TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Marantz UD9004

Blu-ray til high-end folket

CD og Blu-ray avspilling er to ganske forskjellige disipliner, men Marantz er fast bestemt på at deres nye universalspiller skal tilby det beste av to verdener.

forfatter
Publisert 25.12.09 - 23:00
L&B mener
Fullkommen på Blu-ray og DVD Utsøkt lydgjengivelse
Prisen
Spesifikasjoner
 • CD/SACD/BD spiller
 • 2 x HDMI ut
 • 7.1 analog ut
 • BD Java-profil 2.0
 • Ethernet
Veil. pris 50000Pr. 25.12.09 Produktside

I en tid hvor flere og flere henter musikken og filmene sine fra nettet, er det nok mange som vil rynke litt på nesen av en kombinert Blu-ray og CD/SACD spiller til 50.000 kroner. Særlig når man kan plukke opp en Blu-ray spiller på supermarkedet til rundt tusenlappen, og attpåtil få bra bilde.

For noen entusiaster handler det imidlertid ikke om å ha noe som er «bra» eller «godt nok». Noen er rett og slett bare fornøyd med det beste, og det er her en spiller som Marantz UD9004 kommer inn. Den nye universalspilleren er laget for å gjengi musikk like godt som den gjengir sylskarpe filmbilder, og kommer godt rustet for jobben.

Bygget som en tanks
Allerede når vi plukker spilleren opp av esken skjønner vi at det dreier seg om noe spesielt. Har importøren tatt feil, og sendt oss en forsterker i stedet? UD9004 er så stor og tung at den lett kan forveksles med en surroundforsterker. Alt fra de solide trykknappene til kabinettskruene i kobber og den syltynne CD-skuffen i aluminium er med på å gi et kvalitetsinntrykk utenom det vanlige. UD9004 er bygget opp som en kompromissløs high-end spiller. Hele det innvendige «karosseriet» er kobberbelagt, og selve kabinettet står også på solide kobberføtter. De mest imponerende kvalitetene er likevel skjult for det blotte øyet. Marantz-spilleren bruker en kraftig ringkjernetransformator som strømforsyning, av den typen man gjerne finner i kresne stereoforsterkere. Videre har Marantz brukt høykvalitets 192kHz/32 bits D/A konvertere, samt sine velkjente HDAM utgangstrinn til å gjengi både stereo og surroundlyd. På videosiden er UD9004 utstyrt med REALTA HQV videoprosessoren fra Silicon Optix, som blant annet tar seg av oppskaleringen av vanlig DVD til 1080p oppløsning.

Baksiden av Marantz-spilleren vitner også om høye ambisjoner. Analoge 7.1 utganger er selvsagt på plass, slik at du kan bruke spilleren sammen med eldre surroundforsterkere. Som seg hør og bør for en high-end spiller har UD9004 også balanserte XLR-utganger i stereo. Marantz har for øvrig valgt å bruke doble HDMI-utganger – en til audio, og en til video.  Ved å skille de to datastrømmene fra hverandre minsker man risikoen for jitter (digitalstøy) eller andre forstyrrelser. Denne praksisen finner vi også igjen på flere kresne spillere, som toppmodellen til Pioneer, BDP-LX91 og Denons toppmodell DVD-A1UD.

Brukervennlighet
En multispiller byr i utgangspunktet på bedre brukervennlighet enn dedikerte spillere, fordi du kan forholde deg til kun en fjernkontroll til å betjene både musikk- og videoavspilling. En av bakdelene med multispillere er at de bruker litt lengre tid på å lese platene, fordi de først må finne ut hvilket format plata har.

Marantz-spilleren er ikke noe unntak i så måte, og bruker noen ekstra sekunder fra du legger i plata til du hører lyd, sammenlignet med en vanlig CD-spiller. Lesehastigheten fra Blu-ray er heller ikke den beste, og UD9004 bruker merkbart lengre tid enn spillere som Panasonic DMP-BD80 og LG BD390, for ikke å snakke om Playstation 3.  Vi mistenker nok at dette ikke har hatt aller høyest prioritet fra Marantz sin side.

Bildekvalitet
Desto høyere fokus har det nok vært på bildekvaliteten, og her leverer UD9004 varene så det holder. Marantz-spilleren tangerer ytelsen fra vår Blu-ray referanse, Pioneer BDP-LX91, og på enkelte områder opplever vi den faktisk som bedre. Marantz har valgt en litt lysere bildesignatur, med en økt kontrastvirkning som gir litt ekstra «smell» i bildene. Samtidig er fraværet av støy og skarpheten i detaljer helt på nivå med Pioneer-spilleren. En annen ting som er vanskelig å legge merke til ved direkte sammenligning, men som blir mer tydelig når man ser på bildet fra Marantz for seg selv, er hvor glatt og sømløs bildegjengivelsen er.  Enhver Blu-ray spiller klarer å levere sylskarpe stillbilder, men bildet kan ofte bli litt diffust og utydelig når kameraet panorerer, og det er masse bevegelser i bildet. Her klarer Marantz-spilleren å bevare et bedre fokus enn de fleste spillerne vi har sett, og gjør rett og slett at filmene blir litt mer behagelig å se på.

Å lage gode bilder av DVD er muligens en større utfordring, men UD9004 klarer virkelig å gjøre vin av vann i dette tilfellet. REALTA HQV-prosessoren gjør en formidabel jobb med å skalere opp DVD-bildet uten å legge til støy, og de beste DVD-filmene fremstår i tilnærmet Blu-ray kvalitet. God bildekvalitet alene er likevel ikke nok, når spilleren koster hva den gjør. For at en multispiller som dette skal ha livets rett, må den også kunne erstatte din gamle CD-spiller, selv om denne  måtte være av high-end kaliber!

Lydkvalitet
For å utforske Marantz-spillerens lydmessige egenskaper koblet vi den opp i redaktørens referanseanlegg, som for tiden består av McIntosh 60th Anniversary forsterkere, kabler fra tyske Silent Wire, og noen Audiovector høyttalere med alt for langt navn! Et meget musikalsk, men også brutalt avslørende anlegg. Faktisk var vi litt i tvil om UD9004  ville finne seg til rette i et så celebert selskap, særlig når den byttet plass med McIntosh sin egen MCD500, som er en dedikert CD/SACD-spiller til 50.000 kroner (men likevel et kupp i følge redaktøren).

Usikkerheten forsvant imidlertid som dugg for solen i det de første tonene snek ut av høyttalerne. Med spilleren i «Pure Direct» modus (slik at alle videokretser kobles ut) låter det hele meget overbevisende. UD9004 har den umiskjennelig varme og behagelige Marantz-lyden, med en dyp og presis bassgjengivelse, deilig glød i mellomtonen og fløyelsmyke , nærmest sødmefylte overtoner.  Samtidig er det ikke mangel på musikalsk presisjon. Spilleren har en grad av timing og rytme som vi bare hører på de beste CD-spillerne, og gjør at man umiddelbart får «tak» på musikken, mens høyrefoten nærmest instinktivt begynner å trampe takten. Den forrige spilleren vi kan huske som ga oss en slik involverende lydopplevelse var Marantz SA-7S1, og derfor kommer det ikke som noen overraskelse at det er nettopp fra denne high-end CD-spilleren UD9004 har hentet mye av teknikken fra.

Marantz-spilleren viste i løpet av testperioden at den er en god match for utstyr i denne  kvalitetsklassen. I forhold til McIntosh som låter superstramt og har et veldig åpent og energisk lydbilde, toner UD9004 det hele litt ned og blir litt mykere i kantene. Marantz med Ken Ishiwata i spissen har som vanlig søkt etter den musikalske ”nerven” fremfor å blåse lyden opp i størst mulig skala. Det hele kommer til syvende sist an på hvilken lyd man helst vil ha. Foretrekker man at signalkilden har den litt tøffere, mer dynamiske og fremadlente spillestilen har McIntosh absolutt mer å by på. Foretrekker man derimot et litt lunere lydbilde som fokuserer mindre på detaljer og mer på helheten, men fortsatt har musikalsk driv så det holder, er Marantz-spilleren veien å gå.

Konkurrenter
For øyeblikket finnes det ikke så mange high-end Blu-ray spillere å velge mellom. Foruten Pioneer BDP-LX91 som er en god match bildemessig, men ikke kan by på helt de samme musikalske kvalitetene – er det først og fremst Denons toppmodell DVD-A1UD (40.000 kroner) som er den naturlige utfordreren til Marantz. Denne high-end spilleren bærer flere tekniske likhetstrekk med UD9004, dog uten like påkostet analogdel som Marantz. Vi håper på å kunne sammenligne disse to spillerne mot hverandre ved en senere anledning.

Konklusjon
Forventningene er skyhøye i denne prisklassen, men Marantz UD9004 skuffer ikke på noen områder. Bildekvaliteten er i absolutt toppklasse, og enten matcher eller overgår vår referanse på alle punkter. Likevel er det nok spesielt lydkvaliteten som gjør at UD9004 vekker begeistring. Her snakker vi om en universalspiller som kan føle seg hjemme i svært kresne high-end stereooppsett, eller surroundsystemer der man har behov for høy lydkvalitet fra de analoge lydutgangene. Marantz UD9004 går ikke ned som noe historisk røverkjøp, men er totalt sett den beste Blu-ray spilleren vi har testet til nå!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde