Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Definitive Technology Mythos ST

Kruttsterke designhøyttalere

Definitive Technology har klart det mange produsenter har mislykkes med – nemlig å lage en slank designhøyttaler som låter nøyaktig som ekte fullblods hi-fi høyttalere. Disse høyreiste amerikanerne gjengir musikken med stor underholdningsfaktor og innlevelse.
Lyd & Bilde mener
Høy morofaktor Kan spille meget høyt og rent
Litt behersket bass på lave lyttenivåer
Spesifikasjoner
  • 3-veis gulvhøyttalere med aktiv bass
  • 1” aluminium diskant
  • 6 x1 0” racetrack basselement
  • 300 watt bassforsterker
  • 2 x passive basselementer
  • Følsomhet: 93dB
  • Impedans: 8 ohm

Hvis alle kunne velge fritt, ville nok mange av oss ønsket seg lyden av de største høyttalerne, med størrelsen til de minste. Dessverre er det noe som heter fysiske lover som setter en effektiv stopper for dette, og den som liker favorittmusikken sin best når den gjengis med fyldig bass og saftig lydtrykk må nødvendigvis leve med store høyttalere i stua. Eller kanskje ikke?

Amerikanske Definitive Technology hevder de har klart det mange produsenter har mislykkes med – nemlig å lage en slank designhøyttaler som låter nøyaktig som ekte vare. For å oppnå dette har de proppet høyttalerne fulle av et arsenal av høyttalerelementer sammen med kraftige innebygde forsterkere. Dermed burde det nesten være rom for å tøye de fysiske lovene lite grann…

Mythos ST
Store gulvhøyttalere med innebygde subwoofere er en av Definitive Technologys spesialiteter. Målet med ST-serien har vært å få noe av denne ytelsen inn i en slankere og mer attraktiv innpakning – etter amerikansk standard riktignok. Mythos ST er ikke for småtasser å regne med sine 130 centimeter – men slanke og pene er de definitivt. Selve kabinettet er laget av aluminium, formet i en bue for størst mulig styrke og stivhet, mens frontbaffelen er laget i et spesielt komposittmateriale. Fordelen med aluminium kontra vanlige MDF sponplater er at kabinettveggene kan lages tynnere. Slik oppnår man en slank form uten at det stjeler for mye av det interne kassevolumet.

Definitive har også brukt plassen effektivt: Kabinettet huser hele 6 høyttalerelementer. En 1” aluminiumsdome diskant flankeres av to 5,25” mellomtoner, mens bassen besørges av tre 6 x 10” ovale basselementer. To av elementene er såkalte passive radiatorer uten magneter. De skyves i stedet av lufttrykket fra det tredje elementet, som drives direkte av en innebygd forsterker på 300 watt. Her snakker vi med andre ord om en semiaktiv høyttaler der bassen får strøm fra den innebygde forsterkeren, mens mellomtone og diskant drives eksternt.

En slik semiaktiv løsning er slett ingen dum ide: Den mest åpenbare fordelen er at den avlaster forsterkeren i den mest krevende delen av frekvensområdet, samtidig som det bevarer lydkvaliteten og lydsignaturen fra din eksisterende forsterker. Ved å drive bassen separat kan man også gjøre tilpasninger i frekvensgangen og nivå uten at det går utover helheten.

Annonse

Lydkvalitet
Vanligvis når vi omtaler designhøyttalere må vi ta et forbehold om at lydkvaliteten ikke alltid står i forhold til prislappen. Dette av to årsaker; for det første koster det mer penger å utvikle og bygge høyttalere i aluminium, for det andre vet de fleste produsentene å ta seg ekstra betalt når ordet ”design” er involvert. Derfor kan man sjelden forvente at en stilig utformet designhøyttaler kan måle seg med mer tradisjonelle hi-fi høyttalere i samme prissegment.

Slike forbehold kan vi heldigvis glemme i Mythos ST sitt tilfelle. Disse høyreiste amerikanerne gjengir musikken med så stor underholdningsfaktor og innlevelse, at sammenligningen mot ”vanlige” høyttalere blir helt uproblematisk. Den er utvilsomt på det kvalitetsnivået vi forventer fra toppklasse høyttalere,  med en svært åpen og ren lyd som er fri for resonanser og ujevnheter.

Annonse

Det som imponerer mest ved første gangs lytting er det store dynamikkområdet. Med en følsomhet på effektive 93 dB kan høyttalerne spille høyt nok og rent nok til å tilfredsstille selv de mest ihuga headbangerne, og de gjør det uten å fortrekke en mine. Selv på øredøvende nivå bevarer de kontrollen.

Dernest har høyttalerne en imponerende holografi. Ikke nødvendigvis fordi lydbildet er så stort i bredde eller dybde, men snarere fordi ”størrelsen” på stemmer og instrumenter virker kolossalt nærværende. Mens noen høyttalere bretter ut konsertsalen i vifteform mellom høyttalerne, låter det med Definitive mer som musikerne står rett foran oss i lytterommet. Og det er langt fra noen diffus lydopplevelse: Alt gjengis med knivskarp presisjon, direkte og utilslørt.

Faktisk kan lydgjengivelsen virke litt røff i kantene til å begynne med, og de som er vant til mer siviliserte hi-fi høyttalere kan få seg en overraskelse. Men dette skyldes bare at høyttalerne er veldig dynamiske, og ikke holder noe tilbake i verken toppen, midten eller bunnen av frekvensområdet. De låter rett og slett litt ”rocka” og legger ingen bånd på dynamikken. Oppløsningen er det heller ingen ting å si på. Diskantgjengivelsen er meget finkornet og utstrakt, og det låter aldri pistrete eller spisst.

Raffinerte rockehøyttalere
Denne energiske spillestilen gjør at Mythos-høyttalerne stortrives med musikk av det hardtslående slaget. Kollega Geir Nordby har akkurat gitt ut plate med metallbandet Staal, og albumet ”Rambokniv” byr på en heftig collage av bass og trommerytmer, som attpåtil har god lyd til rockeskive å være.

Med hele seks basselementer skapes det visse forventninger til trykk, og Mythos-høyttalerne innfrir med en saftig og hardtslående bass som virkelig kjennes i mellomgulvet når man spiller høyt. Og det vil man jo, når lyden er såpass ren som i dette tilfellet.

Med actionfilmen Transformers 3 i Blu-ray skuffen spiller Mythos ST veldig overbevisende, og greier seg utmerket uten ekstra basshjelp: Ved å plugge inn en signalkabel i de to ekstra LFE-inngangene, kan du forsyne høyttalerne med basseffekter som vanligvis er forbeholdt eksterne subwoofere, noe de takler utmerket. De seks ovale basselementene er kraftige nok til å fylle selv store stuer med tilstrekkelig bass.

Bassen er fjellstø og kontrollert – kanskje for kontrollert i noen tilfeller. Det er tydelig at Definitive har valgt et stramt oppheng for å holde bassen i sjakk på høye lydnivåer, men dette kan gjøre at man går glipp av litt detaljer på lavere volum.  Men dette er nok en avveining de fleste kan leve med.

Snill mot forsterkeren
Siden høyttalerne har innebygd forsterker til bassen, trekker de mindre strøm enn passive høyttalere av samme størrelse. Dette gjør at de passer utmerket til middels dyre surroundreceivere, hvor kraften ofte er begrenset. Samtidig innbyr de som høyttalere flest til å satse på kvalitet, ikke minst fordi bassen er såpass potent. Jo bedre signal inn, jo bedre låter det også via de innebygde forsterkerne.

Annonse

Konklusjon
Det er lett å ha fordommer mot amerikanske designhøyttalere propp fulle av høyttalerelementer, men etter å ha tilbakelagt timevis med morsomme lydopplevelser må vi likevel si oss imponerte over Mythos ST. Dette er definitivt ekte fullblods hi-fi høyttalere som lett kan konkurrere med andre ”full-size” høyttalere i samme prisklasse!

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.