Det har nesten blitt en klisjé, men det er en grunn til at markedet for bedre TV-lyd er stort: den innebygde lyden i en TV suger. Vi skal være forsiktige med å fortsatt påstå at lyden i en flat TV i dag er noe dårligere enn i de gamle bilderør-TV-ene, for tross alt gir det mye større arealet på en 65-75-tommer plass til flere høyttalerelementer enn en gammel 32-tommers tjukkas-TV.
Flere TV-produsenter jobber dessuten litt ekstra med lydgjengivelsen, spesielt med tanke på å gi et større lydbilde enn man kunne tro var mulig fra en begrenset flate på veggen. Likevel. Spesielt engasjerende blir det ikke, og langt fra hi-fi. Her kommer lydplankene inn!
Spar på kronene, ikke lyden
Lydplankene er den enkleste og billigste måten å oppgradere TV-lyden på, og noen av dem kan også gjøre det brukbart på musikk. Det kommer an på hvor man legger kompromissene – for, ja, også lydplanker er et kompromiss sammenlignet med et stereoanlegg.
Fordelene med en lydplanke er at dialogene kommer presist fra sentrum, og illusjonen av surroundlyd er enklere å skape når ingeniørene vet nøyaktig avstand mellom høyttalerne. Det er nemlig en viktig forutsetning.
I denne gruppetesten av seks lydplanker vil vi finne ut om det finnes gull i basic-klassen som kan løfte film- og TV-opplevelsene til nye høyder, og om de i tillegg fikser musikk godt nok, er det en fin bonus. Vi ønsker oss stor og klar filmlyd med tydelig stemmegjengivelse, som bygger opp under handlingen.
Med eller uten subwoofer?
Bass som både høres og føles når det går hardt for seg på skjermen er en viktig del av filmlyden. En separat subwoofer er ofte den beste løsningen, men dette koster både ekstra penger og gulvplass.
Av samme grunn er det ikke alle lydplankene i denne testen som har separat basshøyttaler i det hele tatt. Noen har i stedet brukt hele budsjettet på det viktige stemmeregisteret, og selv om noen av dem kan oppgraderes med en subwoofer om budsjettet og behovet skulle melde seg, gjelder det ikke for alle.
Minstekravet er at lydplankene skal være en soleklar oppgradering av TV-lyd, med stort lydbilde og tydelige dialoger. De beste kan fylle rommet på en helt annen måte, med større lydtrykk og et langt bedre inntrykk av surroundlyd.
Hva med Dolby Atmos?
Man kan kanskje tenke seg at Dolby Atmos er det første man gir avkall på når man skal bruke mest mulig budsjett på lydkvalitet og ikke kvantitet. Men sannheten er at produsentene også i denne klassen har sett viktighetene av dette tredimensjonale og altomsluttende lydformatet, og det er faktisk bare én lydplanke som ikke støtter det. Nemlig gaming-lydplanken fra Creative. Ironisk nok også den eneste i denne testen med separate, toppmonterte høyttalere.
Hvem kan slå Sonos?
Her skal fem lydplanker få utfordre den populære Sonos Beam i sin hittil siste versjon. Med noe forskjellige prispunkter og funksjoner blir det spennende å se hvordan de presterer i ulike situasjoner. Blir det lydplanken med mest bass som stikker av med seieren, eller er det andre kvalifikasjoner som veier tyngre?
JBL Bar 300
Slank fornøyelse fra JBL
Bar 300 leverer et stort og imponerende bredt, lydbilde, men vi vet at JBL kan lage enda fetere lyd enn dette.
Philips TAB6309/10
Slank surround-duo fra Philips
Fra Philips kommer en superkompakt lydplanke og liten subwoofer med overraskende stor lyd.
Samsung HW-B660D
Glimrende filmlyd til fornuftig pris
Samsungs kompakte lydplanke låter imponerende stort til prisen.
Denon DHT-S218
Godt budsjettvalg fra Denon
Denon DHT-S218 overrasker med god lyd i et kompakt format.
Creative SoundBlasterX Katana V2X
Til gamere som ikke ønsker headset
Creative Katana V2X er en billig lydplanke med slank subwoofer, for deg med liten stue eller oppholdsrom. Den er egentlig ment for gaming, men gjør også jobben på film.
Sonos Beam (Gen 2)
Nesten uovervinnelig
Forspranget er kanskje mindre enn noensinne, men etter tre år på markedet ligger Sonos Beam (Gen 2) fortsatt foran sine konkurrenter.