Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Linn Exakt Akudorik / Linn Akurate Exakt

Unik høyttalerløsning

Vil du ha fin lyd, kunne spille alt og sette høyttalerne hvor du vil? Linn har løsningen.

Skrevet av / 24.02.15 - 00:01
Linn Exakt Akudorik  /  Linn Akurate Exakt
Sven Bilen

 

Linn er av de klassiske produsentene, en av de som dukket opp i hi-fi-ens gullalder og et av de firmaer som fortsatt blomstrer. Man har i dag ca 280 ansatte, og det er mye når vi snakker kvalitets-hi-fi.

Skotske Linn har egentlig alltid blitt betraktet som et konservativt firma. Det er nok først og fremst på grunn av at man så lett kommer til å tenke på den klassiske platespilleren LP12, urproduktet fra Linn som fortsatt produseres og som kan oppdateres på kryss og tvers. Skal du ha den komplette modellen som har alt, må du betale rundt et par hundre tusen kroner. Men, du kan begynne reisen for en drøy tidel av den prisen.

Samtidig har Linn også blitt betraktet som et progressivt firma. Da de kom med sin CD12 CD-spiller var den så radikalt mye bedre og mer gjennomtenkt enn alle andre, at man fikk hakeslepp. Det finnes heller aldri noen brukte å få fatt i, og skulle det dukke opp noen koster den en formue.

Linn var også det første firmaet som også vraket CD – til tross for at man hadde den fantastiske CD12 – og gikk helt inn for strømming. Her gikk man også sine egne veier med en åpen plattform som var nærmest ubrukelig den gang, men som nå føles som en virkelig fornuftig løsning. Det gjør også at du kan koble sammen Linns strømming med stort sett hva som helst du har som kan spille musikk på den ene eller andre måten.

For et par år siden introduserte man sitt Exakt-system, hvor man kjører heldigitalt med strømming og en form for romkorreksjon sammen med aktive høyttalere. Dette systemet finnes i flere utgaver, her ser vi på det minste systemet sammen med de splitter nye aktive stativhøyttalerne Akudorik.

 

Akurate_Exakt_System_Black_DSM_Akudorik_Gloss_White_300dpi

 

Exakt-systemet
Hele systemet oser kreativ tenkning. Linn har i Exakt-systemet valgt å bygge opp alt sammen med en digital lydmottaker og kjøre signalene digitalt hele veien ut til høyttalerne, nærmere bestemt i prinsippet helt ut til høyttalerelementene. Det betyr at all signalbehandling skjer ute i høyttalerne. Linn kaller det å ”plassere lydkilden inni høyttaleren”.

Man trenger altså en digital enhet, i vårt tilfelle en Akurate Exakt DSM-spiller og et par høyttalere med digitalt delingsfilter, DSM og forsterkning samt omvandling fra digital til analog. Det seneste fra Linn på dette feltet er Akudorik, en stativhøyttaler med all elektronikk innebygdt i selve stativet.

Det er så hele anlegget, som faktisk kan klare å spille stort sett hva som helst takket være en fullmatet bakside med tilkoblingsmuligheter og et grensesnitt som er fantastisk fleksibelt. Men det er ikke alt.

I Exakt-konseptet har man lagt inn et slags romkorreksjonssystem som bygger på at man først gjør en høyttalerplassering ifølge Linns normale TuneDem oppstillingsprosedyre. Det er en prosess som de fleste hi-fi venner lo litt av da den kom, men siden da har de også oppdaget at det faktisk er på denne måten man arbeider for å oppnå best resultat. Kontroversen oppsto ved at Linn alltid har hevdet at man skal lytte til musikk både når man stiller opp og når man vurderer hva man hører, og i en periode var det ikke god tone i mange kretser som heller lyttet på pistolskudd eller bare målte seg frem.

Likevel er TuneDem et ypperlig verktøy for å få riktig høyttalerplassering. Deretter måler man fysisk opp rommet og hvor høyttalerne er plassert, hvorpå man via datamaskinen kan justere lyden. Programmet gjør en beregning basert på målingene, og så benytter man sine ører for å finjustere det hele. Eksempelvis er høyttalerne også konstruert for å kunne stå relativt nære bakveggen. Hos meg havnet de ca 40 cm fra bakveggen, og forsøk med en plassering lenger ut i rommet ga negativt resultat. Linn ønsker også at man ikke vinkler inn høyttalerne, jeg er enig etter å forsøkt med ulike vinkler uten at det tilførte noe positivt.

Finessen med det hele er at programmet så har en beregning på høyttalerne når de er plassert ideelt i rommet. Dermed kan programmet også optimere lyden når høyttalerne ikke kan plasseres optimalt i rommet. Let’s face it, det er slik majoriteten av befolkningen har det. Det er få forunt å ha et dedikert lytterom hvor man kan husere fritt når det gjelder høyttalerplassering.

Dermed er Exakt-systemet en fantastisk kreativ løsning for den som gjerne vil ha bra lyd uten å måtte la anlegget være midtpunktet i møbleringen.

Høres det vanskelig ut? Det er det ikke, men med et kjøp av et Exakt-anlegg følger det også med en komplett oppstilling og trimming på plass i ditt hjem.

 

Linn_Exakt_Akudorik_Gloss_White_Front_Black_Array_300dpi Linn_Exakt_Akudorik_White_3Q_Black_Array_300dpi Linn_Exakt_Akudorik_White_Rear_300dpi Linn_Exakt_Akudorik_Exakt_Link_Detail_300dpi Linn_Exakt_Akudorik_Stand_Base_Detail_300dpi
<
>
All elektronikk er plassert i stativet. Hele den delen har gummioppheng og er adskilt fra selve stammen, selve stativbenet. Hele høyttaleren hviler på skikkelig proporsjonerte spikes.

 

Akudorik
Den nye stativhøyttaleren bygger i høy grad på Linns høyttalerkonsept med en flerveismodul sentralt plassert. Her finnes fire høyttalerelementer i form av 6,5” bass, 3” dome mellomregister, 1” diskant og 1/2” superdiskant. Det er en standard Linn konfigurasjon av høyttalere og vel utprøvd. Hvert element får forsterkning med 100 watt fra en Chakra forsterker. All elektronikk sitter frikoblet med gummioppheng i Dorik-stativet der de markante kjøleflensene er en del av den visuelle fremtoningen. Stativet kan også benyttes for å gjøre for eksempel Akurate 212 til en aktiv høyttaler.

Mellom avspilleren og høyttalerne/forsterkningen går alle signaler via CAT5 kabler, altså helt vanlige nettverkskabler. Hele tilkoblingen av anlegget er i og for seg enkelt, men så kommer det listige, altså Exakt-delen som vi tidligere var inne på.

 

Tilpasning til systemet

Når man skaffer seg et slikt system handler det ikke om å få et system som passer med det opplegget du tidligere har hatt med hvordan du spiller din musikk. Du tilpasser din avspilling til systemet. Normalt koster det småpenger i forhold til den investeringen du har gjort i anlegget.

Kjernen er at man laster ned et par programmer fra Linns hjemmeside, med deres Kinsky som gjennomgående grensesnitt. Det finnes også som app.

Foruten et lite problem med at jeg har to datamaskiner med samme navn, som forvirret Kinsky-programmet, fungerte alt uklanderlig. Ja, i mitt system fungerte det best med kablet tilkobling da det trådløse nettverket svikter litt i blant.

 

Systemet pares med Akurate Exakt mediaspiller. Den er utstyrt med de spesielle RJ45 (nettverkskabel) Exakt-utgangene for å få et helt digitalt signal i prinsippet helt frem til høyttalerelementene.
Systemet pares med Akurate Exakt mediaspiller. Den er utstyrt med de spesielle RJ45 (nettverkskabel) Exakt-utgangene for å få et helt digitalt signal i prinsippet helt frem til høyttalerelementene.

 

Akurate Exakt har alle tenkbare innganger, inklusiv HDMI for alt med TV og i tillegg også inklusiv RIAA. Apparatet er interne tilkoblingsmuligheter mellom MM og MC. Det kunne vi naturligvis ikke motstå å prøve, så vår P12 ble koblet inn. Signalet gjøres så digitalt i Akurate, slik som det også gjøres digitalt i for eksempel en Devialet. Resultatet er faktisk aldeles utmerket, det låter ”analog kvalitetsplatespiller” av gjengivelsen. Det sitter altså en utmerket RIAA i systemet, noe annet hadde vi vel heller ikke forventet fra et firma som startet med en platespiller.

 

Tilleggsutstyr?
Linn har med dette systemet rasjonalisert bort all påvirkning fra kabler eller strøm, her benyttes bare standardvarianter. Jeg har testet med ulike nettverkskabler mellom nettverksspillere og høyttalere, men ikke hørt noen forskjell. Dessverre hadde jeg ikke mulighet til å teste for eksempel Supras CAT7, det hadde vært spennende å høre om det ville gitt noe. Derimot kan jeg konstatere at strømledninger kan utgjøre en forskjell, men i mye mindre grad enn hva jeg er vant til fra stort sett alt annet. Jeg kan også konstatere at et par apparatføtter under Akurate Exakt kan utgjøre en viss forskjell, men heller ikke så markant at det føles helt nødvendig.

Det man så kan konstatere er at du her kan unngå mange ekstraomkostninger for ekstrautstyr, utgifter som ofte kan komme som en overraskelse med ”normale” anlegg. Det er noe man også må ta i betraktning når man ser på totalprisen for anlegget.

 

Lyden?
Når anlegget vel er installert og fintrimmet trenger du ikke tenke på annet enn å spille musikk. Det er faktisk slik at du slutter å bekymre deg, du spiller bare all den musikken du har lyst til. Og det kan bli en hel del, for anlegget liksom maner deg til å spille musikk. Det har for eksempel vært en ren fornøyelse å kjøre Wimp HiFi via PC-en til systemet, her har du en lydkvalitet og et utvalg som faktisk ingen i øyeblikket kan konkurrere med.

Lyden er stor, først og fremst. Her er det en meget fin jevnhet i lyden fra topp til bunn, en karakter av harmoni uten overtydelighet, verken for hardt eller mykt, verken for mørkt eller lyst. Det er et stort lydbilde, fremfor alt i bredden, og hele anlegget føles gjort først og fremst for å skape harmoni og for å kunne presentere all musikk på en måte slik at du gjerne fortsetter å lytte. Det er medrykkende, helt enkelt, og alle deler av lyden virker til å stemme overens med alle andre deler. Ser vi det i strenge high-end termer er det nok her verken de riktige høye toppene eller de dype dalene i gjengivelsen som man får med et mer ”normalt” anlegg, det er mer fokus på det musikalske forløpet, om dere forstår. Det er ikke så ofte man får den virkelige gåsehuden, men på samme tid sjelden at man rynker på nesen og synes det låter ille.

Det betyr ikke på noen måte at man aldri får gåsehud eller at det ikke finnes mengder med detaljer, masser av trykk i bassen og mye energi i gjengivelsen. Opplevelsen av det du hører handler mer om gleden og følelsen i musikken enn å bene ut diskant, mellomregister og bass.

Kanskje litt vanskelig å forklare, men Linn har en spesiell filosofi som alltid har handlet om musikken. Deres tankegang om å kunne ”trampe takten” og at det var det viktigste, lo folk av en gang i tiden, men i dag snakker vi alle mye mer om musikkopplevelsen enn å dissekere gjengivelsen i små deler. At man så også har satset på at det skal være enkelt å bruke, og ikke minst at det hele bare skal fungere, er en helt annen sak som også kan settes på plussiden.

Klangen er nøytral, det føles riktig i instrumentklager og farger. Bakgrunnen er ikke helt like svart som jeg er vant til fra mitt eget referanseanlegg, men det er liksom som om Linn aldri overdriver og at det hele er mer ”moderat” tilpasset alle parametere. Jeg tror det er medvirkende til at hele systemet føles så lett å leve med som det gjør.

 

Konklusjon
Linn Exakt Akudorik/Akurate er et superenkelt system å leve med. Alt er virkelig lekkert, tar liten plass, fungerer ypperlig og du har det helt enkelt artig når du lytter. At systemet dessuten kan optimeres for å kompensere for et ikke optimalt høyttaleroppsett er et kjempepluss for de fleste hjem.

Dyrt, ja, men du trenger ikke mer, du får systemet installert og kan bare nyte av en fin gjengivelse med musikken i fokus. Prøvelytte og føl på systemet, men vær forberedt på at det er stor risiko for at du kommer til å like det! Lysende!

 

På Linns hjemmeside finner du et par korte filmer som forklarer tankegang med mer for Exakt-systemet. Ikke direkte reklamefritt, men likevel lærerikt!

 

Lyd & Bilde mener

En ferdig og elegant løsning, og en enkel måte å spille hva du vil, når du vil og med virkelig godt musikalsk resultat. Dyrt, men også komplett, ikke noe ekstra kreves i form av kabler og lignende, du trenger ikke tenke så mye, bare spille. Systemet kan optimeres for en perfekt oppstilling, noe som gjør det lett å få det inn i hjemmet. Man må tilpasse musikkbiblioteket sitt til dette systemet for å få best resultat. Du trenger en datamaskin eller nettbrett for å utnytte systemet optimalt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top