TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Paradigm Atom Monitor

Atomfysikk

Den lille Paradigm Atom låter større enn den er og overrasker med en fin tonal balanse til en meget fornuftig pris.

Av / 25.08.12 - 00:00
Paradigm Atom Monitor

Lyd & Bilde mener

  • Fin tonal balanse Bra oppløsning
  • Fysikken setter grenser

Well, en stor del av vår oppgave som testere er å lete frem godbitene blant alle de mange – og mange i og for seg riktig bra – lydgjengivere du kan finne på markedet i dag. Det er mer morsomt å peke på hva du bør prøvelytte til i stedet for hva du bør unngå. I hvert fall for oss som tester.

Paradigm har jeg hatt et litt merkelig forhold til. Deres S-serie har et fysisk uttrykk som gjorde at jeg avskrev de allerede fra begynnelsen. Ikke min kopp te akkurat. Men, da jeg vel fikk testet et par måtte jeg jo erkjenne at de faktisk låt virkelig bra. En stor overraskelse. I mitt hjem har jeg nå også en Paradigm Millennium 5.1 oppsetning (men med Seismick-subwoofer) som også overrasket meg positivt. Så når importøren Interceptor pekte på et par små monitorer og spurte om jeg ikke var interessert i å lytte, slo jeg til.

En godbit
Paradigm Atom Monitor er en av disse godbitene som er så hyggelig å finne, det er en fysisk liten stativhøyttaler for relativt få penger. At den derfor ikke kommer til å ruinere sin kjøper gjør det hele bare enda mer interessant, synes jeg.

Det viser seg at den varianten jeg fikk til test er nummer syv i rekkefølgen, den første modellen av høyttaleren kom på markedet allerede på 90-tallet. Atom har hele tiden vært Paradigms innstegsmodell blant deres tokanalshøyttalere. Modell syv er tilsynelatende like stor og ser lik ut som forgjengerne, men i prinsippet er det snakk om en helt ny høyttaler. Man kan nesten si at det er elementene fra Millennium – til tross for at bass/mellomregisteret er større – som settes inn i en mer konvensjonell bassrefleksboks. Som forøvrig virker velbygd, selv om vinylfaner ikke er det jeg får mest ståpels av.

Fronten er derimot smart i et syntetisk materiale med en lekker overflate. Selve MDF-fronten sitter litt inn i boksen, og den lett kurvede ekstrafronten sitter utenpå med fin avfasing til basselementet og en liten waveguide til diskanten. Begge elementene har membran i Paradigms S-PAL anodiserte aluminium og sitter takket være den dekkende fronten usynlig montert.

Annonse

Fin tonal balanse
Naturligvis fikk Atom spille med forsterkere av ytterst ulik dignitet og konstruksjon, og hele tiden på stativ i passende høyde. Med en følsomhet på 90 dB og ettersom det virker å være en ganske lett last for forsterkeren, hadde jeg ingen som helst problem med noen forsterker. Likevel, den svarer veldig fint opp når forsterkeren kan byde på kraft og dynamikk. Noe som gjør at en rapp transistorforsterker er et godt valg.

Ei heller oppstillingen forårsaket noen problemer, men du belønnes om du velger å legge ned litt ekstra tid på å prøve deg frem. Selv om det er en liten og enkel høyttaler behøver det ikke bety at de små detaljene ikke spiller noen rolle.

Mest imponerende er det at høyttaleren holder en overraskende fin tonal balanse, familieelementene fra S-serien virker å ha smittet over på den lille Atom. Du har også en fin oppløsning opp gjennom hele frekvensområdet som slutter i en luftig og lett diskant. Neste sak som imponerer er at man får en temmelig fullverdig lyd også i bassen – naturligvis med tanke på størrelsen. Jeg lykkes med å få en utmerket gjengivelse selv et godt stykke ut i rommet, og vil du ha tyngre bass er det bare å eksperimentere med å flytte nærmere bakveggen. Mindre enn 20-25 cm syntes jeg imidlertid gjorde at den fine tonale balansen begynte å vippe betenkelig, men det er noe som egentlig gjelder for alle høyttalere med bakoverrettet bassport. Det kan naturligvis utbedres ved å dempe bassporten, men det er normalt førsteklasses for den typisk antatte kjøper av Atom (og andre høyttalere i lavere prisklasser).

Dyp bass?
Det sies at den kan gå ned til 50 Hz. Det er lavere enn du tror og det hører bare til unntakene om en CD-plate har noen informasjon under 40 Hz. Bare å teste med for eksempel Jerusalem, den britiske ur-salmen, som har med kor, orkester og fullt kirkeorgel i en innspilling jeg fant på en reklame-CD for B&W. Ok, du mer bare aner de dype tonene fra orgelet enn du hører dem, det er ganske langt fra den skjelvende opplevelsen du får fra et par skikkelige gulvhøyttalere. Når det er sagt så går det overraskende bra for å være en liten stativhøyttaler. Den klarer å gjengi et fullt orkester, kor og orgel uten å rote til lydbildet – og det er faktisk en meget god karakter! Man får en høyst respektabel gjengivelse via Atom, og tro meg, jeg har hørt mange høyttalere (selv vesentlig dyrere og større) som har lidt helvetes kvaler når de har spilt Jerusalem – eller for eksempel Dies Irae fra Verdis Requiem…

Paradigm Atom Monitor er absolutt en høyttaler du bør gi en lytting om du er ute etter en liten, billig og vellydende stativhøyttaler. Anbefales.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total År

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i 1 år (Mest å spare)

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

185,- / for 1 mnd
1850,- / for 1 år
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!