TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Mcintosh McAire

X-faktoren

McAire er den feteste AirPlay-høyttaleren hittil. Men direkte billig er den ikke.

forfatter
Publisert 14.02.13 - 06:39
L&B menerskew
pluss Varm, fyldig og dynamisk lyd Solid kvalitet Kul design
minus Høy pris
Spesifikasjoner
  • AirPlay-høyttaler
  • Linjeinngang
  • Fjernkontroll
Veil. pris 26500 Produktside

Bedre lyd skal du lete lenge etter. Få trådløse høyttaler rekker McIntosh-høyttaleren til VU-meterne på fronten. Men så er det få som koster 25.000 kroner. Da snakker vi ikke et anlegg, men en trådløs AirPlay-høyttaler. Ingen dokking, ingen radio eller CD-spiller integrert. Kun kablet eller trådløs tilkobling til en lydkilde.

Den halv meter brede og 14 kilo tunge høyttaleren, har upåklagelig kvalitetsfølelse. Den ser mye stiligere ut i levende live, enn på bilder, og fungerte prikkfritt i testperioden. Hvis man tenker på å koble iPhone-en til trådløst, og det er tross alt poenget, kan man styre musikken med mobilen man har i lommen.

Etter en installasjonsprosedyre som innbefatter å koble en iPhone eller iPad til USB-kontakten på baksiden, er det bare å spille i vei. McAire kan også styres direkte fra Mac-ens iTunes-avspiller, hvor man bare velger McAire i AirPlay-menyen. Så er det bare å holde seg fast. For de to 10 cm basselementene innvendig, de to 5 cm mellomtoneelementene og diskantene på fronten, flytter mer luft enn de fleste AirPlay-høyttalerne vi kjenner til.

B&W Zeppelin Air? Glem det. Den lyder fyldig og flott, men du kan spille høyere og tøffere med McAire. Lydkilde velger du fra fronten, eller den medfølgende fjernkontrollen. Har man for eksempel plassert McAire under tv-en, kan tv-lyden kobles til den analoge lydinngangen på baksiden, mens man styrer musikkbiblioteket med mobilen over AirPlay.

Luftens baron
De to effektmeterne sveiper hissig over desibelskalaen og når de tangerer nullpunktet, er det så høyt at det gjør vondt. Men lyden er like klar for det. Lydbildet brister litt under de verste dynamiske utsvingene, men knepper jeg ned volumet et par hakk, er alt på plass igjen. For her kan man spille høyt. Og lett fylle en normalt stor stue med musikk, dog ikke med den mest potente dypbassen, men bassen er både fyldig og dynamisk. Og kan godt sammenlignes med kvaliteten til en veldig god kompakthøyttaler, som for eksempel de små Dali Mentor Menuet.

Lydbildet er temmelig voksent for en så vidt kompakt stereohøyttaler som McAire tross alt er, og som trådløs AirPlay-høyttaler, er den svært velspillende og engasjerende. Vokaler gjengis med behagelig varme i klangen, og mellomtonen er godt definert slik at sartere instrumenter kommer godt frem. Detaljrikdommen er ikke akkurat det fremste fortrinnet ved lyden, men musikken presenteres med realistisk fylde, og elgitarer får sin tydelig markerte plass i det åpne lydbildet. På lik linje med pianoer og messingblåsere. For eksempel. Diskanten er vel det eneste stedet jeg finner det nødvendig å pirke litt. Den er nemlig ikke like luftig og gjennomsiktig som på en god høyttaler, men det er strengt tatt det eneste foruten prisen, som er noe å kritisere ved McAire,

Prisen
25.000 kroner for en AirPlay-høyttaler, er ikke akkurat småtteri. Selv om lyden er aldri så bra. Men så er McIntosh McAire mer å regne som et anlegg. Ikke bare en høyttaler. For den kan fint fungere som lydanlegg for hele familien, og da ser kanskje ikke prisen så dum ut likevel. Man skal ikke unnlate å nevne at anlegg som Linn Kiko eller et par trådløse Dynaudio Xeo 3 høyttalere, er vellydende alternativer, men ingen av dem har den samme x-faktoren som McAire.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Aktive retrohøyttalere fra Klipsch Lyst på trådløse høyttalere som trøkker? Klipsch The Sevens og The Nines bør rocke opp kåken.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en sterk liten multiroms-bordhøyttaler som du kan ta med deg ut i hagen.
lbpluss
Fyldig lyd og full strømming Gulvhøyttalerne Audio Pro A38 er et innredningsvennlig alt-i-ett-stereoanlegg med musikkstrømming, multirom og TV-tilkobling.
lbpluss
Musikk i dusjen Ikea Vappeby er en liten Bluetooth-høyttaler som tåler å bli brukt i dusjen.
lbpluss
Bang & Olufsen Beosound A9 Ny generasjon Beosound hjemmehøyttalere.
Følg Lyd & Bilde