TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Apple Watch mot Android Wear-klokkene

Mobilen er død!

Lenge leve smartklokken

forfatter
Publisert 08.06.15 - 06:00
Produkter i testen
 • Cogito Smartwatch Classic 2.0
 • Pebble Steel
 • Garmin vivoactive
 • Fitbit Surge
 • Sony SmartWatch 3
 • Apple Watch
 • LG Watch Urbane
 • Samsung Gear S
 • Withings Activité
 • Moto 360
 • Smartklokkens jobb er å forhindre at mobiltelefonen ødelegger livet ditt! Det forteller Apple Watch-utvikleren Kevin Lynch i en artikkel i amerikanske Wired. Mobilen er blitt for oppmerksomhetskrevende, hevder han. Målet med Apples Watch er å bygge bro mellom iPhone og brukeren: Ved å flytte den viktigste informasjonen og meldinger til håndleddet, kan mobilen bli liggende i lommen.

  Med nettopp den tanken i bakhodet begynner både Apple Watch og smartklokker generelt å gi bedre mening. Smartklokkene er ikke ment å være krympede versjoner av smartmobilene, de skal snarere fungere som et filter, som gir deg rask oversikt og tilgang til sentrale funksjoner, favorittkontakter og yndlings-apper. I tillegg skal overvåking av din kroppens helse og aktivitetsnivå etter hvert bli en uunnværlig smart og personlig finesse, hevdes det.

  Slik ser det i hvert fall ut i produsentenes drømmeverden. Spørsmålet er om dagens smartklokker kan holde det de lover…

   

  Skal det være smart?

  Det blir nemlig et vanskelig balansestykke å skulle gjenskape en ting som de fleste av oss har kjent hele livet. Lommeuret så verdens lys allerede på 1500 tallet, og etter første verdenskrig, hvor soldatene begynte å bære armbåndsur da de var lettere å håndtere på slagmarken, ble det raskt populært for alminnelige mennesker å gå med klokke på armen. Armbåndsuret er essensen av det 20. århundre, og etter å ha stått litt i stampe i begynnelsen av det nye århundre, som må sies å ha tilhørt smartmobilen, er det ikke utenkelig at klokken nå kan få en renessanse som mobilens forlengede arm.

  Men for at de smarte klokkene noensinne skal bli en suksess, må de konkurrere med virkelige klokker fra firmaer som Fossil, Swatch og Tissot eller til og med dyrere merker som Rolex, Breitling og TAG Heuer.

  Ingen går rundt med to klokker på armen samtidig, og hvis de må velge går folk flest etter en klokke som vektlegger kvalitet, materialer og design. En klokke er nemlig ikke bare en funksjon, det er også estetikk og livsstil – nærmest et slags smykke. Uansett om man skal overbevise de som allerede går med klokke om å skifte til en smartklokke, eller lokke de som normalt ikke går med klokke til å gjøre det, må man kunne konkurrere på disse parameterne.

   

  Slik testet vi

  Vi har derfor sett nøye både på praktiske egenskaper som apper, funksjoner, betjening og brukervennlighet, men også på myke verdier som design, stil og kvalitetsfølelse. Hvis smartklokken reelt sett skal kunne redde deg fra å holde smartmobilen fremme hele tiden, må du både ha glede av og lyst til å gå med den til enhver tid. Med denne testen ønsker vi å finne ut om noen av de etter hver mange smartklokkene på markedet kan leve opp til begge deler.

   

  Her er smartklokkenes operativsystemer

  Android Wear
  Googles operativsystem til smartklokker. Tett integrasjon med Android og stort utvalg av apper, for eksempel Googles egne, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, RunKeeper, WhatsApp, Twitter og Evernote.

  Men systemets oppbygning krever tilvenning. Kun få apper nås direkte. Man interagerer i stedet via ”Handlinger” (Skriv en mail, opprett en kalenderavtale) eller via respons på meldinger (”Liker” den nye Facebook-kommentaren). Stemmekommandoer (”Ok, Google”) er en sentral del av plattformen.

  www.android.com/wear/

   

  Tizen
  Et åpent operativsystem basert på Linux, som skal gi en sammenhengende opplevelse med forskjellige typer enheter. Skal fungere på nettbrett, smartmobiler, smartklokker, kameraer, GPS-er og smart-TV-er samt i biler. Støttes blant annet av Intel, Huawei, Panasonic og Samsung. Meget begrenset utvalg av apper og få man kjenner (for eksempel Opera, Deezer og Endomondo).

  www.tizen.org/

   

  Watch OS
  Apples operativsystem til Apple Watch er basert på iOS, men tilpasset klokkens formfaktor. Raske informasjoner fra apper får man enten via meldinger, som pushes fra iPhone til Apple Watch, eller via de såkalte ”overblikk” som er små faner som dukker ved et fingersvep. Alle appene er også tilgjengelige via den såkalte app-cloud på samme måte som på mobilen. Styringen foregår via touch-skjerm kombinert med den digitale krone som fungerer som både skroll-, zoom- og hjemknapp.

  Det er enda ikke fullt så mange apper til Watch OS som til Android Wear. Stemmestyring via Siri er også en del av plattformen, men ikke så sentral som på Googles plattform.

  www.apple.com/watch/

   

  Se vår test av smartklokker på TV2 Hjelper deg:

  Produkter i testen

  Cogito Smartwatch Classic 2.0

  Skal dette være smart?

  Cogito Smartwatch Classic 2.0 kan ikke anbefales.

  Vanntett ned til 100 meter, og batteriet kan holde opp til ett år. Virker med både iPhone og Android.
  En veldig usmart smartklokke. Og den digitale LCD-skjermen er skremmende dårlig.

  Pebble Steel

  Den opprinnelige smartklokken

  Pebble Steel er en ny klokke fra den første produsenten som trodde på smartklokker.

  Brukervennlig til fingerspissene med et godt utvalg av både brede og skjeve apper. 80-talls stil på en kul måte.
  Gammeldags teknologi, ingen touch-skjerm og klokken har bare plass til åtte apper.

  Garmin vivoactive

  Den smarteste sportsklokken

  Garmin vivoactive har akkurat nok smarte funksjoner til å være interessant for andre enn mosjonistene.

  Forholdsvis mange smarte funksjoner og mulighet for å laste ned spesielt sportsrelaterte apper fra Garmins egen app-butikk.
  Sportsklokken har ikke innebygd pulsmåler, du må bruke det medfølgende pulsbeltet. Både klokken og Garmins egen app-butikk samt apper til iPhone og Android har problemer med å fungere.

  Fitbit Surge

  Et glorifisert treningsarmbånd

  Fitbit Surge kaller seg selv for en ”fitness superwatch”, og det er ikke helt feil.

  Fitbit Surge har sinnsykt mange treningsfunksjoner og fungerer sammen med nesten alle smartmobiler.
  Klokken har nesten ingen smarte funksjoner, og designen er direkte uelegant.

  Sony SmartWatch 3

  Vil se deg svette

  Sony SmartWatch 3 tåler litt av hvert og vil gjerne være med på treningen.

  Er vann- og støvtett og ganske robust. Kommer med innebygget GPS, og batteriet holder to dager. Den transflektive skjermen er god i sollys.
  Tåpelig at den mangler pulsmåler når den hovedsakelig henvender seg til sportsfolk.

  Apple Watch

  Når det beste ikke er godt nok

  Apple Watch er et lekkert produkt fullt av barnesykdommer.

  Den mest brukervennlige smartklokken til nå, med nye, innovative ideer som digital krone og force touch. Innebygd pulsmåler, haptiske tilbakemeldinger samt elegant design og overlegen kvalitetsfølelse.
  Virker kun med iPhone og er den dyreste smartklokken på markedet. Litt for mange småfeil og barnesykdommer.

  LG Watch Urbane

  Utseendet betyr ikke alt

  LG Watch Urbane er den lekreste Android Wear-klokken hittil. Likevel skuffer den.

  Flotteste Android Wear-klokke til dato. Kommer med pulsmåler og nyeste Android Wear-versjon.
  Ikke helt billig, og så er den så stor at den neppe passer et slankt håndledd. Verst er de mange feilene og barnesykdommene, deriblant at systemet fryser og må startes på nytt.

  Samsung Gear S

  En mobil til håndleddet

  Gear S fungerer bra og gir en rikere opplevelse, men kan også være en blindvei.

  Har 3G oppkobling så man kan la mobilen være hjemme. Stor og flott rektangulær skjerm som kan vise mye. Ladedokken inneholder et nødbatteri.
  Ser mer nerdet enn elegant ut. Krever en Samsung Galaxy mobil og har kun få klokkeremmer.

  Withings Activité

  Designsmart

  Withings Activité er en smart klokke, ikke en smartklokke.

  Meget elegant, og idéen med en autentisk sveitsisk klokke som kommer spekket med smarte sensorer er god.
  Meget dyr og har så godt som ingen smarte funksjoner. Som treningsarmbånd er det høyst middelmådig.

  Moto 360

  Pen overraskelse

  Moto 360 er den beste Android Wear-baserte klokken vi har testet til nå.

  Klassisk klokkedesign kombinert med ekstra funksjoner som pulsmåler og trådløs opplading.
  Batteritiden er ikke den beste, og Android Wear krever en del tilvenning, selv den nyeste versjonen.
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  For feinsmeckeren Garmin gjør virkelig sitt ytterste for å kunne tilby en klokke for alle smaker. Nå har de presentert en smartklokke med så klassisk utseende at den ofte tas for å være en tradisjonell analog klokke.
  Stor mobil til stort budsjett Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.
  Kommende brettbar iPhone vil selv kunne reparere riper og buler i skjermer I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.
  Tre grunner til å kjøpe iPhone 14 Pro Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.
  Følg Lyd & Bilde