: System Audio Pandion 5

Luksus-kupé

Pandion 5 er en forbedret utgave av Pandion 2, og familieslektskapet til toppmodellen fornekter seg heller ikke.

Lyd & Bilde mener

Samme lydbilde som Pandion 50, men i en mer kompakt innpakning og til bare litt over en firedel av prisen.
Den koster mindre, men billig er den ikke. Og bassevnen og lydtrykket blir naturlig mindre enn i de store modellene.
Bestykning: 5” bass, 1” diskant
Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, toveis
Belastning: 200 W
Anbefalt forsterkereffekt: Minimum 70 W
Frekvensområde: 35 Hz–25 kHz (+/- 1,5 dB)
Følsomhet: 87 dB (1W / 1 m)
Impedans: 4–8 ohm
Delefrekvenser: 600 Hz og 2000 Hz (24 dB/okt)
Mål: 21 x 36 x 34 cm (BxHxD)
Vekt: 10,5 kg
Farger: høyglans valnøtt, høyglans sort, hvit sateng

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 39995 kr

Vi har tidligere skrevet historien om system Audio Pandion 2, som ble utviklet i et open source samarbeid mellom 110 frivillige ingeniører. Pandion-serien har siden skutt knopper, og vi har også testet de større gulvmodellene Pandion 30 og Pandion 50.

Nå har det kommet en reol- eller stativmodell kalt Pandion 5. Den ligner mye på den opprinnelige Pandion 2, men er litt større. Designmessig er det også skrudd betraktelig opp for ambisjonsnivået, i form av lekkert høyglanslakkert tre med innlagte detaljer. Terminalene på baksiden (ingen biwiring) er også av beste kvalitet, og de kan strammes til å holde urokkelig fast på bananpluggene.

Om forholdet mellom Pandion 2 og Pandion 5 sier direktør Ole Witthøft fra System Audio: ”Pandion 5 skiller seg fra 2-eren ved at kabinettet er større og bygget av andre materialer. Bassenheten har sterkere motor og lavere egenresonans, og diskanten har forbedret akustikk på grunn av redesign av bakkammeret. Til slutt er også delefilteret forbedret, og klarer i høyere grad enn på 2-eren å glatte ut frekvensresponsen og forbedre utstrålingskarakteristikken.”

Høyttalerenhetene er de samme som i Pandion 30 og 50, det er bare en bass/mellomtoneenhet i stedet for to eller fire. Bassenheten er på 5” og diskanten en 1” dome. Begge er spesialutgaver, utviklet av Scanspeak. Man kan derfor se Pandion 5 som en kupé-versjon av de store. Til gjengjeld er designen ifølge konstruktøren som overdimensjonerte små høyttalere.

Reol eller stativ?

Betegnelsen ”stativhøyttalere” har etter hvert avløst det klassiske navnet ”reolhøyttalere”, da det er de færreste små høyttalere som har det godt når de settes inn i reolen med ryggen mot muren, for ikke å snakke om å plassere dem midt i boksamlingen.

Pandion 5 er faktisk i stand til å klare seg fornuftig som reolhøyttaler, da den er designet til å kunne plasseres ganske tett på bakveggen. Det gjør den plasseringsvennlig, og er rommet lite – og den kanskje skal deles med andre medlemmer av husstanden med andre prioriteter – kan det være en avgjørende fordel. Det er imidlertid fortsatt best å sette høyttalerne på stativ.

Naturlovene gjelder fortsatt

Pandion 5 er litt mindre effektiv enn de større modellene (87 dB følsomhet), og tåler samtidig mindre effekt, da det er grenser for hvor mye luft en enkelt femtommers enhet kan klare å flytte. Den er imidlertid fortsatt en forholdsvis lett oppgave for de fleste forsterkere. Og vi hadde den under testen også koblet til lille NAD C338, som løste oppgaven utmerket så lenge det ikke skulle spilles naboprovoserende høyt. Som sine søsken vil Pandion 5 imidlertid gjerne ha en kraftig forsterker for å yte sitt beste. Det var heller ingen problemer med rekkevidden i bassen, kabinettet er faktisk relativt stort i forhold til den lille bassenheten.

Der man merker størrelsen, er når det skal spilles både høyt og drypt på samme tid. Når dypbassen i Right Hand Man fra Hamilton dundrer løs, låter det på ingen måte stygt, men stemmene blir litt mindre klare. Men det må altså skrus ganske høyt opp – og dopplerforvrengningen er en naturlig og uunngåelig konsekvens når samme enhet skal gjengi detaljer i mellomtonen samtidig med at basslydene får den til å flytte seg nærmere en centimeter.

Lyden av Pandion 5

Med naturlovene satt på plass kan vi se på hva Pandion 5 faktisk kan. Sagt i korthet har den ganske mange av egenskapene fra de større modellene – i form av nøyaktighet og høy oppløsning. Det er lett å peke ut alle bestanddelene i opptaket, og hvert instrument eller stemmer står presist i perspektivet, som for øvrig rekker langt ut over plasseringen av høyttalerne. Som det bør gjøre i denne prisklassen. Altså når det er grunn til det i opptaket, og resten av spillekjeden kan levere varen. Under det meste av testen ble referansesettet Marantz PM-10 og SA-10 brukt.

På I’m Confessin fra Jazz at the Pawnshop er stemningen fra det svenske jazzvertshuset så levende at man nesten kan lukte sigarettrøyken og ølskvettene. Og når Magellans overutgave av Mama på Supper’s Ready settes på, forsvinner bakveggen og åpner opp for et gigantisk landskap av skumle synthesizertoner.

Selv om Pandion 5 bare koster en brøkdel av sine større slektninger, er det fortsatt en pen sum penger, og det er mengder av konkurrenter i samme prisklasse. Som Dali Epicon 2 og Dynaudio Contour 20 for å nevne to andre i rundt regnet samme størrelse. Alle tre leverer et lydbilde og en kvalitet som er overraskende større enn innpakningen. Hvilken av dem som er det rette valget, avhenger til slutt av både smak og den elektronikk som høyttalerne skal brukes sammen med.

Konklusjon

Pandion 5 er ikke like overveldende som sine større brødre. Men eplet faller ikke langt fra stammen, og man får veldig mange av de samme kvalitetene som kjennetegner de dyre konstruksjonene. Og det til en pris som er betydelig mer realistisk for mange. Den har de samme kvalitetene med hensyn til nøyaktighet og oppløsning som de andre medlemmene av serien, og har du et mindre rom, vil den være et bedre valg.

Den har de samme kvalitetene med hensyn til nøyaktighet og oppløsning som de andre medlemmene av serien, og har du et mindre rom, vil den være et bedre valg.

quote

picture1 picture2 picture3
<
>
(Foto: Produsenten)
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.