: Lensmate

Utvider horisonten

Utvalget av tilbehør til kompakter er begrenset, men objektivadapterne gir fotografen nye muligheter.
Lyd & Bilde mener
Spesifikasjoner
  • Filter- og objektivadapter
  • Gir mulighet for skrufiltre og vidvinkel- og/eller teleobjekti vadaptere.
  • Finnes bl.a. til Canon PowerShot G7, G9, G10, SX1 IS, SX10 IS, S3 IS, S5 IS, Panasonic Lumix LX3, Leica D-Lux 4, Sigma DP1 og flere Canon Powershot A-modeller.
  • www.lensmateonline.com
Annonse
Annonse

Med en objektivadapter kan man utvide brennvidden til kameraet. Enten får man bredere vidvinkel, eller kraftigere tele. Noen produsenter tilbyr adaptere og vidvinkel- eller teleobjektiver til noen av sine kompaktmodeller, som gjør det mulig å endre 35 mm vidvinkel til for eksempel 25 mm. En betraktelig forbedring for en som trenger mer plass i bildeflaten til eksempelvis landskapsbilder.

Tilpasset populære kameraer
Som regel består slike adaptere av to deler, selve objektivadapteret som bare er et rør man fester på kameraet, og deretter monterer enten en makrolinse, vidvinkel- eller et teleobjektiv på. Men én mulighet er det nesten ingen av kameraprodusentenes adaptere som har, nemlig muligheten til å bruke glassfiltre foran kameraets objektiv. Lensmate lager adaptere for flere kameramodeller, også i to deler, men i tillegg til at man kan montere vidvinkel- eller teleobjektiver på adapterne, finnes det forsatser med gjenger slik at man kan bruke filtre i standardstørrelser på kameraer som eksempelvis Canon Powershot G10 eller Panasonic Lumix LX3 og Leica D-Lux 4.

Aluminium
Lensmates objektivadaptere er laget i aluminium og virker veldig solide, men samtidig lette. Foruten selve adapterringen finnes det en forsatsring for montering av makrolinser, en for teleobjektiv som øker brennvidden fra 140 til 196 mm på en G10, og en filteradapter for filtre på enten 58 eller 72 mm diameter. Mens 58 mm-adapteren ikke gjør det mulig å zoome fullt ut med en G10, kan man bruke hele brennviddeområdet med en 72 mm-adapter. Adapteren til Lumix LX3 har 46 mm filtergjenger.

Filtereffekter
Da kan man også nyttiggjøre seg et UV-filter, polarisasjonsfilter eller andre filtre, som skaper effekter som man ikke like enkelt kan gjøre under postprosessering i programvare. Man må bare huske på å bruke slankere filtre beregnet på digitalkameraer, slik at man unngår vignettering (lystap) i hjørnene når filteret er skrudd på. Adapteren vil dekke deler av den optiske søkeren på en G10, men man bør uansett bruke skjermen. Da ser man også effekten av filteret, og hvilken posisjon polari­sasjonsfilteret er mest effektiv i når man dreier filterets ytterring.

Rimelig
Et sett med Lensmate objektivadapter og filterforsats må kjøpes fra Lensmates egne nettsider og koster 48 dollar pluss frakt. Man kan kjøpe tilpassede filtre og objektivdeksler i tillegg, og sammenlignet med objektivadapterne i plast fra kameraprodusentene selv, er Lensmates alternativ et smartere kjøp. Når man ikke trenger filter, kan man beholde objektivadapteret på for et stødigere tohåndsgrep, eller knipse det av i en fart om nødvendig. En praktisk, nyttig og fremfor alt billig løsning.

Annonse

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.