TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Focal Scala Utopia Evo

Focal Scala Utopia Evo: En Audiofil Drøm

Focal Scala Utopia Evo er en høyttaler som man både drømmer om og måper over. Ikke minst på grunn av prisen, på en halv million kroner! Den som hadde råd ...

Skrevet av / 11.09.24 - 12:00
Focal Scala Utopia Evo

Lyd & Bilde mener

  • Enestående lydkvalitet med fantastisk detaljrikdom og dynamikk. Og for en bass! Fleksibel plassering til tross for størrelsen. Eksepsjonell byggekvalitet.
  • Ekstremt høy pris som gjør dem utilgjengelig for nesten alle. Godtar ingen middelmådige komponenter i signalveien.

Geir Gråbein Nordby

I den evige jakten på den perfekte lydgjengivelsen, dukker det av og til opp produkter som virkelig skiller seg ut. Focal Scala Utopia Evo er en slik høyttaler. Med en prislapp på en halv million kroner per par, er den alt annet enn hverdagskost, men plasserer seg langt oppe i ultra-high-end-segmentet.

Focal Scala Utopia Evo det
Mellomtoneelementet med TMD-oppheng (Tuned Mass Damper) er en av Scala Utopia Evos innovative teknologier, som bidrar til den ekstraordinære lydkvaliteten. Foto: Focal

Første møte med giganten

Focal Scala Utopia Evo ble lempet på dørterskelen med en svær lastebil. På avstand så de ikke så store ut, men det viste seg å være fordi eskene var så enormt brede og dype i forhold til høyden. Da vi kom nærmere, var det straks tydelig at disse kunne ikke håndteres av ett menneske. Er dette så de største høyttalerne Focal har å by på? På ingen måte. Faktisk er Scala den minste gulvmodellen i Utopia III Evo-serien. Den største heter Grande Utopia Evo, strekker seg over to meter i været, og veier 265 kilo. Per stykk, selvsagt.

Les også Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til Det er nesten for dumt å si det, men sammenlignet med storebroren gir Epikore 11 sykt mye mer magi for pengene.

Tilbake til Scala. Høyttalerne er smart pakket ned i hver sin eske. De står på hjul, og det følger med en treplate som fungerer som en rampe, slik at høyttalerne enkelt kan trilles ut. Jeg vil likevel ikke anbefale å trille dem rundt i huset på parkett, da hver av dem veier 85 kilo og lett etterlater spor i gulvet.

Vårt testeksemplar kom i en elegant grå billakk-finish som oser av luksus. De avrundede, elegante linjene minner om tidligere Utopia-modeller, for eksempel Mezzo Utopia (den gang under merkenavnet JM Lab), som jeg hadde æren av å teste helt tilbake i 2002. Over 20 år siden, altså, men en opplevelse som har blitt med meg siden. Scala Utopia Evo har naturligvis et mer sofistikert og moderne uttrykk, men slektskapen er umiskjennelig.

Focal Scala Utopia Evo testroom
Sjeldent har vi opplevd et high-end høyttalerpar som tåler å stå så tett mot bakveggen. Foto: Isak Strand

Teknologisk tour de force

Under den sofistikerte overflaten skjuler det seg en rekke avanserte teknologier. Høyttaleren er en treveis konstruksjon med separate kabinetter for hvert høyttalerelement.  Disse er vinklet mot et felles fokuspunkt rundt 3 meter unna, som sikrer best mulig faserespons mot lytteposisjonen.

Annonse

Elementene er alle utviklet av Focal: Et 27 cm «W»-sandwich basselement med et glassfiberlag på hver side av en membran i hardt skum. Et 16,5 cm mellomtoneelement av tilsvarende struktur, med Power Flower-magnetstruktur for et kraftigere og jevnere magnetfelt, og et såkalt TMD-oppheng. Midt imellom bassen og mellomtonen sitter en 27 mm ren beryllium-diskant med såkalt «Infinite Acoustic Loading». Såkalt IAL2, som har til hensikt å utvide diskantelementets frekvensrespons, slik at delefrekvensen kan settes godt under der hvor menneskeøret er mest følsomt (3 kHz). I tilfellet Scala Utopia Evo er delefrekvensen her satt til 2,4 kHz.

Les også Helt vanvittig rått fra KEF Jeg blåser i om det er rock eller klassisk du lytter til. Disse høyttalerne av en annen verden fillerister kroppen din, mens ørene får den fineste massasje.

Spesielt interessant er TMD-opphenget (Tuned Mass Damper) i mellomtonen. Ved hjelp av to sirkulære «perler» støpt inn i opphengsmassen, skal opphengets oppførsel stabiliseres ved resonanser. Dette reduserer forvrengning betydelig i det kritiske mellomtoneområdet.

Focal Scala utopia evo terminals
Doble terminaler gir mulighet for bi-amping, lyden kan fininnstilles med jumpers direkte på delefilteret. Foto: Focal

 

Plassering og justering

Til tross for sin størrelse, viste Scala Utopia Evo seg overraskende fleksibel når det gjelder plassering. I vårt lytterom fikk vi et overraskende godt resultat med høyttalerne plassert temmelig tett mot bakveggen. Dette er uvanlig for høyttalere i denne størrelsen, og vi oppnådde en imponerende dyp og kontrollert bass, som virkelig fikk rommet til å vibrere.

En annen nyttig funksjon er de justerbare terminalene for bass og diskant, hvor du kan velge nøytral eller +/- 1 dB. Ved å eksperimentere med disse, endte vi opp med å øke bassen litt og senke diskanten, for å oppnå en varmere og mer balansert lyd i vårt rom. 1 dB er ikke mye, men nok til å gi den lille ekstra finpussen som kan være avgjørende i dette prisnivået.

Foto: Focal

Lyden av Focal Scala Utopia Evo

Når det kommer til lydkvalitet, leverer Scala Utopia Evo på alle fronter. Lydbildet er enormt, både i bredde og dybde, med en presisjon i plasseringen av instrumenter og stemmer som er omtrent så absolutt som man kommer.

Bassen er dyp, kontrollert og utrolig dynamisk. Hver gang basstromma slår på Infected Mushrooms I Wish (Skazi Edit), føles det som et fysisk støt i brystkassen. Samtidig er det en renhet og klarhet i bassområdet som er sjelden å høre, selv i denne prisklassen. Dette er spesielt imponerende når man lytter til kompleks musikk med mange lag. Man kan jo trekke frem markusphilippe sin versjon av Pink Panther-kjenningsmelodien. Alle instrumentene har masse plass, med lag på lag av detaljer.

Mellomtonen er der Scala Utopia Evo virkelig skinner. Takket være TMD-teknologien og den avanserte «W»-sandwich-konen, oppnås en uforvrengt og naturlig gjengivelse. Vokaler svever i luften mellom høyttalerne med en realisme som er nesten skremmende. Instrumenter som saksofon og akustisk gitar gjengis med all sin kompleksitet og overtonerikdom intakt.

Les også Høyttalere du kan dø med Dette er ultra high-end som får deg til å gråte. Av glede, over å føle den fullkomne magien av musikk. Og av sorg, fordi du aldri får råd.

Diskanten, med sin rene beryllium-dome, leverer en luftighet og detaljrikdom som er helt i toppklasse. Den er krystallklar uten å bli hard eller påtrengende, selv ved høye volum. Der hvor Focal i enkelte andre høyttalerserier har en diskant friskere enn sitt eget beste, med resultat at det kan stikke smått i trommehinnene ved høye lydnivåer, så er det ikke spor av dette her. Det er bare luftig, veloppløst og særdeles detaljert.

Sammenlignet med konkurrenter som KEF Blade One Meta, Bowers & Wilkins 801 D4 og Dali Epikore 11, plasserer Scala Utopia Evo seg som en gyllen middelvei. Den har mer dynamikk og engasjement enn B&W, men kanskje ikke helt samme aggressive energi som KEF. Likevel overgår den sistnevnte når det gjelder dybde og holografi i lydbildet.

Foto: Focal

Allsidighet og musikalitet

En av Scala Utopia Evos største styrker er dens allsidighet. Uansett sjanger – være seg jazz, klassisk, rock eller elektronika – leverer høyttaleren en overbevisende og engasjerende opplevelse. Store symfoniske verk gjengis med all sin grandiositet, mens intime akustiske innspillinger beholder både følsomhet og nyanser.

For å virkelig få det beste ut av disse høyttalerne, kreves det solid forsterkning. I vårt rom ga både Rotel Michi X3 Series 2 og den mye dyrere Naim New Classic 300-serien imponerende resultater. Hegel H600 viste seg også som en utmerket partner. Det gledelige er at man ikke nødvendigvis trenger å investere i en forsterker til samme pris som høyttalerne for å oppnå fantastiske resultater.

Focal Scala Utopia Evo har en spesiell design og eksepsjonell byggekvalitet. Den grå billakk-finishen oser av luksus. Foto: Focal

Konklusjon

Focal Scala Utopia Evo er en høyttaler i absolutt high-end-klasse. Den kombinerer finslipt teknologi med eksepsjonell byggekvalitet og en lyd som kan ta pusten fra selv den mest kresne entusiast. Prismessig snakker vi om en investering på linje med en bil i premiumklassen, noe som er totalt utelukket for de fleste. Men for den dedikerte musikkelskeren som har midlene og ønsker lyden av Paradis, representerer Scala Utopia Evo noe av det ypperste markedet har å by på. En lytteopplevelse som er vanskelig å gå tilbake fra når man først har opplevd den.

For de få som har muligheten til å oppleve disse høyttalerne i egen stue, venter det en musikalsk åpenbaring. For resten av oss, representerer de en drøm om hva som er mulig.

Les også Verdens beste høyttaler? En sjelden gang opplever man et par høyttalere som får en til å reflektere over selve tilværelsen og livet.
Karakter
Focal Scala Utopia Evo
Ultra High End

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Scroll to Top