Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Lensmate

Utvider horisonten

Utvalget av tilbehør til kompakter er begrenset, men objektivadapterne gir fotografen nye muligheter.

Skrevet av / 23.07.09 - 22:00
Lensmate
Marius Siste artikler:
Marius

Med en objektivadapter kan man utvide brennvidden til kameraet. Enten får man bredere vidvinkel, eller kraftigere tele. Noen produsenter tilbyr adaptere og vidvinkel- eller teleobjektiver til noen av sine kompaktmodeller, som gjør det mulig å endre 35 mm vidvinkel til for eksempel 25 mm. En betraktelig forbedring for en som trenger mer plass i bildeflaten til eksempelvis landskapsbilder.

Tilpasset populære kameraer
Som regel består slike adaptere av to deler, selve objektivadapteret som bare er et rør man fester på kameraet, og deretter monterer enten en makrolinse, vidvinkel- eller et teleobjektiv på. Men én mulighet er det nesten ingen av kameraprodusentenes adaptere som har, nemlig muligheten til å bruke glassfiltre foran kameraets objektiv. Lensmate lager adaptere for flere kameramodeller, også i to deler, men i tillegg til at man kan montere vidvinkel- eller teleobjektiver på adapterne, finnes det forsatser med gjenger slik at man kan bruke filtre i standardstørrelser på kameraer som eksempelvis Canon Powershot G10 eller Panasonic Lumix LX3 og Leica D-Lux 4.

Aluminium
Lensmates objektivadaptere er laget i aluminium og virker veldig solide, men samtidig lette. Foruten selve adapterringen finnes det en forsatsring for montering av makrolinser, en for teleobjektiv som øker brennvidden fra 140 til 196 mm på en G10, og en filteradapter for filtre på enten 58 eller 72 mm diameter. Mens 58 mm-adapteren ikke gjør det mulig å zoome fullt ut med en G10, kan man bruke hele brennviddeområdet med en 72 mm-adapter. Adapteren til Lumix LX3 har 46 mm filtergjenger.

Filtereffekter
Da kan man også nyttiggjøre seg et UV-filter, polarisasjonsfilter eller andre filtre, som skaper effekter som man ikke like enkelt kan gjøre under postprosessering i programvare. Man må bare huske på å bruke slankere filtre beregnet på digitalkameraer, slik at man unngår vignettering (lystap) i hjørnene når filteret er skrudd på. Adapteren vil dekke deler av den optiske søkeren på en G10, men man bør uansett bruke skjermen. Da ser man også effekten av filteret, og hvilken posisjon polari­sasjonsfilteret er mest effektiv i når man dreier filterets ytterring.

Rimelig
Et sett med Lensmate objektivadapter og filterforsats må kjøpes fra Lensmates egne nettsider og koster 48 dollar pluss frakt. Man kan kjøpe tilpassede filtre og objektivdeksler i tillegg, og sammenlignet med objektivadapterne i plast fra kameraprodusentene selv, er Lensmates alternativ et smartere kjøp. Når man ikke trenger filter, kan man beholde objektivadapteret på for et stødigere tohåndsgrep, eller knipse det av i en fart om nødvendig. En praktisk, nyttig og fremfor alt billig løsning.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top