Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Ultrasone Edition 12

For mye av det gode

Nydelig kvalitet, men lyden passer ikke for alle.
Lyd & Bilde mener
Praktfull bærekomfort og kvalitet, med tydelig og åpent lydbilde.
Slank klangbalanse og for markerte sibilanter, begrenser bruksområdet og musikkart noe.
Spesifikasjoner
  • åpne hodetelefoner
  • 40 mm elementer
  • 40 ohm/99 dB følsomhet
  • 282 gram

Til å ha holdt på med hodetelefoner i et kvarter, har det gått oppsiktsvekkende fort for tyske Ultrasone, å skaffe seg et navn som hodetelefonprodusent.

Siden starten i 1991, har de utvidet utvalget med hodetelefoner fra noen hundrelapper, til den kostbare Edition 5 som koster over 30.000 kr. Edition er Ultrasones toppserie, og Edition 12 som vi tester her, er med en kampanjepris på 9.995 kr, den rimeligste i serien. Hodetelefonen, som bruker Ultrasones S-Logic teknikk – mer om det senere, er forseggjort laget i aluminium og kvalitetsplast.

De nærmeste konkurrentene i denne klassen kommer fra Beyerdynamic, Hifiman, Audeze og ikke minst Sennheiser, som med HD800 har satt standarden for åpne hodetelefoner rundt 10.000 kr.

Ultrasone Edition 12, er beregnet for hjemmebruk. Til avslappende musikknytelse i godstolen, hvor den blir plugget i en god hodetelefonforsterker med 6,3 mm jackkontakt. Hodetelefonene bruker 40 mm membraner montert skrått i de store, åpne øreklokkene. De sjenerøse putene er stofftrukket, og legger seg behagelig rundt ørene, og etter en stund merker man at bærekomforten er fantastisk. Man merker knapt at man har dem på hodet.

De er altså utstyrt med Ultrasones S-Logic Plus, hvor elementene er montert skrått i øreklokkene, hvor akustikken innvendig er optimalisert for å utnytte hele membranflaten. Elementene dekker slik sett mer av innerøret, og spiller ikke i ”ukontrollert” område, altså til øreflipper og ytterøret.

Annonse

Selv om impedansen er lave 40 ohm, gjør følsomheten på lave 99 dB dem lite egnet til bærbart bruk. Hvert fall uten en kraftig forsterker med 6,3 mm kontakt. Plugget i McIntosh MCD500s meget gode hodetelefonutgang, er det ikke noe problem å oppnå nok lydtrykk og kontroll, til å skape et realistisk lydbilde.

Balansen er litt ujevn, med en relativt avrundet, nesten dempet bassrespons hvor jeg aldri fikk helt sving på dynamikken. Bassen på Esperanza Spaldings Ponta de Areia, har temmelig dyp og mektig bass, men hodetelefonen får ikke helt frem den samme dybden her, som HD800 klarer. Bassen er litt rundere, men også fyldigere enn på HD800, men altså ikke like artikulert.

Annonse

Mellomtonen er behagelig balansert, om man ser bort fra en irriterende tendens til å fokusere på s-lyder – sibilanter. Kvinnevokaler lyder unaturlig slanke gjennom Edition 12, og s-lydene fra både vokaler og sibilanter fra symbaler, kan rett og slett lyde stikkende i øret. Til gjengjeld fører det til at diskanten fremstår som tydelig, vel tydelig vil noen si, og ikke helt fri for lyter den heller. Overtonespekteret virker noe ujevnt, hvor jeg hører enkelte toner godt, mens andre er mer dempet.

Hvis man ser bort fra problemet med sibilanter, er Edition 12 en nydelig praktfull hodetelefon, med litt slank klangbalanse, som passer jazz og klassisk bedre enn rock, hip hop og rap. Men jeg anbefaler at man prøver før man kjøper, for det kan bli for mye av det gode. Les: Sibilanter.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.