TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

B&W Zeppelin

Moderskipet

Når en høyttalerprodusent kaster seg på iPod-bølgen, kan det gå galt. Men B&Ws Zeppelin lander trygt, og det skyldes nettopp at de er en høyttalerprodusent.

forfatter
Publisert 20.05.08 - 17:20
L&B menerblank
blank Fantastisk lydkvalitet Linje- og USB-inngang Videoutgang Høy materialkvalitet
blank Mangler radio
Spesifikasjonerblank
 • 2 x 25 W + 1 x 50 W
 • iPod-dokking Linjeinngang analog/optisk
 • USB-inngang
 • S-video/kompositt videoutgang 64 x 17,3 x 20,8 cm
Veil. pris 4798Pr. 20.05.08 Produktside

Etter å ha testet oss gjennom et stort antall iPod-høyttalere i alle prisklasser, kan vi telle de gode på én hånd. Resten er knapt verdt pengene. B&Ws iPod-høyttaler er treffende nok døpt Zeppelin, men ser ikke bare attraktiv ut. Den spiller langt mer overbevisende enn de fleste høyttalere. Men i motsetning til det mest kjente av luftskipene – Hindenburg – lander B&Ws Zeppelin trygt.

Den overbeviser ikke bare med sin friske og iøynefallende design, materialkvaliteten er også meget høy, og B&W har selvsagt benyttet sin lange erfaring som en av verdens mest respekterte høyttalerprodusenter til å gi den 64 cm brede Zeppelineren bedre lydkvalitet enn man kanskje forventer av en iPod-høyttaler, som ofte er utstyrt med svært sparsom høyttalerteknikk. I Zeppelin høres derimot B&Ws ekspertise godt.

Alt er sentrert rundt iPoden som kilde, og Zeppelineren er først og fremst en havn for iPoder. Moderskipet, som man kan kalle det, lader også de fleste iPoder med dock-kontakt.

Styrer iPoden
Zeppelin-høyttaleren får fint plass i for eksempel en Billy-bokhylle fra Ikea, og med den medfølgende ellipseformede fjernkontrollen, kan man slappe av i godstolen og fjernstyre iPoden og alt dens innhold. Den eneste kabelen man behøver å koble til, er strømledningen, med mindre man skal høre musikk fra en annen kilde enn en iPod. Da må man koble den til via Zeppelinerens minijackinngang på baksiden.

Polert teknikk
De nyere iPodene har videoutgang på dokkingkontakten, og med Zeppelinerens S-video- eller komposittutgang kan man på en tilkoblet flatskjerm se bilder og film fra iPoden. Bassnivået kan tilpasses plasseringen av Zeppelineren. Med to store bassrefleksporter på baksiden som pøser ut bass, er bassjusteringen et nyttig verktøy. Da slipper man svampete og ullen bass når den er plassert i en hylle eller inntil en vegg.

Kvaliteten virker i det hele tatt meget overbevisende. Et sort stofftrekk dekker en perforert plastgrill med høyttalerelementene under. Baksiden er i polert metall, akkurat som på en iPhone eller iPod Touch. De eneste knappene er en strømbryter og en knapp for volumregulering, plassert på toppen av en polert metallist. Metallarmen holder iPoden fast med en fjærbelastet dokkingkontakt, og må for all del ikke brukes som bærehåndtak på den 7,5 kilo tunge høyttaleren. Da ryker visstnok festet til metallarmen.

En gummipute følger med, og den brukes som stativ for Zeppelineren hvis man ønsker å vippe den forover. For eksempel når høyttaleren er plassert høyere opp på en hylle.

Subwoofer innebygd
Bass er ofte mangelvare på slike høyttalere. Men som den vaskeekte høyttalerprodusenten B&W er, har de ikke spart på høyttalere i Zeppelineren. Den har to 25 mm diskanter, og to 90 mm mellomtoneelementer, drevet av 25 W hver. Diskantelementet er ikke uventet påspandert en aluminiumsmembran, med et såkalt Nautilus-rør på baksiden. Røret demper resonanser på baksiden av membranen, og gir lavere forvrengning.

Membranen på mellomtoneelementene er i tynn glassfiber, det samme er membranen til den 125 mm store subwooferen, som drives av en egen 50 W bassforsterker. Dermed skal høyttaleren dekke frekvenser fra 47 til 22 000 Hz, og det er bedre rekkevidde enn mange kompakthøyttalere har.

Klangbilde i full skala
Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at Zeppelineren lyder godt. Svært godt faktisk, og den er utvilsomt blant det beste man kan plugge en iPod i. Testen ble foretatt med en iPod Touch, hvor utvalget av musikk er mangfoldig og hvor filene varerier i kvalitet fra 128 kbps AAC-filer, til ukomprimert PCM (samme som CD).

Man kan ikke unngå å bli en smule betatt av den spektakulære designen, men det glemmer man fort når musikken starter. At det er mulig å få så mye bassfylde ut av et så lite kabinett, er et under. Zeppelinerens forsterkere klarer selvsagt ikke å dra opp volumet til samme høyder som et skikkelig stereoanlegg, men blant iPod-høyttalere er det bare de store Geneva Labs-anleggene som overgår B&W Zeppeliner. Men de koster også mer.

Helt til volumet blir så høyt at forsterkerne ikke klarer mer, kan man vente seg klokkeklar klang i hele frekvensområdet. Med et svært overbevisende stereoperspektiv i tillegg. Bassen dundrer heftig under store symfoniske verker, solopiano klinger fritt og luftig, og vokaler oppleves som fyldige og fokuserte.

Høyttaleren rocker virkelig, det være seg Zevon, Zeppelin eller Zappa, og har samtidig raffinement nok til at den ikke faller igjennom på klassisk og akustisk musikk.

Lydbildet overgår størrelsen til høyttaleren i høy grad, og i motsetning til iPod-høyttalere flest, er det både en viss bassdybde og åpenhet i diskanten. Noe man forventer å finne bare på dyrere stereoanlegg.

Oppsum-mering
B&W Zeppelin er en blant få iPod-høyttalere som egner seg som stereoanlegg i stuen. Den klarer ikke helt å fylle et stort rom i samme grad som et stereoanlegg, men ingen andre iPod-høyttalere i denne størrelsen klarer det. Man bør høre -Zeppelin for å skjønne hvor oppsiktsvekkende bra den er, det eneste den mangler er en innebygd radio.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!
blank

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
blank
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud blank
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
blank
Dansk tordenbrak Vestlyd er et nytt høyttalermerke med høytropende ambisjoner. Vi har testet toppmodellen.
blank
Sonos Sub Mini kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
blank
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
blank
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
blank
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Følg Lyd & Bilde