test: SVS SB-4000

Amerikansk lowrider

Er du av dem som liker at bassen skal føles like godt som den høres? Da vil du digge SVS sin nye versting-subwoofer.

Pluss
Denne kompakte suben fra SVS serverer dypbass i brutale mengder!
Minus
Bassen er ikke like stram og impulsiv som de beste i klassen

”How low can you go?” Amerikanske SVS har på ti år rukket å bli en av de mest respekterte subwooferprodusentene på kloden. De er også blant de råeste når det kommer til å produsere skikkelig dyyyp bass – du vet, den som går helt ned i kjelleren, vibrerer grunnvollene og rister mors fineste servise ned fra kjøkkenhyllene! Den nye 4000-serien fra SVS tar sikte på å levere enda mer bass uten at prisen løper løpsk. Blant disse finner vi SB-4000, som er liten nok til å passe inn i en normal stue – men kraftfull nok til å levere bass av det riktig nabofiendtlige slaget.

SVS SB-4000

SVS SB-4000. (Foto: SVS)

Etter å ha pakket opp og plassert den 46 kilo tunge subwooferen i hjørnet av testrommet, kunne vi konstatere at SB-4000 er en solid og velbygget sak. Vårt testeksemplar kom i pianolakk-finish til 2000 kroner ekstra.: Den speilblanke lakken tar seg utvilsomt godt ut i stua, men i en mørk hjemmekino foretrekker vi den mattere trefinér-utgaven.

Det kompakte kabinettet er akkurat stort nok til å romme en potent 13,5 tommers bass. Den spesiallagde bassmembranen har et tykt gummioppheng for ekstra lang slaglengde, med et kraftig magnetsystem og solid chassis til å holde alt under kontroll. Basselementet alene står for drøye 20 kilo av totalvekten, hvilket sier mye om hvor kraftig ”motor” vi har å gjøre med! Forsterkeren som driver det hele er på 1200 watt, med evnen til å levere opp mot 4000 watt spisseffekt ved behov…

De tradisjonelle knappene og rattene på baksiden er erstattet med frontmontert display og digitale kontroller.

Brukervennlighet og finesser

4000-serien har også fått topp moderne betjening. Alle funksjoner (volum, fase, parametrisk equalizer m.m) kan styres via medfølgende fjernkontroll, eller enda bedre – via SVS-appen som er gratis nedlastbar til iPhone/iPad og Android. Appen byr på mange kjekke funksjoner, deriblant muligheten til å lagre flere ”presets” for ulike lyttescenarioer.

SVS-subwooferen kan også styres med egen app for iOS og Android.

Den parametriske equalizeren gjør det mulig å fintune frekvensgangen, og luke ut de verste peakene fra bassresponsen i rommet. Det er imidlertid verdt å merke seg at det dreier seg om manuelle kontroller: SVS har ingen ”Auto-EQ” slik en del andre produsenter tilbyr, og du vil derfor være avhengig av å justere på egen hånd med måleutstyr.

Lydkvalitet

SVS og Arendal Sound: SB-4000 må klare seg med ett enkelt 13,5” basselement der nordmannen kan skilte med doble 13,8”. SVS kan imidlertid slå seg på brystet med ekstrem slaglengde og gampesterk forsterker. (Foto: Audun Hage)

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Som bassglade lesere allerede har poengtert, glimret utfordreren fra SVS med sitt fravær under vår forrige subwoofertevling. Gleden var derfor stor da vi fikk SB-4000 inn på teppet, og kunne kjøre den opp mot testvinneren fra Arendal Sound! Den imponerende 1723 Subwoofer 2 er for tiden vår referanse under 20.000 kroner.

Det blir raskt klart at SB-4000 har de riktige genene i behold. Vi starter med Snoop Doggs Make America Crip Again, og SVS-suben leverer den tunge hip hop bassen i fullt monn. Bassen får stolryggen til å riste, og det føles litt som å cruise nedover gata i en senka amerikaner med stor stereo: Bassen er skikkelig fet, og de tunge anslagene går som trykkbølger gjennom rommet. Vi kan spille så høyt at naboklagene strømmer på, uten at subwooferen gir tegn til å ville gi seg. Både Geir og Audun gliser anerkjennende.

Vi går videre til James Blakes Limit to your love. SVS-suben låter bortimot perfekt på denne typen saktegående, monotone bassganger. Den har enda mer skyv enn Arendal i de aller dypeste frekvensene. Hele rommet rister!

So far so good, men hvordan står det til med litt raskere og mer impulsive tekno-rytmer? Deadmau5 ”Seeya” har en hurtig og hardtslående bass som virkelig setter responsen på prøve. Her holder ikke SVS følge med Arendal i det hele tatt! 1723 har en betydelig strammere bass med større dynamikk i anslagene, uten at det skorter på slagkraften. SVS har rikelig med punch den også, men den makter ikke å stoppe og starte igjen like raskt, noe som hemmer musikken en smule.

– SVS låter ikke like dynamisk, og har ikke på langt nær den samme transientresponsen som Arendal, bemerker Geir.

Maria Menas cover I was made for loving you avslører også at SVS-suben ikke er like musikalsk presis som referansen. Der Arendal gjengir kontrabassen lett og ledig i samspill med hovedhøyttalerne (Focal Kanta No. 2), har SVS en tyngre, mer ”subwoofer-aktig” lydkarakter. Den skiller seg tydelig ut i lydbildet, selv etter at vi har prøvd oss frem med EQ-kontrollene.

SVS låter beintøft når film står på menyen. Romskip-eksplosjonen i Alien Covenant slår så det kjennes dypt inn i ryggmargen, men sjokkbølgen føles ikke like dynamisk og ”eksplosiv” som Arendal-suben gjør med sine doble basser.

Vi kunne selvsagt ikke dy oss for å ”torturteste” begge subwooferne med dype frekvenssveip. Det hersker ingen tvil om at SVS har mer nivå fra 20 hertz og nedover, men gevinsten er ikke så stor som vi hadde håpet. Oppover i frekvens har nemlig Arendal Sound mer trøkk. Bassen føles også renere, raskere og strammere, med en mer sømløs overgang til hovedhøyttalerne våre (Focal Kanta).

Konklusjon

SVS SB-4000 er en potent subwoofer, med voldsomme mengder dypbass fra et relativt kompakt kabinett. Her får du en saftig og vektfull dypbass som evner å sette hele rommet i sving! Etter å ha testet en lang rekke subwoofere i denne størrelse- og prisklassen kan vi slå fast at SVS hevder seg mot de aller beste, men de når ikke helt til topps. Amerikanerne må nemlig se seg slått på målstreken av nykommeren fra Arendal, som har et besnærende attakk og impulsvilje.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Type: Trykkammer

Basselement: 13,5”

Forsterker: 1200W

Frekvensgang: 19-310 Hz (+/-3dB)

Mål: 46.5 x 45,3 x 53 cm (H x B x D)

Vekt: 46,4 kg

Annet: SVS App

Web: swsg.no

Pris: 17995 ,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.