Visst er 15.000 kroner mye for en lydplanke. Men når vi ser at prisen til Samsung HW-Q96R inkluderer trådløse bakhøyttalere, og med ekstra høydekanaler i alle høyttalerne, så begynner det ikke å se så galt ut likevel. En kraftig, trådløs subwoofer er forresten også med.
HW-Q96R er Samsungs tredje forsøk på en Atmos-lydplanke med trådløse bakhøyttalere. De to første lydplankene (HW-K960 og HW-N960) var begge meget gode, best i sitt felt. Men de hadde noen mangler når det kom til å få ut Dolby Atmos fra TV-ens HDMI ARC-kanal (lydretur). På den første gikk det ikke i det hele tatt, og på den andre gikk det – men ikke med Netflix fra en Samsung-TV fordi Samsung og Netflix ikke hadde inngått en slik avtale.
Nå er alt sånt imidlertid helt på plass, og vi har prøvd og fått Atmos-lyd fra Netflix via lydreturen på både Atmos-kompatible Samsung-TV-er og Panasonic-TV-er.
Ellers finnes både Spotify Connect og Bluetooth, for de som ønsker den aller enkleste metoden å spille musikk fra mobilen på. Tidal-brukere henvises på sin side til Tidal-appen i TV-en, hvis de da ikke vil spille fra mobilen over komprimert Bluetooth. Som fjerner Tidals fordel med musikk i høyoppløst kvalitet.
Knallbra lyd!
Lydmessig er Q96R helt konge! Dialoger på film er så store og kraftige, og samtidig med masse luft. Det beste av begge verdener, med andre ord. Guff opp lyden, kraftsalvene slår deg i mageregionen som fra ingen andre lydplanker. Selv uten bakhøyttalerne aktivert, får man et såpass bra inntrykk av surroundlyd, at vi godt skjønner de som vil spare litt penger på å heller kjøpe Q86R. Den er identisk med storebror, minus bakhøyttalerne.
Ekte surroundlyd
Men så var det dette med ekte surround, da. For koble til bakhøyttalerne, og opplev en helt annen tredimensjonalitet. Ikke minst på filmer med Atmos-lydspor. Bakhøyttalerne har nemlig sine helt egne høyttalerelementer rettet opp i taket, slik at filmer og spill med Dolby Atmos eller DTS:X får et enda større, mer omsluttende lydbilde, enn med lydplanker som bare har slike høydekanaler i front.
Å se Ready Player One med denne lydplanken er faktisk ekte hjemmekino. Subwooferen henger også godt med, og tilfører lyden den nødvendige tyngden for skikkelige filmopplevelser.
Musikk låter også bra. Lyden minner om lillebror Q76R, men er enda kraftigere. Man kan spille virkelig høyt hvis man vil, og instrumenter får en ekstra autoritet i klangen. Musikk i surround låter også meget imponerende, spesielt innspillinger med akustiske instrumenter og stor, luftig etterklang fra opptaksrommet. Q96R har ikke helt samme magi som B&W Formation Bar i overtonene, men den totale underholdningspakka er enda bedre.
Med Q96R har Samsung laget den beste lydplanken i sin prisklasse. Intet mindre!
Også i denne testen:
LG SL10YG
Masse utstyr er ikke nok
Toppmodellen fra LG huker av de fleste boksene på sjekklisten. Men lydmessig er vi bare halvveis fornøyd.
Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass
Lydplanke i musikkens tjeneste
Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.
Bang & Olufsen Beosound Stage
Luksus for folk flest
Beosound Stage gir skikkelig premiumfølelse til overraskende hyggelig pris. Men den er ikke for alle.
Sennheiser Ambeo Soundbar
Verdens beste lydplanke
Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?
Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
Steintøft fra Bose
Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser