TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: ArtCoustic 5.1 høyttalersystem

En vegg av lyd

ArtCoustic gir deg skikkelig high-end med høy siklefaktor, fra høyttalere som henges på veggen – og gjør om stua til en kunstutstilling.

Skrevet av / 28.10.11 - 07:46
ArtCoustic 5.1 høyttalersystem

Lyd & Bilde mener

Stor lyd Dynamikk Kamuflert som kunstverk
Perspektiv i stereo Ønsker enda mer oppløsning i diskanten

Geir Gråbein Nordby

Alle elsker god lyd. Likevel er det svært mange som hater synet av store høyttalere, eller de har en bedre halvdel som gjør det. For mange finnes det perfekte kompromisset i dette nummerets store gruppetest av ”designhøyttalere”. Men den virkelige feinschmeckeren, som ønsker å ta lydbildet helt ut, må ytterligere opp i kvalitet.

Her er designalibiet som gjør at du slipper å fylle stua med store kjøleskap av noen høyttalere. Disse høyttalerne fra ArtCoustic er nemlig store nok til å få plass til seriøse høyttalerelementer, men henges på veggen og kan se ut som det flotteste kunstverk eller bilde. Alt etter som hva slags duk du velger. Danske ArtCoustic lar deg velge mellom et vell av standardmønstre, eller du kan bestille duk med egen design, slik at høyttalerne passer perfekt i nettopp din stue.

Oppsettet i denne testen består av to store fronthøyttalere, hver med to 10-tommers basselemeter, og senterhøyttaleren er av det seriøse slaget. Hele tre sett høyttalerelementer har den, og kan fungere som en LCR-høyttaler for den som ikke ønsker egne fronthøyttalere, da den har egne tilkoblinger for venstre, senter og høyre kanal. Bakhøyttalerne er mindre. Her står du selvsagt fritt til å velge noen større, men undertegnede mener det er prismessig fornuftig med små høyttalere bak og heller la de slippe å spille bass under 80 Hz. Bassfrekvensene rutes i stedet til subwooferen. I dette tilfellet en paddeflat Panel Sub Duo, med to 10-tommers basselementer. Suben er passiv, så den trenger en effektforsterker i tillegg, og selges derfor i system med ArtCoustics egen PA 260 forsterker.

Vi nevner at den som er interessert i å høre dette oppsettet selv, kan gjøre dette hos Soundpeople i Drammen. Selv har vi testet det i våre egne lokaler.

Lydkvaliteten
Dette er utvilsomt de beste vegghøyttalerne undertegnede har fått æren av å høre. De er da også de dyreste, men de er ikke langt fra å forsvare prislappen alene – om utseendet ikke var tatt i betraktning. Det første vi biter merke i er mellomtonegjengivelsen. Den er stor og dynamisk, slik at sangstemmer har et godt fundament og brystklangen kommer godt frem. Oppløsningen bevares ganske langt oppover i overtoneområdet, og det er flott tonal sammenheng i lydbildet. Høyttalerne går også godt ned i bassområdet, takket være det store 10-tommers basselementet. Helt ned i kjelleren går de imidlertid ikke, grunnet begrenset kabinettvolum, men langt nok til at du fint kan sette dem som store i receiverens oppsettmeny. Resten av systemet deles ved 80 Hz.


Bare pass på at høyttalerne får en skikkelig forsterker. Bruker du en rimelig surroundreceiver, kan du vurdere en stereo effektforsterker til å drive fronthøyttalerne (pass på at receiveren har ”pre out”!), for å få skikkelig kontroll. Da vil du oppleve at lydbildet på film er stabilt og behagelig, selv ved høyt lydnivå. Og stor orkestermusikk gjengis med sin store skala intakt, samtidig som det er oppløsning nok i toppen til de fine nyansene. Vind som blåser, fløytespilling, triangler og fioliner. Alt dette er ofte brukt i lydsporet på film. Subwooferen er også imponerende taktfast og går dypt. Den slår hardt og brutalt, og fordi den er passiv, står mye på valg av riktig forsterker. Den låter meget bra med forsterkeren som følger med, men om du virkelig vil ha kanonbass, kan du koble til en skikkelig high-end-forsterker. Vi prøvde for moro skyld med en Hegel H30 monoforsterker til 80.000 kroner, og skal si det låt fett i kåken! Makan til basskontroll er en stund siden undertegnede har hørt – i hvert fall fra en subwoofer som er flat nok til å gå under sofaen! Nå skal jeg selvsagt ikke anbefale en så dyr forsterker til en såpass rimelig subwoofer (relativt sett), men poenget er at subwooferen er så bra at den responderer på en god forsterker. Den låter også knall med den som følger med, men da uten den pustende oppløsningen og samme stålkontroll som med Hegel-forsterkeren. Den flyter mer ut i dypbassregisteret og mister generelt noe av sin storhet. Likevel vil jeg betrakte subwooferen i samlag med egen forsterker som verdt prisen.

Der vi synes høyttalersettet mangler noe, er på perspektivet av musikk i stereo. Dette fordi høyttalerne henger på veggen og dermed ikke kan vinkles inn mot lytteposisjonen (de kan kun vinkles vertikalt nedover). Resultatet er et litt diffust sentrum av lydbildet, hvor sangstemmen blir litt for bred i dimensjon og mangler et helt fast punkt i midten. Det finnes også høyttalere som har enda mer oppløste overtoner, og enkelte kan mene at disse høyttalerne låter litt mørkere enn de er vant med. Det kan ha noe å gjøre med at kabinettene har en for stor og rettvinklet flate, slik at diskantfrekvensene bryter opp i forvrengning på ferden langs denne. Nå mener jeg ikke at diskanten låter forvrengt, bare at det mangler noe luft i det øverste laget av overtoner.

Konklusjon
Hvis du er ute etter seriøs og hardtslående lydkvalitet for pengene i en flat og godt kamuflert innpakning, er det vanskelig å gjøre det bedre enn dette oppsettet fra danske ArtCoustic. Her får du flate høyttalere som henges elegant på veggen, og med flate nok til å ha plass til skikkelige høyttalerelementer. Vi snakker en 10-tommers bass i hver av fronthøyttalerne og to 10-tommere i subwooferen.

Lyden er stor, massiv og med mye bedre oppløsning enn man forventer fra et slikt oppsett. Filmopplevelsene overgår de fra kinosalen, og musikk i stereo er en fryd. Spesielt dialoger og sangstemmer står stort og massivt frem, uten å bli harde. Subwooferen gir også kjapp og kontant bass, med god oppløsning. Du kan selv vurdere en enda bedre forsterker enn den som følger med, for vi klarte å få den til å låte enda bedre med mer påkostete saker.

Totalt har ArtCoustic truffet spikeren på hodet i forsøket på å gi seriøs lyd for pengene, i en godt kamuflert innpakning. Det du gir avkall på med slike vegghøyttalere er et helt spikret perspektiv i stereo, og vi kunne godt ønsket enda mer oppløsning i toppen.

Annonse

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Kulerund høyttaler i reiseformat

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Scroll to Top