Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony HT-S2000

Sonys nye lydplanke er liten på jord, men stor i ord

Denne kompakte Sony-lydplanken låter utmerket på egen hånd, men enda bedre når du parer den med flere Sony-høyttalere.

Skrevet av / 17.08.23 - 10:00
Sony HT-S2000
Audun Hage

Sony begynner etter hvert å få et ganske bredt repertoar av lydplanker, som den japanske produsenten har utviklet spesielt for å komplementere deres egne TV-skjermer. Nykommeren HT-S2000 er blant de aller minste, og retter seg mot de som vil ha en enkel oppgradering av TV-lyden, uten at det tar for mye plass eller penger.

Sony HT-S2000. (Foto: Sony)

Sony HT-S2000 – design

Den kompakte Sony-planken er 80 centimeter bred, og smetter fint inn mellom beina på mange TV-skjermer. Lydplanken er lav nok til å plasseres på benken foran skjermen uten å skygge for bildet.

Som du kan se av bildene, er den likevel noen skonummer større enn Sonos Beam, og vil være velegnet til mellomstore TV-skjermer på 55-65 tommer.

Kabinettet er laget i resirkulert plast, og bak metallgitteret kan vi skimte fem ovale høyttalerelementer. Her sitter også en liten tegnrute som gir status på volum, kildevalg og lignende. En nyttig detalj, som glimrer med sitt fravær på konkurrenten fra Sonos.

Kvalitetsinntrykket er bra, Sony-planken virker solid bygget og med pene avrundede linjer. Det eneste som trekker ned litt, er den klumpete eksterne strømadapteren.

P1020745 P1020750 P1020751
<
>
Sony HT-S2000 er et nummer større enn Sonos Beam, og leveres for øvrig bare i svart. (Foto: Audun Hage)

3.1 kanaler med virtuell surround

Høyttalerkonfigurasjonen er på 3.1 kanaler: det vil si at lydplanken har dedikerte elementer for venstre, senter og høyre kanal, som den også bruker til å gjengi lyden fra surround-kanalene.

HT-S2000 har altså ingen dedikerte elementer for surroundkanalene, og heller ingen toppmonterte høydekanaler, slik vi kan finne på større Sony-modeller fra HT-A5000 og oppover.

Lydplanken har likevel støtte for 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X, og for å oppnå dette brukes noen digitale triks (Vertical Surround Engine og S-Force PRO Front Surround) for å simulere høyde- og surroundeffektene.

Sony har også prioritert å fylle ut bassgjengivelsen, ved hjelp av to «X-balanced»-basselementer til de lavere frekvensene. Hensikten er at du skal kunne klare deg uten separat subwoofer.

Sony HT-S2000 – brukervennlighet og finesser

Sony-planken er enkel å sette opp: Det er nærmest «plug and play» å koble den til TV-lyden. Bare plugg inn HDMI-kabelen og sørg for at TV-en er konfigurert til å sende ut høyoppløste lydsignaler.

Den må derimot klare seg uten ekstra HDMI-innganger, så du blir nødt til å koble alle A/V kildene dine gjennom TV-en.
HT-S2000 har heller ingen innebygd Wi-Fi eller nettverkstilkobling. Ergo må man gi slipp på muligheten til å strømme musikk via Spotify Connect, Apple AirPlay, Chromecast eller lignende.

Sony-planken kan likevel spille av musikk via Bluetooth, og fjernstyres gjennom appen Sony Home Entertainment Connect. Denne brukes også for å legge til ekstra høyttalere i systemet, men den virker ikke like stabil som den vanlige Wi-Fi baserte appen vi er vant til å bruke (Sony Music Center).

Sony HT-S2000 har en HDMI-inngang som du kobler til HDMI eARC kontakten på din TV. Her finnes også en optisk inngang for eldre TV-modeller.(Foto: Audun Hage)

 

Kan utvides til full surround

HT-S2000 er litt mer spartansk utstyrt enn dyrere Sony-modellene. Her er det for eksempel ingen mulighet for å bruke TV-høyttalerne i kombinasjon med lydplanken (Acoustic Center Sync/S-Center).

Men selv om lydplanken er designet for å yte bra på egen hånd, behøver det ikke stoppe der: Sony tilbyr nemlig flere oppgraderingsmuligheter, og du kan legge til ekstra subwoofer og surroundhøyttalere, nærmere bestemt Sony SA-RS3 og SA-SW3 eller SW5. Men da blir totalpakken selvfølgelig en god del dyrere.

Sony HT-S2000 kan også pares med matchende subwoofer og surroundhøyttalere fra Sony. (Foto: Sony)

Lydkvalitet

Vi startet med å teste HT-S2000 som en frittstående lydplanke uten tilbehør. Og kunne raskt registrere at det bor overraskende stor og fyldig lyd i denne kompakte krabaten. Vi koblet den sammen med flere ulike TV-er og forskjellige skjermstørrelser, deriblant TCL 55C845, Sony 75X90L og senere en 98» (!) Samsung Q80C. Og den gjorde seg ikke forlegen i noen av tilfellene.

Sony-planken har for det første en klar og tydelig stemmegjengivelse, som er godt plantet i senter av lydbildet. Det er lett å følge dialogen mellom rollefigurene i dramaserien 1923. Stemmen til Jacob Dutton (Harrison Ford) får en troverdig brystklang og autoritet, med en realistisk tilstedeværelse. Lydbildet er fyldig og romslig, med en flott romfølelse som trekker oss inn i handlingen.

Sony reklamerer med at HT-S2000 har innebygde subwoofere. Det er nok litt overdrevent å kalle de små ovale 5-tommerne med bassrefleks for subwoofere, men de bidrar likevel til imponerende fyldig bass.

Bassen er for eksempel vesentlig sterkere og fyldigere enn konkurrenten Sonos Beam, og det løfter engasjementet et hakk. Under den innledende biljakten i Drive, med Ryan Gosling bak rattet, kan vi både høre og føle duringen fra V8-eren under panseret. Og når kjenningsmelodien starter, er det med en ganske overbevisende slag fra synth-bassen. Man kan justere bassnivået i tre ulike steg med fjernkontrollen.

Flott Atmos-lyd – men sliter litt med kompliserte lydspor

Sony HT-S2000 har som nevnt ingen dedikerte høydekanaler, men lydplanken makter likevel å gi en fornemmelse av 3D-lyd. Lydbildet vokser tydelig i både høyde og bredde når vi spiller av lydspor med Dolby Atmos, slik som F1: Drive to survive.

Den generelle lydkvaliteten er ganske overbevisende, men når vi ber Sony-planken om å gjengi litt mer komplekse, actionfylte lydspor med masse surround-effekter, kan det låte litt kaotisk.

Slåsskampen ombord i toget i Extraction 2 låter litt masete, fordi det blir veldig mange detaljer å plassere. Uten skikkelige surround-kanaler, virker mange av effektene å komme fra mer eller mindre samme sted. Lydbildet blir rett og slett litt trangt og inneklemt når det er mye informasjon på én gang.

Lydkvalitet med surroundhøyttalere + subwoofer

Det finnes en medisin mot dette, og det er å øke antallet kanaler. Vi opplevde stor forbedring da vi satte inn de trådløse bakhøyttalerne SA-RS3 i systemet. De små Sony-høyttalerne koster 4990 kroner paret, men de legger også til en ekstra dimensjon i lydopplevelsen.

Med bakhøyttalerne aktivert og avstands-korrigert via Sony-appen, får lydbildet en helt annen størrelse! Panorerende lydeffekter låter mer realistisk, og vi får en mer troverdig følelse av objekter som beveger seg.

Vi testet også ved å legge til den trådløse subwooferen SA-SW3 (4990 kroner). Med en dedikert subwoofer i systemet oppnår man selvfølgelig en langt sterkere og mer realistisk dypbass. Samtidig avlaster man lydplanken fra å spille de dypeste basstonene, slik at den låter renere og mindre anstrengt.

Eneste aber er prisen. Surroundhøyttalere og subwoofer selges separat, og til henholdsvis 4990 pr/par og 4990 kr/stk, er det snakk om ganske kostbare oppgraderinger.

Konkurrenter

Det mangler ikke på konkurrenter i denne prisklassen, og det er nærliggende å sammenligne med Sonos Beam (Gen 2), som er en av våre favoritter blant de kompakte lydplankene, Den kan utvides med separat subwoofer og bakhøyttalere. For eksempel Sub Mini og Era 100.

Vi hadde Sonos-komboen for hånden da vi testet Sony, og lydmessig opplevde vi det ganske så tett mellom de to. Med lydplankene alene, er det ingen tvil om at Sony HT-S2000 leverer et større og kraftigere lydbilde med fyldigere bass. Så hvis det er en kompakt, frittstående lydplanke du vil ha, låter Sony klart tøffere enn Sonos.

Sonos har imidlertid noen fordeler når vi kobler til den matchende subwooferen Sub Mini. Da kan vi dra nytte av Trueplay romkorreksjon, som kan kalibrere lyden i forhold til akustikken i rommet. Vi opplevde at dette ga Sonos-systemet en enda jevnere klangbalanse og et mer sømløst surround-lydbilde. Sonos har også Wi-Fi tilkobling, som gjør det lettere å spille av musikk fra ulike strømmetjenester, så vel som å utvide med flere høyttalere rundt om i huset.

Konklusjon

Sony HT-S2000 er en relativt kompakt lydplanke som likevel er i stand til å levere kraftfull og overbevisende lyd. Sony har prioritert en fyldig klangbalanse fremfor flest mulig kanaler, og det har sine fordeler og ulemper. Det generelle lydbildet er stort og fyldig, og gir et solid løft sammenlignet med den innebygde TV-lyden.

Sony hevder at deres «virtuelle» lydbehandling skal sørge for en tredimensjonal lydopplevelse, men vi ble ikke helt overbevist av surroundeffektene fra lydplanken på egen hånd. Derimot opplevde vi – som forventet – en stor forbedring ved å koble til separate bakhøyttalere.

Sånn sett kan Sony HT-S2000 være en aktuell «byggekloss» for deg som vil starte i det små og kanskje utvide anlegget litt etter hvert!

Karakter
Sony HT-S2000
Basic

Lyd & Bilde mener

Sony HT-S2000 er en kompakt lydplanke med fyldig lyd og fleksible oppgraderingsmuligheter. Sony-planken savner noen av finessene vi forbinder med større Sony-modeller, og må klare seg uten innebygde surround-kanaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top