Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Buchardt Audio S400

Best ut av tre

Buchardt Audio har laget sin mest ambisiøse – og beste – høyttaler til nå.

Skrevet av / 24.06.19 - 14:00
Buchardt Audio S400
John Hvidlykke

Buchardt Audio er en suksessfull dansk gründerhistorie. Siden starten i 2014 har lilleputtselskapet gått fra suksess til suksess med sine høyttalere, som i dag eksporteres til mange land. Faktisk har suksessen vært så stor at vi har måttet vente lenge på å få stilt et par av den nye modellen til rådighet. Den har rett og slett vært utsolgt.

Resepten i Buchardt Audio S400 er den samme som i forgjengerne S200 og S300: en toveis bokhyllehøyttaler i pen og ujålete design. Høyttalernes fås i hvitt og sort, alternativt en røyksvertet eikefinish. Det finnes også en signaturutgave i sortbeiset eik, hvor også delefilteret skal være av høyere kvalitet.

Bassenheten er på 5″ med aluminiumsmembran, og domediskanten på ¾» befinner seg bak en stor waveguide, og er plassert nederst i kabinettet. Baksiden domineres av en stor slavebass, som dekker to tredeler av bakplaten. Skrue/banankontaktene er av glimrende kvalitet.

 

Baksiden domineres av en stor slavebass, som dekker to tredeler av bakplaten. Skrue/banankontaktene er av glimrende kvalitet. Foto: Buchardt

Global postordre

Høyttalerne fra Buchardt kan ikke testes i tradisjonelle butikker. Mads Buchardt har i stedet valgt å satse utelukkende på direktesalg fra sin nettbutikk. Dette gjør det litt vanskeligere å høre dem på forhånd, men selskapet tilbyr fri frakt og 30 dagers fri returrett – over hele verden. Det siste er relevant nok, da Buchardt eksporterer til omkring 50 land.

En høyttaler av denne størrelse innbyr til å bli plassert i en hylle. Det er også ifølge Buchardt helt i orden, så lenge slaveenheten får litt plass til å jobbe. De gjør seg likevel aller best på stativ, litt vekk fra veggen. Det gir lydbildet et bedre perspektiv.

Ingen av Buchards høyttalere er spesielt store, men S400 er faktisk betydelig mindre enn lillebror S300, særlig i dybden. Den passive slavebassen har gjort det mulig å avstemme kabinettet til en lavere grensefrekvens enn en tilsvarende stor bassreflekshøyttaler. Den slags skjer normalt ikke ustraffet. Prøver man å oppnå dyp bass i et lite kabinett, er konsekvensen som regel lav følsomhet og upresis impulsrespons. I Buchards tilfelle fungerer det imidlertid glimrende.

 

En høyttaler av denne størrelse innbyr til å bli plassert i en reol. Det er også ifølge Buchardt helt i orden. Foto: Buchardt

Lydkvaliteten

S400 leverer et fremadlent lydbilde, hvor lyden kommer skikkelig ut og frem foran høyttalerne og hvor stereoperspektivet når langt utenfor deres posisjon. Vel og merke så lenge opptaket byr på tilstrekkelig rominformasjon. For eksempel på Roger Waters Q-sound-manipulerende album Amused to Death: På Three Wishes kommer flaskeåndens rungende stemme nesten helt tilbake til lytteposisjonen. Det vitner om at Buchardt har kontroll på faseforløpet.

Innledningen på One Night in Bangkok fra Chess gir også skikkelig konsertsalsfornemmelse, med god bredde og høyde. Romfølelse er det også masser av på Telarc-utgaven av Banditen Galopp. Og de bittesmå eskene klarer faktisk å gi paukeslagene troverdig vekt. Som om de strekker den 180 W kraftige NAD M32 helt grensen av hva den klarer.

På bass- og vokaltesten Right Hand Man fra musikalen Hamilton er det både fullt nivå helt ned i bunnen og fullkommen avslappet nyansering av de forskjellige herrestemmene. Og bassen forblir presis, selv om slavemembranen på baksiden beveger seg opptil en centimeter.

Buchardt-høyttalerne klarer å demonstrere forskjellene på opptakene tydelig, noe som vitner om kvalitet. En stor sal låter stort, mens et intimt opptak er annerledes tett. Og setter du på et dårlig opptak, avsløres det nådeløst. Jeg liker svært godt den fandenivoldske stemningen på albumet The Tyburn Jig med londonbandet Ghostfire. Også her henger miksen utrolig godt sammen.

Flere konkurrenter

De første høyttalerne fra Buchardt kostet seks tusen kroner paret. Til den prisen feide de alt annet av banen. S400 koster nesten tre ganger så mye, noe som øker antallet konkurrenter. Dynaudio Evoke 20 og Bowers & Wilkins 705 S2 er to eksempler på utfordrere. Evoke 20 er vanskelig å slå på atmosfære, og B&W 705 S2’s karbondiskant er fremragende. Men ingen av dem kan hamle opp med S400 i bassområdet. Og de får også utfordringer når det gjelder nyanseringen. At en så liten virksomhet kan levere noe som kan konkurrere med de store produsentene, er intet mindre enn imponerende.

Det hører imidlertid med til historien at Mads Buchardt ikke selv har stått for alt. Design og idé er hans, men regne- og målearbeidet er outsourset til «venner i bransjen», og kabinettene bygges i Østen (en arbeidsmetode som også benyttes av langt større produsenter). Men alt kommer til Them i Midt-Jylland før de ferdige høyttalerne sendes videre til kjøperne.

Konklusjon

Buchardt Audio S400 har de kvaliteter som har gjort selskapet til en suksess: Den spiller musikken fremragende, den er særdeles innredningsvennlig – og den spiller bass på en måte det ikke burde vært mulig i en passiv høyttaler av den størrelsen. Prismessig er buen spendt litt hardere enn tidligere, men heldigvis matcher kvaliteten til fulle den større investeringen. Så skal du ha et par små kvaliltetshøyttalere i mellomprisklassen, bør S400 være med på listen.

Karakter
Buchardt Audio S400
Premium

Lyd & Bilde mener

Buchardt spiller dypbass som ingen andre i den størrelsen og til den prisen. Og lyden er av høy kvalitet. S400 koster mye mer enn forgjengerne, og det øker antallet konkurrenter. Krever en hel del effekt.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top