Tidligere år har man måttet nøye seg med en eldre modell om man ville komme billigere unna enn den nye toppmodellen. I år slipper Apple en billigere modell kalt iPhone XR. Den har en størrelse som er midt mellom XS og XS Max, til forskjell fra tidligere års budsjettmodell iPhone SE som var svært liten. Det handler heller ikke om gammel teknikk, da den på innsiden er veldig lik iPhone XS. Derimot har den en enklere skjerm og man får bare ett kamera.
Prismessig ligger den mange tusenlapper under XS, og gir en pris omtrent som for iPhone 8 Plus, som Apple fortsatt selger. 8 Plus er til sammenligning noe større, til tross for at den har en mindre skjerm. Den har imidlertid høyere oppløsning. Fordelen med XR er den rammeløse designen og at man får FaceID for å låse den opp, samt naturligvis bedre ytelse og batteritid. På den andre siden har 8 Plus en telefoto-linse, noe XR mangler. Ingen klar vinner med andre ord.
iPhone X, iPhone XR, iPhone XS Max (Foto: Lyd & Bilde)
Utseende og konstruksjon
Det mest oppsiktsvekkende med iPhone XR er at den foruten hvit og svart kan fås i farger som gul, korall, blå og rød. Et knep vi kjenner igjen fra fem år siden med budsjettmodellen iPhone 5C. Men XR er ingen plastmobil, og føles like påkostet som de øvrige modellene, med en anodisert aluminiumramme hvor til og med antennebåndet er fargematchet. For de med OCD, som ergret seg over XS asymmetriske underside, kan vi berolige dem med at XR har symmetrisk høyttalergitter. Den har ikke fått XS’ forbedrede robusthet, og er fortsatt IP67- sertifisert; det vil si at den tåler å en meter under vann i 30 minutter.
Skjerm
En stor forskjell fra XS er at Apple ikke har brukt en kontrastfull OLED-skjerm, men har beholdt LCD-panelet. De hevder imidlertid at det er det mest avanserte og kaller det «Liguid Retina Display». Vi tviler ikke på at det var en stor teknisk utfordring å lage et panel med avundede hjørner som går helt ut i kantene. Og det er uten tvil en utmerket skjerm som slår tidligere generasjoner. Men den blekner likevel sammenlignet med Apples OLED-skjermer. Man kan heller ikke se bort fra den merkelige oppløsningen som er nærmere 720p enn 1080p, noe 8 Plus hadde. Det er ikke slik at man ser bildepunktene, men likevel er 1080p en hygienefaktor på en såpass stor skjerm.
Ett kamera istedet for to (Foto: Lyd & Bilde)
Kamera
Det største kompromisset med XR er at man må nøye seg med ett kamera. Dette i en verden der konkurrentene har to eller til og med tre kameraer. Og det ofte i betydelig rimeligere mobiler. Utover at man ikke har noen telelinse for å komme nærmere motivet, påvirker dette også portrettmodus. Det vil si at man kan få et skarpt portrett mens bakgrunnen er uskarp. Savnet av en ekstra linse gjør at man må bruke programvare, noe som ikke er like eksakt. I tillegg må det være en person i fokus, og det går ikke med husdyr eller annet. Man får dessuten bare tilgang til tre av belysningseffektene, til tross for at alle finnes i selfiekameraet.
Ikke portrett på dyr og få lyseffekter (Foto: Lyd & Bilde)
Med det sagt, er vidvinkelkameraet akkurat like bra som i XS. Det kan kanskje ikke måle seg med Huawei P20 Pro eller Mate 20 Pro, men sammenlignet med tidligere iPhone-generasjoner er det et godt steg fremover. Man får pent eksponerte bilder hvor den smarte HDR-modusen oftest bare kobles inn ved behov. Men fremfor alt har kameraet blitt betydelig bedre i dårlige lysforhold. Bildene lyses forsiktig opp, men man får naturlige farger og betydelig mindre støy enn tidligere.
Bruk
Med den bortrasjonaliserte hjemknappen har fronten fått det samme batteriet av sensorer og projektorer som vi først så i iPhone X. Dermed får man samme lynraske ansiktsgjenkjenning for å låse opp mobilen. Det er også en av få løsninger som fungerer i mørket og ikke er så følsom for et endret utseende. Visst er skjermen stor, og kan være vanskelig å bruke med enhåndsgrep. Men kantene er smale, og Apples hjelpemiddel gjør likevel at det fungerer bedre enn man kunne frykte.
Sensorer som gir lynrask ansiktsgjenkjenning (Foto: Apple)
Ytelse
Da det sitter den samme prosessoren, Apple A12 Bionic på innsiden, er ytelsene like bra som på XS-modellene. Med andre ord er XR omtrent 30 prosent raskere enn fjorårets modeller, og den springer i sirkler rundt Android-mobilene. Det er litt overraskende når Apple forsøker å presentere XR som en budsjettmodell. Vi hadde nok forventet oss at den i det minste gikk på litt lavere klokkefrekvens, både for å gi flaggskipet en fordel, og for å gi en bedre batteritid. Sistnevnte har imidlertid ikke Apple spart på. Det er heller slik at iPhone XR er blant de modellene de siste årene som har best batteritid. Det går fint å bruke trådløs QI-lading, og med en kraftigere nettadapter får man hurtiglading.
Konklusjon
Apples tidligere forsøk på å lage billigere iPhone-modeller har enten resultert i plastaktige skall eller at man har fått gammel teknikk. Dette er ikke tilfellet med iPhone XR, som på innsiden er akkurat like moderne som iPhone XS. Så hvordan lager man den bedre enn iPhone 8 Plus som koster like mye, men ikke så bra at den konkurrer ut iPhone WS som er betydelig dyrere? Kompromissene ligger i skjermen, som har lavere oppløsning og mangler wow-effekten fra OLED. Samt at man må nøye seg med ett kamera. Det er nok noe de fleste er villige til å se bort fra for en mer overkommelig prislapp. Vi vil nok få se mange fargeglade Apple-mobiler på byen fremover.
Home mener
Lynrask. Uvanlig god batteritid. Fargeglad. Modellen som gir mest for pengene. Skjermen har lavere oppløsning og er ikke OLED. Bare ett kamera.
Veil. pris 8700 kr
Spesifikasjoner
- Operativsystem: iOS 12
- Skjerm: 6,1" LCD 1792 x 828 (326 ppi)
- Prosessor: Hexacore Apple A12 Bionic
- Minne: 3 GB / 64–256 GB
- Kamera: 12 Mp F1.8 26 mm + 7 Mp F2.2
- Trådløst: Wifi ac, BT 5.0, (NFC)
- Mål/vekt: 151 x 76 x 8,3 mm / 194 gram
- Batteri: 2942 mAh, 25 h samtale, QI-lading
- Web: apple.no
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser