tid. Med denne testen ønsker vi å finne ut om noen av de etter hver mange smartklokkene på markedet kan leve opp til begge deler.
Her er smartklokkenes operativsystemer
Android Wear
Googles operativsystem til smartklokker. Tett integrasjon med Android og stort utvalg av apper, for eksempel Googles egne, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, RunKeeper, WhatsApp, Twitter og Evernote.
Men systemets oppbygning krever tilvenning. Kun få apper nås direkte. Man interagerer i stedet via ”Handlinger” (Skriv en mail, opprett en kalenderavtale) eller via respons på meldinger (”Liker” den nye Facebook-kommentaren). Stemmekommandoer (”Ok, Google”) er en sentral del av plattformen.
Tizen
Et åpent operativsystem basert på Linux, som skal gi en sammenhengende opplevelse med forskjellige typer enheter. Skal fungere på nettbrett, smartmobiler, smartklokker, kameraer, GPS-er og smart-TV-er samt i biler. Støttes blant annet av Intel, Huawei, Panasonic og Samsung. Meget begrenset utvalg av apper og få man kjenner (for eksempel Opera, Deezer og Endomondo).
Watch OS
Apples operativsystem til Apple Watch er basert på iOS, men tilpasset klokkens formfaktor. Raske informasjoner fra apper får man enten via meldinger, som pushes fra iPhone til Apple Watch, eller via de såkalte ”overblikk” som er små faner som dukker ved et fingersvep. Alle appene er også tilgjengelige via den såkalte app-cloud på samme måte som på mobilen. Styringen foregår via touch-skjerm kombinert med den digitale krone som fungerer som både skroll-, zoom- og hjemknapp.
Det er enda ikke fullt så mange apper til Watch OS som til Android Wear. Stemmestyring via Siri er også en del av plattformen, men ikke så sentral som på Googles plattform.
Se vår test av smartklokker på TV2 Hjelper deg:
Cogito Smartwatch Classic 2.0
Skal dette være smart?
Cogito Smartwatch Classic 2.0 kan ikke anbefales.
Pebble Steel
Den opprinnelige smartklokken
Pebble Steel er en ny klokke fra den første produsenten som trodde på smartklokker.
Garmin vivoactive
Den smarteste sportsklokken
Garmin vivoactive har akkurat nok smarte funksjoner til å være interessant for andre enn mosjonistene.
Fitbit Surge
Et glorifisert treningsarmbånd
Fitbit Surge kaller seg selv for en ”fitness superwatch”, og det er ikke helt feil.
Sony SmartWatch 3
Vil se deg svette
Sony SmartWatch 3 tåler litt av hvert og vil gjerne være med på treningen.
Apple Watch
Når det beste ikke er godt nok
Apple Watch er et lekkert produkt fullt av barnesykdommer.
LG Watch Urbane
Utseendet betyr ikke alt
LG Watch Urbane er den lekreste Android Wear-klokken hittil. Likevel skuffer den.
Samsung Gear S
En mobil til håndleddet
Gear S fungerer bra og gir en rikere opplevelse, men kan også være en blindvei.
Withings Activité
Designsmart
Withings Activité er en smart klokke, ikke en smartklokke.
Moto 360
Pen overraskelse
Moto 360 er den beste Android Wear-baserte klokken vi har testet til nå.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser