: Martin Logan Spire

Balansekunstneren

Ingen er bedre til å forene to helt ulike høyttalerprinsipper enn Martin Logan. Spire er det fersk­este eksemplet på at de behersker balansekunsten med hybrider.
Lyd & Bilde mener
Praktfullt levende åpenhet Enorm klangrikdom Lynrask dynamikk Gnistrende detaljgjengivelse Potent bassdybde
Begrenset horisontal spredning
Spesifikasjoner
  • Hybrid elektrostat
  • 112 cm elektrostatmembran
  • 25,4 cm aluminiumsbass
  • 200 W bassforsterker
  • 29–23 000 Hz ± 3 dB frekvensområde
Annonse
Annonse
forfatter

Utallige containere og tonn med høyttalere flommer over oss fra produsenter i Østen. Høyttalere som ligner hverandre koster nesten det samme, og låter likt. Høyttalere man møter klint inntil hverandre i en butikk, med en gul prislapp så stor som et spisekart på toppen. De er like interessante som fast food. Et øyeblikks behov er dekket raskt og billig, men særlig minneverdig er det ikke.

Martin Logans høyttalere er som et gourmetmåltid. Man må sannelig betale dyrt for det, og får tilfredsstillelsen ved å ha opplevd noe spesielt. Noe som har vært en berikelse for hjernen, en glede for hjertet og et minne for livet. Og akkurat som et niretters gourmetmåltid med tilhørende viner til hver rett, er høyttalere av Martin Logans kaliber noe man kanskje forteller venner og kjente om i mange år etterpå.

Elektrostat
Amerikanske Martin Logan har lenge spesialisert seg på hybridhøyttalere, hvor to ulike driftsprinsipper smelter sammen til en sømløs musikkgjengiver. Opp gjennom årene har de forsøkt å perfeksjonere to ulike teknikker, og senere høyttalermodeller som Summit og Vantage har lyktes over all forventning. Men akkurat som kokken som aldri blir utlært (de beste kokkene blir ikke det – det er derfor de er best), har ingeniørene hos Martin Logan i Kansas, USA, aldri gitt opp å forbedre elektrostathøyttalerne sine.

Martin Logan Spire er deres nyeste modell. En hybridhøyttaler som forener to ulike driftsformer: En 25 cm konvensjonell bassenhet med aluminiumsmembran, som gjengir alle frekvenser under 320 Hz (grunntoner og bass). Resten tar et nyutviklet elektrostatelement seg av. Elementet, kalt XStat, er basert på teknologi fra Martin Logans nye toppmodell CLX, og består av en flortynn Mylar-membran som er spent opp med vakuum på en stiv vertikal aluramme

Nærmere musikken
Lyden av en god elektrostat er noe veldig spesielt i manges ører. Eller rettere sagt, mangelen på lyd. Egenlyd, i hvert fall. For litt av gevinsten med en membran som er tynnere enn et menneskehår, er at man har svært lav bevegelig masse. Ergo lav forvrengning, når konstruksjonen er vellykket. Peter Walker i QUAD beviste hvor nøytralt det kan låte for 50 år siden med elektrostathøyttaleren ESL 57, og Martin Logan har bare beholdt grunnprinsippene i Walkers konstruksjon, og skapt et nær perfekt instrument for ren og forfalsket gjengivelse av musikk. Med bass.

Annonse

Basskassen med forsterker er nemlig en betydelig bidragsyter til Spires klangkarakter. En slik miks av driftsprinsipper har tidligere avstedkommet mindre heldige virkninger som at bassen rett og slett ikke henger med i svingene. Den lette elektrostatmembranen er mye raskere til å starte og stoppe, og det gir uheldige utslag som kort sagt farger lydbildet. Men Spire tilhører en mye mer moderne generasjon hybrid, og nå spiller de to elementene nesten umerkelig sømløst på lag.

Summit fra 2006 har lenge vært blant våre referansehøyttalere, men Spire tar tronen fra den dyrere Summit fra første takt. La gå, Summit har to 25 cm basselementer mot Spires ene, og det merkes på trøkket i bassen når man spiller høyere i rommet. Men Spire løfter lydkvaliteten enda et par hakk, fordi integrasjonen mellom elementene er bedre, og ikke minst, elektrostatelementet låter fyldigere. Her er det mer kjøtt på beinet, enkelt sagt.

Riktignok spiller ikke Spire ekte dypbass, i et vanlig rom vil de gradvis miste effektiviteten i bassen et sted mellom 40 og 30 Hz, men i mitt rom fikk jeg hørbar bass ned til 30–35 Hz. Noe som er rikelig, tatt i betraktning at de færreste instrumenter har noen undertonestruktur som strekker særlig dypere i frekvens.

Akustisk musikk med kvinnevokal lyder herlig besnærende. Så livvaktig og vektløst at man klyper seg i armen. På Sophie Zelmanis Bitter Kind hører jeg flere klanger fra gitartonene, og vokalen er blottet for betoninger. Renee Flemings klokkeklare sopran lyder gjerne slank på mange høyttalere, men ikke her. Og ikke siden to og en halv ganger dyrere Sonus Faber Amati Anniversario, har jeg hørt at Flemings italiensktuttale ikke er 100 prosent perfekt. Men vokalen hennes klinger mer ufarget, mer vektløs og nøytral.

Den svake vibratoen i Barb Jungrs kvinnelige vokal kommer bedre fram på Spire. Det samme gjør lyder det er bedre kontrast i, og hvor høyt og lavt hun synger på sine tolkninger av Bob Dylans låter. Gitaropptak lyder ofte fint, men er krevende å gjengi korrekt. Derfor er var det en lettelse å få fram både dynamikken og tydeligere klangfarger på opptak med gitarfantomene Rodrigo og Gabiela. Men også opptakene med Take Four Guitar Quintet, hvor man av og til sitter og lurer på om det er tre eller fire gitarer som spiller samtidig. Her er det ingen tvil.

Annonse

Høyttalerne er nemlig ekstremt veloppløste og nesten bunnløst gjennomsiktige. 2Ls lydopptak fra Sofienberg kirke i Oslo, med Tor Espen Aspaas spillende pianosonater, lyder akkurat som når man er på konsert i en steinkirke. Man hører klanger som er særpreget for en kirkekonsert, og i dette tilfellet hører man med letthet støy utenfra. Som ellers ville blitt maskert eller dempet på andre høyttalere. Noen vil kanskje foretrekke bånddiskanter som rekker enda høyere i frekvens, men det er ikke noe galt med Spires diskantgjengivelse. Her er det nemlig bedre fokus, større åpenhet og luftighet enn i mange bånddiskanter.

Lydbildet er som hugget i stein, også på rufsete opptak som Crosby, Stills, Nash og Young fra Deja Vu Live, og man får lyst til å skru opp volumet til helsefarlige høyder. Men det er da, og bare da, at man merker at selv vellykkede Spire har sine begrensninger. Bassforsterkeren blir slakkere i grepet, og man får ikke lenger samme følelsen av at det er dypbass å hente fra høyttalerne. Og lydbildet faller litt sammen fordi høyttalerne når et metningspunkt for hvor høyt de kan spille med den samme enestående dynamiske kontrasten de ellers briljerer med.

Konklusjon
Martin Logan Spire er ikke den første elektrostathøyttaleren som har begeistret oss. Men det er den første som har tatt et stort steg i retning av fordelene med en dynamisk høyttaler med bedre dynamikk og høyere maksimalt lydtrykk. Spire er ikke bare Martin Logans mest komplette høyttaler til nå, det er også en av de mest anvendelige og vellydende vi noensinne har testet under 100 000 kroner. En høyttaler hvis kvaliteter det definitivt ikke går tretten på dusinet av.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.