Produkter i denne test
Det er ikke vanskelig å skjønne at salget av lydplanker har tatt av. De fleste av dem er en billig og brukervennlig måte å oppgradere TV-lyden på, de er enkle å koble opp, og de forsvinner glatt og elegant inn i miljøet. Blant de rimelige lydplankene vi testet i L&B nr 9 var noen av dem overraskende gode. Men en lydplanke til fem tusen kroner kan ikke erstatte et skikkelig lydanlegg. Til det er lyden verken oppløst eller kraftig nok. Går du derimot opp i pris, over 10.000 kroner, kan det bli ganske så tøft. Da er det lov å forvente både god lydkvalitet, med klare og flotte dialoger på film, og et stort og kraftig lydbilde. Man kan også begynne å snakke om skikkelige musikkopplevelser.
Utstyr
Utstyrsnivået varierer. Noen lydplanker har optisk digitalinngang og Bluetooth, og dett er dett. Andre har i tillegg HDMI-tilkobling, og noen har dessuten nettverkstilkobling, slik at du kan strømme musikk trådløst fra PC-en. Noen av disse kan synkroniseres med andre produkter fra samme merke, slik at de kan inngå i et multiromssystem og spille musikk eller filmlyd i flere rom. Du har ulike måter å fjernstyre lydplankene på. Mange av dem kan styres med en app på mobiltelfonen, mens noen bare har en trist og liten fjernkontroll. I så fall kan det lønne seg å investere i en programmerbar fjernkontroll, for eksempel en Logitech Harmony.
Slik testet vi
Alle produktene har vært testet på vår hi-fi-benk. Til film har vi brukt HDMI hvis tilgjengelig, ellers har lyden blitt overført via optisk digitalkabel. Produktene som ikke har subwoofer, har vi testet som de er, men også koblet dem til en separat subwoofer, for å høre potensialet. Det viser seg nemlig at en sub alltid er en fordel på denne typen produkter.
Nettverksfunksjonalitet har blitt testet ut der dette er aktuelt, og musikk i stereo har for det meste blitt strømmet med enten AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth. Noen produkter uten strømmemulighet har vi koblet til nettverksspilleren Marantz NA6005 med optisk digitalkabel.
Vi har sjekket ut ulike lydinnstillinger, for å prøve å finne den som gir det beste resultatet. Som regel låter det best i ren stereomodus på musikk, mens film gir mer innlevelse med surroundfunksjon.
Vi har testet med både film på Blu-ray og assortert musikk i stereo.
Hva med Sonos?
Nye lesere kan reagere på hvorfor Sonos Playbar ikke er med i denne testen, da den sammen med subwooferen Sonos SUB havner i riktig prisklasse. Det er fordi vi har testet den før. Den er meget bra, spesielt på musikk. På film har den derimot ikke fullt ut den dynamikken vi ønsker, og kan ikke måle muskler med for eksempel Focal Dimension eller Yamaha YSP-5600. Den er et naturlig valg om du har Sonos-produkter fra før, men hvis ikke finnes det bedre lydplanker.
Produkter i denne test
Focal Dimension Sound Bar + Sub
Elegant løsning
Funksjonene er få, men lyden er flott. Og du kan velge om Dimension skal være planke eller sokkel.
Yamaha YSP-5600
Ekte kinolyd
Yamaha benytter mange høyttalerelementer som peker i flere retninger, for å gi ekte surroundlyd med Atmos. Multiromsfunksjon gjør den ekstra kul.
Harman/Kardon Sabre SB 35
Ultraslank overraskelse
Harman/Kardon gir oss en superslank lydplanke med overraskende klar og åpen lyd.
Sony HT-ST9
Balansert lyd i alle rom
Lydplanken HT-ST9 er en del av Sonys multiromsfamilie, for trådløs lyd i hele huset. Og den låter både velbalansert og fint.
B&W Panorama 2
Omsluttende lydbilde
Panorama 2 fra Bowers & Wilkins har ikke separat subwoofer, men gir overraskende fyldig bass og stor lyd.
Arcam Solo Bar + Solo Sub
Bare helt ok
Med 20 års erfaring i bagasjen hadde vi håpet Arcam skulle lage en enda bedre lydplanke.
Canton DM 90.3
Sokkel på steroider
Testens eneste lydsokkel er Cantons kraftigste, og tar både film og musikk på blodig alvor.
LG LAS950M (HS9)
Funksjonell men blodfattig
LGs lydplanke kan bygges ut i både multirom og full trådløs surround. Men lydkvaliteten er bare OK.
Definitive Technology W Studio
Skuffende
Lydplanken fra Definitive Technology er del av en multiromsfamilie. Dessverre imponerer ikke lyden.
Vifa Stockholm
Trådløs musiker
Vifa Stockholm er en stor lydplanke som først og fremst fokuserer på trådløse musikkopplevelser, men som også funker til film.
Bose SoundTouch 130
Brukervennlig men tam
Bose har en av de mest brukervennlige lydplankene, som dessuten har trådløs multiromsfunksjon. Men lyden er i tammeste laget.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser