: Yamaha NX-N500

Multirom med hi-fi-ambisjoner

Yamahas aktive multiromstereohøyttalere er tro mot sine profesjonelle forfedre.
April 2016Yamaha NX-N500
Lyd & Bilde mener
Presis og klar mellomtonegjengivelse avslører den tekniske kvaliteten i musikken din. Mange tilkoblinger i HD-kvalitet og innebygget multiromsfunksjonalitet.
Meget avslørende lyd demonstrerer forskjellen på gode og dårlige opptak. Begrensede krefter i bassen.
Spesifikasjoner

Yamaha NX-N500

  • Bestykning: 5” bass, 1” diskant.
  • Forsterkereffekt: 24 W (bass) / 20 W (diskant)
  • Frekvensområde; 54 Hz–40 kHz
  • Maks lydtrykk: 105 dB
  • Audio kodeker: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, WAV, WMA, DSD (HD-lyd opp til 24-bit/192 kHz, DSD opp til 5,6 MHz)
  • Tilkoblinger: Ethernet, USB, optisk, aux (stereo-minijack), Wi-Fi, Bluetooth, Spotify Connect, AirPlay, DLNA.
  • App: iOS og Android
  • Mål: 17,0 x 28,5 x 22,2 cm (BxHxD)

Vekt: 11,9 kg par

Annonse
Annonse
forfatter

Yamaha, som produserer alt fra konsertflygler til motorsykler, har en lang tradisjon innenfor hi-fi- og lydutstyr til både private og profesjonelle. Selskapets hi-fi-forsterkere og surroundprosessorer er anerkjente for vellyd, og minimonitoren NS10 betraktes som et uunnværlig redskap i et flertall av verdens lydstudioer. Hvis du skulle ha et sett NS10 stående i garasjen eller på loftet, kan det gi opptil 1000 USD i bruktpris. Ikke dårlig for en snart 40 år gammel høyttaler som opprinnelig var tenkt til prisbillig hjemmebruk.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Med den forhistorien i mente er det ikke merkelig at Yamaha siden den gang har designet adskillige etterfølgere til NS10, sist den trådløse multiromshøyttaleren NX-N500, som med sin snøhvite 5” bass og gitterbeskyttede domediskant ligner en moderne, litt mer kompakt hyllest til klassikeren. Likheten går så langt som til at bassenheten har samme sorte kantoppheng og karakteristiske brett i pappen der senterdomen er limt fast. Kabinettet har imidlertid en mer moderne sort finish, med avrundede kanter. Kabinettet er av typen bassrefleks.

 

Ekte aktiv

Mens likheten i det ytre er slående, er innmaten en helt annen historie. For det første er NX-N500 aktiv. Og i tillegg ekte aktiv; det vil si med separate forsterkere til bass og diskant og elektronisk delefilter. Det sitter aktiv elektronikk i begge kabinettene, så begge høyttalerne må kobles til strøm. I tillegg skal de to høyttalerne kobles innbyrdes med en XLR-kabel til analog signaloverføring samt en Cat 5 nettkabel til kontrollsignaler. Altså minst fire kabler. Til å være et sett trådløse høyttalere er det ganske mye ledning!

 

Annonse

Den venstre høyttaleren har innganger for USB, optisk digital og en analog minijack. Det er også en inngang for Ethernet, samt trådløs tilkobling og selvfølgelig Bluetooth. Man kan med andre ord koble til nesten hva som helst, og digitale signaler kan være i en hvilken som helst form og oppløsning, fra MP3 til 5,6 MHz DSD-filer. Imidlertid mangler OGG-filer på listen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lyden

Men en ting er utseendet, noe annet er ytelsen. Kan NX-N500 leve opp til sin forgjenger, eller er det bare en designgimmick? Jeg har ikke hatt anledning til å sammenligne direkte med et sett originale NS10, men de små Yamaha-ene har bestemt noen av de monitorkvalitetene som NS10 er kjent for. Mellomtonen er overordentlig klar og ufarget, noe som spesielt gagner sang. Teksturen i Marianne Faithfulls sprukne, knekte stemme på The Ballad of Lucy Jordan kommer frem med en gruvekkende klarhet.

 

Stereoperspektivet er fremragende. På Roger Waters Three Wishes er stemmer og lydeffekter plassert langt utenfor høyttalerne, og NX-N500 klarer dette bedre enn de fleste høyttalere jeg har testet. Også langt dyrere. Romfornemmelsen er også meget fin, og man fornemmer et åpent vindu til opptaksrommet (eller til illusjonen av et opptaksrom, som ble skapt av teknikeren i studioet).

 

Annonse

God, men ikke overdreven bass

Bassgjengivelsen er overraskende god for en så liten høyttaler, noe som vitner om en velprogrammert DSP. Heldigvis har Yamaha ikke falt for fristelsen til å imponere med overdreven bass. Bunnen er tørr og fast ned til den nedre grensen på 54 Hz, men heller ikke dypere. Man kan godt tvinge en liten bassenhet til å gå dypere, men så forsvinner impulsgjengivelsen ut av vinduet – og forvrengningen går i været.

 

NX-N500 er mer kritiske til plassering enn Samsung R5, som sprer lyden jevnt i rommet, og Sonos Play:5, som har en genial romtilpasning i appen. Men plassert med respekt er resultatet hi-fi-messig klasser over disse to.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Yamaha NS10 var beryktet for å låte redselsfullt på dårlige opptak. Helt så nødeløse er NX-N500 heldigvis ikke. Dårlige opptak låter ikke ubehagelig på dem. Bare kjedelig. Og man skynder seg å finne et mer spennende opptak. Og så blir det magisk igjen!

 

Annonse

Med en samlet forsterkereffekt på 44 W og en 5” bassenhet er det naturlige grenser for hvor langt kreftene rekker. Skrur man volumet helt opp, begynner det hele å låte presset, og luften mellom instrumentene forsvinner. Ville dansefester er ikke de små Yamaha-enes livrett, men innenfor rammene av rimelig hverdagsbruk følger de fint med. Volumknappen på baksiden kan med fordel skrus en kvart omgang ned, så unngår du at høyttalerne noen sinne kommer ut på dypt vann. I hvert fall så lenge lydkilden er trådløs og digital.

 

Både Bluetooth og multirom

NX-N500 er i tråd med dagens mote trådløs. Man kan både bruke Bluetooth og nettverk. En ytre Wifi-antenne sørger for at det alltid er en stabil tilkobling til nettverket, men man kan også koble dem via kabel. Høyttalerne

bruker Yamahas egen multiromstandard, MusicCast. Har du andre nye Yamaha-apparater, kan de sannsynligvis kobles sammen med NX-N500 i et multiromssystem. Det hele styres fra Yamahas MusicCast-app (iOS og Android). Du kan også strømme lyd via AirPlay og DLNA.

 

Annonse

MusicCast-appen fungerer utmerket, og oppsettet er forholdsvis logisk – uten å være tilnærmelsesvis likeså intuitivt og enkelt som Sonos. Det er et ganske godt utvalg av musikkilder, med blant annet Spotify og Tunein nettradio (men ikke Tidal).

 

Konklusjon

Jeg hadde forventet en del av Yamaha NX-N500, men virkeligheten overgår definitivt forventningene! De kan mye mer enn bare å se godt ut og passe inn i innredningen (som de for øvrig også gjør glimrende). Hvis du søker lett multiromslyd, er Sonos fortsatt kongen, men sett Yamaha NX-N5090 på stuens beste plass, og koble til en høykvalitetskilde, så har du et kvalifisert hi-fi-anlegg til spottpris.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Det trådløse headsettet med ANC er laget til Xbox, men kan også brukes på andre plattformer, samt til musikk.
Microsoft Xbox Wireless Headset støtter både Dolby Atmos og DTS Headphone:X. Til en meget overkommelig pris.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.