Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: IKEA Symfonisk

Sonos-smidighet til budsjettpris

En smart introduksjon til det beste multiromsystemet til en meget attraktiv pris.

Skrevet av / 09.08.19 - 16:15
IKEA Symfonisk
Jonas Ekelund

For et år siden publiserte Ikea og Sonos, overraskende nok, at de hadde inngått et samarbeid. Og i vår ble de mer konkrete: De fortalte at det innebar at de sammen hadde utviklet trådløse multiromshøyttalere som skulle selges til en bra pris på Ikea. Sonos skulle jobbe med elektronikken og lyden, mens Ikea sto for formgivning og prispress takket være effektiv produksjon. Det er smart da Ikeas tidligere satsninger på hjemmeelektronikk, spesielt hjemmekinopakken Uppleva, ikke har vært spesielt vellykkede.

Gråbeins Gadget Guide tar Gråbein for seg IKEA x Sonos samarbeidet, Symfonisk.

Symfonisk kan enten fås som en bokhyllehøyttaler eller innebygd i en bordlampe. Bokhyllehøyttaleren kan enten plasseres i hyllen som en bokstøtte, henge på en stang i kjøkkenet, eller monteres på veggen og bokstavelig brukes som en hylle. Bordlampen er helt enkelt en rund høyttaler med en bordlampe på toppen. Funksjonene er helt uavhengige, så man kan ha en vanlig lyspære, eller hvorfor ikke smart belysning med en Ikea Trådfri lyspære.

Utseende og konstruksjon

Bokhyllehøyttaleren kan bokstavelig talt brukes som en hylle med et ekstra veggfeste. Foto: IKEA

Bokhyllehøyttaleren ser ganske anonym ut, noe som er meningen, da den skal kunne forsvinne inn i bokhyllen. Den er smart formgitt for å kunne fungere stående, liggende eller hengende. Lampehøyttaleren ser ærlig talt litt klumpete ut sammenlignet med Ikeas andre bordlamper. Men den er for all del mindre iøynefallende enn Sonos Play:1, det nærmeste man kan komme i Sonos eget sortiment.

Lampehøyttaleren er perfekt for de som vil at den smelter inn i hjemmeinnredningen. Foto: IKEA

Både fronten på bokhyllehøyttaleren og stoffet rundt foten på lampehøyttalere kan tas bort. Noe som er praktisk om de får flekker, mer enn at de ser bra ut uten stoffet. Det er mer interessant at Ikea selv, eller påpasselige tredjepartsprodusenter, muligens vil slippe stoff i andre farger eller med en annen struktur etter hvert. Det vil virkelig gjøre høyttalerne til mer interessante innredningsdetaljer.

Installasjon

Det beste er å ha en høyttaler tilkoblet internett-routeren med nettverksledning. Da skapes et separat trådløst nettverk for de øvrige høyttalerne, som ikke forstyrres av dine andre trådløse apparater. Men det går også an å kjøre helt trådløst. Etter å ha koblet til strømmen, installerer man Symfonisk som en hvilken som helst Sonos-høyttaler. Man starter Sonos-appen, trykker på to knapper på høyttaleren, lar appen finne høyttaleren, velger hvilket rom den skal tilhøre, og så er alt klart. Som et ekstra skritt kan man faktisk også gjøre en TrueSound-kalibrering om man har en iPhone.

Bruk

Man bruker også Sonos-appen til å styre høyttalerne. Her kan man gruppere høyttalere etter rom slik at man kan be dem spille musikk i «kjøkkenet og stuen» i stedet for enkelthøyttalere. Man kan også skape stereo-par av to like høyttalere, noe som virkelig anbefales om man ofte skal høre på musikk. Enda mer interessant er å bruke dem som bakre høyttalere for lydplankene Sonos Beam, Playbar eller Playbase. Da får man skikkelig surroundlyd i TV-sofaen for en meget rimelig pris.

Appen støtter 63 ulike musikkstrømmetjenester, inklusiv Apple Music, Deezer, Google Play, Spotify, Tidal og YouTube Music samt skandinaviske radiostasjoner og lydboktjenester. Men lyden kan også sendes direkte fra Spotify-appen. Fra Apple-enheter kan man også sende lyden fra valgfri app via AirPlay 2 samt til flere høyttalere samtidig. Høyttalerne har ingen mikrofon for stemmetjenester, men man kan be Alexa eller Google Assistant spille musikk på dem.

Ikea har uttalt at de ikke på noen måte er ferdige med Symfonisk nå. De beskrives i stedet som «de to første produktene». I høst kommer en fjernkontroll for den som ikke vil bruke mobilen til å endre volum eller bytte spor. Og det vil også legges til støtte for høyttalerne i Trådfri-appen, som for anledningen vil bytte navn til Ikea Homesmart.

Lydkvaliteten

Sonos sier at høyttalerne er trimmet for å ha samme lydprofil som Sonos Play:1 og Sonos One. Og lyden ligner, men bokhyllehøyttaleren har en litt åpnere lyd, låter noe råere og bassen er mer brummende. Med tanke på lampehøyttalerens form kunne man kanskje tro at den er rundstrålende. Det er ikke sant, lyden er fremoverrettet. Den har en åpnere lyd med mer distinkt bass, men får problemer med mer kompleks musikk, spesielt på høyere volum. Med det sagt, så låter begge høyttalerne bra for sin prisklasse. Det er bare i side ved side-sammenligning med Sonos’ egne høyttalere at man innser begrensningene.

Konklusjon

Til forskjell fra Ikeas tidligere enkle høyttalere i Eneby-serien er Symfonisk bygd sammen med ekspertene hos Sonos. Det store poenget er at de fungerer sammen med øvrige Sonos-høyttalere i et multiromsoppett. De er altså ytterst enkle å bruke, og du kan spille musikk i flere rom samtidig. Symfonisk kan dessuten gjemmes bort på en måte som Sonos-høyttalerne ikke kan, enten som en lampe eller som en hylle. Lyden når ikke helt opp til Sonos-nivå, men så er de jo også betydelig billigere. De er perfekte for bakgrunnslytting eller som bakhøyttalere i en hjemmekino sammen med Sonos lydplanke.

Karakter
IKEA Symfonisk
Basic

Lyd & Bilde mener

Like enkel som Sonos’ egne høyttalere. Fungerer fullt ut med Sonos-systemet. Rimelig. Fleksibel plassering. Låter ikke fullt så bra som Sonos. Gjør seg best som komplement-høyttalere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top