Kubik Free er Dalis første fullaktive modell, hvor målet har vært å lage en allsidig og plasseringsvennlig høyttaler. Utseendemessig frir den til de designbevisste, med slank utførelse og hele 9 tilgjengelige farger på den utskiftbare stoffbekledningen. Kubik Free utgjør basishøyttaleren, men kan utvides med høyttaleren Kubik Xtra for stereolyd eller lyd i to rom.
Teknikk og tilkoblinger
Bak stoffgrillen viser Kubik Free seg å være en toveis høyttaler med domediskant av silke, og Dalis velkjente bass/mellomtone elementet av trefiber, kjent for kjapp og kontant bassgjengivelse. Tilleggsmodellen Kubik Xtra drives som i System Audios tilfelle av forsterkeren i hovedhøyttaleren. Forskjellen her er at forsterkeren har fire kanaler 25 watt hver, samt elektronisk delefilter. Dermed får hvert element sin egen dedikerte forsterker, uten passive delefilter som kan medføre signaltap.
Brukervennlighet
Dali-høyttalerne bærer preg av å være en gjennomtenkt konstruksjon. De fleste tilkoblingene inkludert strømledningen er gjemt under et deksel i bunn av høyttaleren, slik at ledningsføringen blir mest mulig ryddig. Ulempen kan være at kontaktene blir mindre tilgjengelig for rask til- og frakobling – men det har man vel Bluetooth til? På baksiden finnes dessuten en ekstra USB kontakt som lader mobiltelefonen din. Den medfølgende fjernkontrollen styrer volum og inngangsvalg, men Kubik Free kan også ”lære” signaler fra en annen fjernkontroll dersom du ønsker å bruke den.
Lydkvalitet
En stykk Kubik låter slett ikke dårlig alene. Det slår oss tidlig at Dali-høyttalerne har imponerende kraftfull og klokkeren lyd. Spesielt mellomtonen er stor og rungende. Smågærne Miley Cyrus låter akkurat like frekk som hun ser ut, og smørsangeren Robin Thicke får akkurat like mye brystklang som vi forventer. Med variert, energisk musikk viser Daliene seg å ha en fyldig og underholdende lydkarakter. Den taktfaste og fyldige bassen skaper et bra fundament til musikken og gir skikkelig futt i trommer og bassinstrumenter. Overgangen til diskanten skjer glatt og behagelig, med distinkte overtoner som kommer tydelig ut uten å bli for aggressive. Det er i det hele tatt en veldig balansert og fin musikkgjengivelse danskene varter opp med.
Problemet oppstår først når vi vil ha mer av det gode: Bassen går ikke kjempedypt, slik at de dypeste orgeltonene uteblir, og høyttalerne avgir noen ubekvemme lyder når vi spiller for høyt med mye bass. Likeledes synes den behagelige diskanten av og til å mangle litt dynamisk sprut og ”luft” i de øverste frekvensene. Totalt sett synes jeg Dali har truffet bra med kompromissene, men de aktive, ekstra kresne lytterne vil kanskje ønske seg enda mer dynamikk og detaljer. Bluetooth-overføringen fungerte stabilt og rent – men sørg for at mobilen støtter høyere lydkvalitet med aptX. Gjør den ikke det, blir det lydmessige resultatet nokså trist, komprimert og glassaktig. Alternativet kan være å benytte en Apple TV eller Airport Express i nærheten som Airplay-mottaker.
Konklusjon
Kubik Free koster litt mer enn de billigste høyttalerne i testen, men bærer også preg av å være en påkostet og gjennomtenkt konstruksjon, med en tyngde som vekker tillit. Lydkvaliteten er overbevisende, med fyldig bass, varm detaljert mellomtone og finkornet diskantgjengivelse – bare man ikke blir fristet til å spille altfor høyt. Og selv om en enkelt Kubik Free låter utmerket, er det verdt å vurdere partneren Kubik Xtra for skikkelig stereolydbilde. Kubik Free scorer dessuten høyt både på tilkoblingsmuligheter og brukervennlighet. Uten Airplay/Wi-fi er Daliene avhengig av at mobilen støtter høykvalitets lyd via Bluetooth.
Lyd & Bilde mener
De kompakte Dali-høyttalerne er definitivt stilige å se på i sine mange fargevalg. Man kan starte med en høyttaler og bygge ut til stereo senere. Byggekvaliteten er høy, og fullaktiv drift med firekanals forsterker og elektronisk delefilter sørger for meget presis lydgjengivelse. Til tross for kompakte mål kan Daliene spille høyt og rent, nok til å fylle stua med ren og klar stereolyd. Selv om høyttalerne er fullaktive må man trekke en høyttalerkabel mellom dem for å oppnå stereolyd, så kun den ene høyttaleren er trådløs i praksis. Bassen går ikke kjempedypt, men det går an å bygge ut med separat subwoofer. Den trådløse tilkoblingen er begrenset til Bluetooth – her har man altså ingen Wi-Fi eller Airplay muligheter.
Veil. pris 5499 kr
Spesifikasjoner
- 1” diskant
- 5” bass/mellomtone
- 4 x 25 watt forsterker
- Bluetooth 4.0 med aptX+AAC
Også i denne testen:
5 trådløse aktive høyttalere
Bang & Olufsen Beolab 17
Trådløs drømmelyd
Glem alt om Bluetooth og vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nye trådløse høyttalere kan spille av musikk med opptil 24 bits lydkvalitet – helt uten høyttalerkabler!
Audiovector Ki1S Discreet
Diskré hi-fi anno 2014?
Audiovectors nye Ki1S Discreet er ikke helt som andre aktive høyttalere: Her sendes lyden gjennom digitale høyttalerkabler!
KEF X300A Wireless
Sjefen på skrivebordet
KEF X300A er en av våre favoritter innen aktive høyttalere. Nå er den også blitt trådløs, og forventningene til X300A Wireless er selvfølgelig høye!
System Audio Saxo 1 Active
Rimelig og vellydende
System Audios første aktive høyttaler er basert på deres populære budsjettmodell Saxo 1. Med lav pris og høy ytelse er dette et hyggelig bekjentskap!
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser