Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Piega Premium Wireless 301

Trådløs stereo for feinschmeckere

De bittesmå trådløse høyttalerne lyder større enn de er, og er en god erstatning for stereoanlegget.

Skrevet av / 26.09.19 - 11:29
Piega Premium Wireless 301
Lasse Svendsen

Med trådløse høyttalere trenger man ikke noe stereoanlegg. Høyttalerne er stereoanlegget. I hvert fall når de kommer i par. Som her.

Da slipper man sorte bokser som tar opp plass unødig, og trenger bare å forholde seg til én fjernkontroll. Eller en app på telefonen. For mange er akkurat dette den perfekte løsningen. Særlig hvis man bare strømmer musikken uansett.

En gang var aktive høyttalere noe man bare fant i lydstudioer, eller på konsert. Senere har de sneket seg inn i hjemmene under dekke av å være trådløse, med Bluetooth som drahjelp. I dag har de fleste et bevisst eller kanskje ubevisst forhold til trådløse høyttalere.

Som ofte trumfer bekvemmelighet foran lydkvalitet.

Det kan være grunnen til at mange av de mest seriøse høyttalerprodusentene har vegret seg for å lage dyre, trådløse høyttalere, men etablerte storheter som KEF, Dynaudio og Dali, har lyktes meget godt med å kombinere lydkvalitet med trådløs bekvemmelighet.

Nå får de selskap av Piega, som har en serie trådløse og dermed aktive høyttalere, i markedet.

Piega-høyttalerene er så små at de får plass hvor som helst. Foto: Piega

Premium trådløs

Sveitserne har tatt for seg Premium-serien, som består av to gulvstående og en kompakt høyttaler, og utstyrt dem med innebygget forsterker. De er i seg selv ikke trådløse, det krever ekstrautstyr i form av en Piega Connect til 5.000 kr. Som er en koblingsboks med analoge og digitale lydinnganger, og Bluetooth aptX-strømming.

Men ingen tilkobling for Wifi-strømming, hverken trådløst eller over ethernetkabel.

Med den kompakte Connect-boksen kan man koble til TV-lyden, og andre lydkilder, og senere kan man utvide med flere dersom man ønsker lyd i flere rom. Siden boksen sender lyden trådløst til høyttalerne, trenger man ikke koble noen flere kabler til høyttalerne, enn strømkablene.

De små Premium 301 som vi tester her, kjenner vi godt fra tidligere. Premium-serien har stadig vært innom til test, senest den gulvstående 501. Som også finnes i en aktiv og trådløs utgave, kalt Premium 501 Wireless. Flaggskipet i serien heter Premium 701 Wireless.

Felles for dem alle er meget forseggjorte kabinetter i ekstrudert aluminium, og Piegas egenutviklede bånddiskanter. Selv om kabinettene har tynne vegger, er de 30 prosent stivere her enn forrige generasjon i serien.

Høyttalerne kan også leveres i sort eloksert aluminium, eller hvitlakkerte med innfelte, stoffkledde griller som holdes på plass av magneter. Det finnes også høyttalerstativer og veggbraketter som er spesialtilpasset Premium 301 Wireless. Høyttalerne finnes også i vanlige, passive utgaver, til en lavere pris.

Håndlaget diskant

Høyttalerelementene er de samme på de passive og de aktive, trådløse Premium-høyttalerne. I Premium 301 betyr det Piegas nyeste Linear Drive Ribbon diskantelement. LDR 2642 mk II er et håndlaget element drevet av kraftige neodymmagneter, med en flortynn aluminiumsmembran på 26 x 42 mm. Som veier beskjedne 7 milligram og er 20 mikromillimeter tykk.

Den lynraske diskanten utfylles av en 14 cm bass, med fibermembran som sitter i et bassreflekskabinett, med refleksportene på den slanke baksiden. En 100 W forsterker i hver av høyttalerne, driver elementene.

Oppsett og tilkoblinger

Der finner man strømtilkobling, inngang for Connect-boksens lydutganger, og tre brytere. Den øverste forteller høyttalerne hvilken av tre grupper de hører til (rød, hvit, blå). De kan nemlig grupperes ettersom hvilke rom man skal ha lyden distribuert til. Rød er den eneste med støtte for 24-bit/96 kHz-lyd, de to andre støtter kun 24/48.

Den andre bryteren velger DSP-styrt bass-equalizer i tre trinn. Nøytral, vegg eller hjørne (neutral, wall, corner), og tilpasser bassnivået til plasseringen av høyttalerne. Den siste er kanalvelger (høyre/venstre), men kan også stilles til mono, dersom man har bare én høyttaler i et rom.
Høyttalerne kan brukes uten Connect-boksen, f.eks.vis man har en lydkilde med volumregulering. Da er det bare å koble den rett i høyttalerne, og styre volumet fra den tilkoblede lydkilden.

Connect-boksen har flere innganger, men det er begrenset hvordan de kan benyttes. I praksis ender man opp med bare én tilkoblet kilde. Selv om boksen har tre innganger.

Man må nemlig bytte mellom de tre inngangene – analog stereo, optisk og koaksial digital – med en bryter på baksiden av boksen. Noe som er alt for upraktisk til at det har noen hensikt å koble til flere enn bare én lydkilde.

Hvis man kan styre volumet fra en ekstern kilde, som man kan med Bluetooth fra telefonen, skal volume-bryteren på baksiden av boksen stå på fix-innstillingen. Dersom lydkilden ikke har egen volumstyring, flyttes bryteren til var. Da kan man regulere volumet med trykknapper på toppen av boksen. Der finner man også pare-knappen for Bluetooth.

Det finnes ingen fjernkontroll til Connect-boksen, heller ikke app-styring.

Connect-boksen gir deg Bluettooth og flere tilkoblinger, men er dyrt ekstrautstyr. Foto: Piega

Best med kabel

Høyttalerne er så kompakte at de smetter lett inn i bokhyllen. De er bittelitt mindre enn KEF LS50 Wireless, men en god del dyrere. Det merker man ikke bare på lommeboka, det kan også høres. Diskanten er friskere i de sveitsiske høyttalerne, noe som gir vokaler en tydeligere tilstedeværelse i lydbildet.

Bassen er strammere og bedre kontrollert på 301 Wireless, som også har raskere dynamisk respons. De lyder større enn de er, men det er klart, rekkevidden i bassen er begrenset fra så små høyttalere.

Mens balansen i lydbildet er nær perfekt, er det litt slankere bass her enn vi foretrekker. Det spruter ikke helt av den, og høyttalerne virker litt i snilleste laget med lyden koblet til Connect-boksen med Bluetooth.

Det strammet seg betraktelig opp, fokuset ble bedre og jeg fikk flere detaljer med en CD-spiller koblet til Connect-boksen. Vokalen på Lise Davidsens Wagner-tolkninger fikk mer kropp, varme og fokus, og lydbildet på Keith Jarretts Køln-konsert fikk større skala og bedre vekt i bassområdet.

Khalids hit, Better, lød engasjerende nok med glimrende dynamisk kontrast via Bluetooth, men manglet oppløsningen og dybden i lydbildet, sammenlignet med (den mye dyrere) kombinasjonen av Naim Uniti Star og de gulvstående Premium 501.

Styrken ligger i den nøytrale, men langt fra kjedelige måten musikken lyder gjennom Piega-høyttalerne. Det har forsåvidt vært en kjennemerke hos Piega, og er lett gjenkjennelig også i trådløs utgave.

Baksiden har brytere for lydtilpasning også. Foto: Piega

Konklusjon

Piega Premium 301 Wireless er en fortreffelig liten, trådløs høyttaler. Den er ikke bare en åpenbar konkurrent til tilsvarende høyttalere fra KEF og Dynaudio, men 301 Wireless lyder såpass forskjellig at de også er et spennende alternativ. De som ønsker seg høyoppløst strømming vil bli skuffet, og de som ser for seg å koble til flere lydkilder bør lese testen en gang til. De er heller ikke billige. Lyden derimot, er det lite å utsette på.

Karakter
Piega Premium Wireless 301
Premium

Lyd & Bilde mener

Klokkeklart og godt fokusert lyd med nær nøytral klang. Kompakt og lett å plassere. Begrenset anvendelse av innganger, ingen ethernet-tilkobling. Tam dynamikk over Bluetooth. Kostbar løsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top