TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Full tilgang 1 uke med automatisk stopp Bestill nyheten LB+ UKE NÅ

TEST: Apple iPhone 16e

En nesten moderne iPhone

Billigste iPhone, men ikke lenger budsjett, og man må leve med bare et kamera.

Av / 26.04.25 - 10:01
Apple iPhone 16e

Home mener

  • Det er en billigere iPhone. Betydelig bedre skjerm. Like rask som iPhone 16. Sanseløs AI-ytelse.
  • Vel dyr til å være den billige modellen. Ikke MagSafe eller vidvinkelkamera.

I mange år har Apple hatt en litt enklere modell for de som ikke trenger de nyeste funksjonene og den høyeste ytelsen, men som likevel vil ha en ny mobil. Den såkalte SE-modellen oppdateres imidlertid ikke så ofte, og når det til slutt var på tide, fikk vi en liten overraskelse, i og med at den i stedet ble døpt til iPhone 16e. Kanskje vil Apple signalisere hvilken generasjon den tilhører? Eller så vi de fortelle at den faktisk har et moderne interiør, og dermed ikke lenger er like billig.

Apple-iPhone-16e-color-lineup-back Apple-iPhone-16e-hero-GEO-web
<
>
Designen er mer lik eldre modeller av vanlige iPhone, enn iPhone SE. (Foto: Apple)

 

Utseende og konstruksjon

Mobilen har samme avrundede hjørner som sine storebrødre, men skarpere kanter. Den er bygd i aluminium med forsterket glass foran og bak, og den er IP68-sertifisert vann- og støvtett. På siden sitter action-knappen som kan programmeres til ulike funksjoner. Tidligere SE-modeller hadde fjorårets prosessor for å få ned prisen og signalisere at det var en billig modell. Men her finner vi faktisk A18-systemkretsen, den samme som sitter i iPhone 16, og kanskje grunnen til at den fikk navnet 16e. Eller nesten det samme, for Apple har faktisk kvalt kapasiteten på grafikkprosessoren.

Apple iPhone 16e 1
(Foto: Jonas Ekelund)

Skjerm

Skjermen har økt skikkelig i størrelse fra 4,7 til 6,1 tommer, noe som er mer en standard størrelse i dag. Det er imidlertid en ulempe for de som vil ha en liten Apple-mobil. En udiskutabel forbedring er imidlertid at den nå har en OLED-skjerm med bedre oppløsning og bildekvalitet samt høyere lysstyrke. På nyere iPhones har utskjæringen i skjermen for selfie-kameraet blitt skjult i det som kalles dynamic island, et statusfelt som gjør at man ikke tenker på at det sitter et kamera der. Slik er ikke på 16e, som har det opprinnelige, veldig synlige svarte feltet øverst som mange ikke bryr seg om.

Apple iPhone 16e 2
En klumpete utfresing for kameraet i stedet for Dynamic Island. (Foto: Jonas Ekelund)

Kamera

Det mest åpenbare når det gjelder kameraet på 16e, er at det bare finnes ett. De fleste billige mobilene i dag har i det minste et standard- og et vidvinkelkamera. Her får vi et ”fusion camera” som Apple mener både er et standardkamera og en ”2x optisk zoom”. Det er naturligvis ikke sant, da kameraet klipper ut midten av bildet, eller det vi kaller digital zoom. Sammenlignet med standardmodellene har det dessuten foreldet bildestabilisering og portrettmodus.

Annonse
iphone-16e-hdr-scaled iphone-16e-wide-scaled iphone-16e-digital-zoom-scaled iphone-16e-light-scaled iphone-16e-dark-scaled
<
>
2x digital zoom (Foto: Jonas Ekelund)

Med det sagt er det et iPhone-kamera, som innebærer at det i de aller fleste situasjoner gjør en skikkelig bra jobb. Og det moderne 48 megapiksler-kameraet er milevidt bedre enn 12 megapiksler-kameraet som satt i gamle iPhone SE. Kveldsbilder er ikke strålende, men ikke dårligere enn de andre, og fargene drar til den varme siden. Til forskjell fra iPad Air har selfiekameraet faktisk FaceID slik at man slipper å benytte fingeravtrykk.

Bruk

At Apples iOS er brukervennlig, er det nok ingen diskusjon om. Når det gjelder AI, har som kjent Apple blitt tvunget til å utsette de mer avanserte funksjonene. Den nye smarte Siri-assistenten finnes det i dag ikke en gang en lanseringsdato for. Apple har derfor blitt tvunget til å dra ned på hva de lover at mobilen skal klare. I beskrivelsen står det nå bare at Apple Intelligence hjelper deg til å uttrykke deg og ”få sakene gjort” på en enklere måte. Det vil si omtrent hva første generasjon av konkurrentenes AI kunne. Ber man assistenten om noe avansert, kaster den helt enkelt spørsmålet over til ChatGPT. Pinlig, Apple.

Apple iPhone 16e 3
Man kan sende SOS-meldinger selv om man ikke har mobildekning. (Foto: Apple)

Ytelse

Apple hevder at den er 40 prosent raskere enn iPhone SE og dobbelt så rask som SE2. Det stemmer godt med våre målinger. Mer interessant er det at den i prinsippet er like rask som iPhone 16, noe som ikke er dårlig for den billigere modellen, og interessant er det også i denne sammenlignbare testen at prosessoren er tre ganger raskere enn Android-mobilenes, har tre ganger raskere grafikk, dobbelt så rask generell ytelse og hundre (!) ganger raskere AI-ytelse. Vi ble tvunget til å lage et eget diagram for Android-mobilene, for de syntes ikke sammenlignet med iPhone 16e!

Apple iPhone 16e 4
(Grafikk: Jonas Ekelund)
Apple iPhone 16e 5
(Grafikk: Jonas Ekelund)

Batteritiden ligger midt i klyngen med 10h 27min, og er omtrent likeverdig med vanlige iPhone-modeller. Merkelig nok har den ikke MagSafe, Apples magnetiske finesse som både er praktisk for bileiere og sørger for at ladespolen kommer på eksakt plass for den beste ladeytelsen. Derimot støtter den gamle vanlige Qi-ladere, som Android-mobiler.

3D Mark Antutu geekbench 6
<
>
(Grafikk: Jonas Ekelund)

Konklusjon

Skal man ignorere plattformen, så er dette testens absolutt dyreste deltaker. Den har bare ett kamera, om enn et bra. Skjermen er i klasse med de andre, og den er like robust som dem. På den andre siden utklasser den de andre når det gjelder ytelse, og den er latterlig mye raskere på AI. Imidlertid ligger Apple skikkelig etter når det gjelder å faktisk ha AI-funksjoner på mobilen. Realistisk sett så vet de fleste allerede om de vil ha iPhone eller Android, så den må også sammenlignes med andre Apple-modeller. Den har blitt 30 prosent dyrere enn forrige SE-modell, men er på den andre siden helt moderne under panseret slik at man får mer for pengene. Dens største nærmeste konkurrent er iPhone 15, som ikke er spesielt mye dyrere.

 

Karakter
Apple iPhone 16e
Premium

Også i denne testen:

Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G

Lader raskere enn lynet

En prisgunstig mobil med visse finesser som imponerer, mens andre er en skuffelse.

Virkelig bra hovedkamera. Veldig bra skjerm. Pen og velbygd. Utrolig hurtiglading. Stor lagringsplass.
Mange søppel-apper. Øvrige kameraer imponerer ikke. Ingen betydelige forbedringer. Få oppdateringer.
Les hele testen

Samsung Galaxy A56

Prisgunstig og velbalansert

Samsung har lyktes med å få inn det meste man kan kreve av en mobil i denne klassen.

Endelig hurtiglading. Ok tilbud av AI-funksjoner. Lettere og tynnere en tidligere. Meget bra skjerm. Utmerket bildekvalitet. Raskeste Android i testen.
Har ikke lenger minnekortplass. Tilsvarer ikke AI-hypen.
Les hele testen

Nothing Phone (3a) Pro

Nerd-mobilen med skikkelig telefoto

Den veldig spesielle Nothing Phone enten elsker man eller blir irritert over.

Kul design om man er teknikknerd. Skikkelig zoom-kamera. Lyssterk og bra skjerm.
Bare tre års Android-oppdateringer. Middels bra bildekvalitet. Dårligere vidvinkelkamera enn tidligere. Tvilsom om AI-notatknappen er brukbar.
Les hele testen

Honor Magic7 Lite

Vanvittig robust mobil til spottpris

Med et enormt batteri og en imponerende robusthet er den en utmerket hverdagsmobil.

Veldig bra 108 Mp hovedkamera. Rekordstort batteri. Ekstrem ripe- og støtbeskyttelse.
De øvrige kameraene imponerer ikke. Ikke noe ytelsesmonster, spesielt ikke til spill. Gammel prosessor og programvare.
Les hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Forfinet og forbedret – men mer av det samme

Som vanlig et bra kjøp

OnePlus holder takten

Mange piksler for færre penger

Fint, men hypet nettbrett

Er Xiaomis nye toppmobil for dyr?

Mål blodtrykket med klokken

Kjøp den hvis du vil være beta-tester

Den beste mobilen du aldri ser

Honor Magic7 Pro zoomer inn der andre gir opp

Oneplus slår til med toppmobil

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Lyd & Bilde