Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: NuForce DAC 9

Den moderne forforsterkeren

Det stilles helt andre krav til et anlegg i dag enn bare for et par år siden. Fleksibilitet er nøkkelordet og NuForce DAC 9 peker tydelig mot fremtiden.

Skrevet av / 10.09.11 - 12:15
NuForce DAC 9
Sven Bilen

DAC 9 fra NuForce er en type produkt vi helt sikkert kommer til å se mer og mer av fremover.  Det er en type fleksibel digitalkonverter – DAC –  med alle tenkbare digitale innganger som også, om man vil, vil kunne fungere som en forsterker.  NuForce har tidligere overrasket meg med overraskende god valuta for pengene – bang for the buck, som det så prosaisk heter, nå senest med deres Reference 18 forsterker.

I forbindelse med denne testen fikk jeg også låne den nye DAC 9, og har testet denne både sammen med Reference 18 (en meget bra kombinasjon) og med andre forsterkere.  Den har blitt testet koblet som en forforsterker, samt at den naturligvis også har fungert som bare DAC.  Den kan dessuten også benyttes som hodetelefonforsterker.

Mange innganger
NuForce DAC 9 holder hus i en liten boks omtrent på samme størrelse som en halvbred studiomodul – det betyr i millimeter 215 x 60 x 400 (bxhxd).  Vekten ligger på 3,2 kg.

Den er estetisk sett ganske pen og designmessig på linje med firmaets forsterkere, og effektforbruket er så lite som 9 W, så den er ikke dyr i drift heller. DAC 9 har hele seks digitale innganger. Først har vi USB-inngangen, som har en liten plug-in modul for fremtidige oppgraderinger av høyere bit-rate.  Maskinen er spesifisert til å klare 24 bit / 192 kHz, men USB inngangen kjører så langt kun med 24 bit / 96 kHz
– There are some Windows driver issue beyond Nuforce´s control and we have no choice but to postpone the availability of 192 kHz USB function, hevder man fra firmaets side.

I tillegg har den en 110 Ohms XLR (AES/EBU) digitalinngang.  Den tredje inngangen har to tilkoblinger, en vanlig RCA og en BNC-kontakt S/PDIF.  Man kan imidlertid bare benytte en av disse om gangen.  Ved siden sitter ytterligere en RCA, og under den en Toslink optisk inngang.  Den siste digitale inngangen er også optisk og sitter på fronten der den deler plass med en 3,5 mm hodetelefon-jack, en løsninger vi kjenner igjen fra våre Mac-er. Den finnes både balanserte og ubalanserte utganger på baksiden.

Hodetelefonforsterkeren
Foruten 3,5 mm hodetelefon-jack på fronten sitter det også en 6,3 mm jack.  Disse utgangene har hver sin egen volumkontroll i form av et lite ratt.  Hodetelefonforsterkeren slås på når man vrir det lille volumrattet fra null, men utgangen fra DAC-en slås ikke av når en hodetelefon er tilkoblet.

Selve hodetelefonforsterkeren er riktig bra og kan med fordel erstatte en dedikert hodetelefonforsterker, i hver fall opp til de virkelig dyre eksemplarene.  Her finner man både dynamikk og en diskant man ikke er bortskjemt med på slike forsterkere.  Dessuten var den overraskende støyfri, noe som ga en bakgrunn av klasse til musikken.

En interessant detalj – jeg forsøkte med samme hodetelefon utstyrt med 3,5 mm mini-jack i begge utgangene, i 6,3 mm jacken selvfølgelig med adapter.  Det var helt enkelt skremmende hvor mye dårligere det ble med denne adapteren!  Tenk derfor nøye på hvordan du kobler for å unngå unødig rusk i signalveien – det er alltid en bra grunntanke.

Betjening og annet
Apparatet kan (det går, men ikke helt vellykket etter min mening) styres fra fronten på maskinen ved at man trykker på de respektive tall for å velge inngang.  Volumet kan også styres, men på apparatets front skjer reguleringen i 1/99 steg for hvert trykk, og det hjelper ikke å holde knappen inne.  Volumet styres derfor best med fjernkontrollen, der også volumkontrollen akselerer om du holder knappen inne.

Valgt inngang vises med et lysende rødt tall i tegnvinduet, og ved siden vises volumet med en tallverdi (0-99).  Lengst til høyre ses den samplingsfrekvens maskinen for tilfellet arbeider med.  Spiller du en vandlig CD fra en transport står det 44 i ruten.  Alt lyser faktisk ganske kraftig, men det er mulig å slukke for tegnvinduet via fjernkontrollen.

Vil du bruke DAC-en kun som DAC kan du stille inn på en fast utgang gjennom å kjøre opp volumet til 99 og så trykke en gang på volum opp på selve maskinen.  Så er hele volumkontrollen bypassed og volumtallet i tegnvinduet slukkes for å indikere at den nå står i fast stilling.

Det følger altså med en ”system”-fjernkontroll i plast, hvor bare noen få knapper kan brukes til DAC-en.  Du kan styre volumet med de to opp/ned knappene.  Mute-knappen, som sitter i forbindelse med DAC-knappene og logisk sett burde ta hånd om mute, gjør ikke det.  Det gjør i stedet en knapp lengst ned merket M.  Ved siden sitter knappen S, hvor du kan bla deg gjennom inngangene.  Ved siden av denne igjen sitter knappen D, som slukker alle røde tegn på DAC-en og gjør den svart som natten.  On og off knappene fungerer ikke.

Selve fjernkontrollen er ikke særlig lekker (jeg kunne skrevet at den føltes vel billig) og med de få ting den kan styre, føles det som noe man burde tenke over igjen fra firmaets side.  Den tilsvarer ikke riktig kvaliteten på selve apparatet, selv om både reaksjonen og hvordan den ligger i hånden er helt ok.

Det er viktig at man slår av NuForce DAC 9 etter at man har slått av sine andre forsterkere.  Den sender nemlig ut en ordentlig puls når den slås av ….  En gang opplevde jeg også at den ikke ville holde på innloggingen av kilden, men vandret over til neste inngang hele tiden.  Meget frustrerende.  En av/på rette opp problemet og det dukket ikke opp igjen.

På innsiden
Ved konstruksjonen har NuForce lagt vekt på enkelhet og kortest mulige signalveier.  Man bruker heller ingen form for sample-rate conversion, ingen negativ feed-back og ingen oppsampling, firmaet hevder at deres erfaringer viser at dette gjør mer skade enn gavn.  Man benytter to DAC-er som sammenfattes for å optimere signal/støyforholdet.  Et rykte sier at disse DAC-ene skal være ESS9018 Sabre DAC-er, men det har jeg ikke kunne få verifisert.

Etter DAC-ene sitter det et ”unikt” passivt filter (Passive IV Digital Output Filter) som firmaet fremhever som nøkkelen til hva apparatet kan prestere og som ”assures lifelike musical reproduction”.  Iblant er hi-fi-firmaenes informasjonsmateriell skrevet meget kreativt når det gjelder å fremheve produktenes fantastiske fortrinn.  NuForce er intet unntak, men det føles faktisk ikke så påtvunget som hos (gangske mange) andre.  Men regelen har nå blitt bruk av mange ord der man egentlig får vite veldig lite.

Litt varme gjør susen
Den fikk etterfølge en Devialet integrert forsterker med DAC, et stykke til over 100.000 kroner.  Med NuForce DAC 9 ble det med en gang klart at det var en særdeles bra alt-i-ett DAC vi hadde med å gjøre.  Det første inntrykket var at NuForce spilte en anelse (og jeg mener en anelse – det er subtile forskjeller vi taler om, men enda absolutt åpenbare) grovere og med alt litt mer up front enn via Devialet, som i sin tur kanskje kunne oppleves en anelse til den motsatte siden.  Jeg kunne også sagt at den spilte en anelse mindre raffinert enn Devialet, men til gjengjeld ga NuForce litt mer varme og – ja, sjel skulle man kanskje kunne si. Det finnes to sider av alt.

Jeg har spilt temmelig mye variert musikk via DAC 9 og festet meg mer og mer til apparatet.  Det er noe meget tiltalende ved den måten den spiller på, den presenterer liksom bare musikken på musikkens egne vilkår.  Den forsøker ikke direkte å forskjønne eller legge til noe, uten da kanskje som sagt en liten duft av varme, som generelt sett faktisk gjør at mye musikk glir litt lettere ned enn den kanskje ville ha gjort via en del andre apparater.  Men, uten at de vasse kantene i musikken går tapt, takk og lov.

Det gjør at jeg i fulle drag kunne nyte Joe Jackson Trio: Live music Europe 2010, der jeg lett ble transportert tilbake til Fabrik Hamburg der jeg hørte det hele live.  NuForce tar ikke bort noe av den spesielle stemningen og instrumentene låter som de låt live.  Eller i hvert fall som min erindring sier at det låt.  Følelsen formidles meget fint, med andre ord.

Jeg passet på å kjøp k.d. langs seneste epos Sing it Loud i Ginzas stand på Sweetspot-utstillingen i Jönköping i mai.  Det er en meget velprodusert skive som helt enkelt låter som en drøm via DAC 9.  Her finnes både kropp, sjel og detaljer, og jeg fikk frysninger over hvor bra det låt, selv da jeg bare satt og smålyttet en sen kveld, uten andre ambisjoner enn å underholdes litt.  Det er slik det skal fungere når man tester synes jeg, man får gjerne bli slått ut av vellyden når man har guarden nede, i stedet for å sitte og dissekere gjengivelsen sønder og sammen.

En datamaskin er jo nå etter hvert nærmest en naturlig ingrediens i et hi-fi-anlegg, og det krever en DAC med USB-inngang for å få ordentlig lyd – spesielt om du har en PC.  Det finnes flere forskjellige muligheter til å spille musikk fra dataen, velg den du trives best med – og synes låter best.  DAC 9 dukker direkte opp som et førstevalg for dataen, og så er det bare å spille.  Jeg valgte Revolver fra Beatles nydigitaliserte 09.09.09 utgave.  Her legger man merke til at DAC 9 virkelig er inne og graver ut innholdet – du får masse med detaljer og det er meget lett å følge de ulike stemmer og instrumenter.  Man har følelsen av at man virkelig får med alt, og at DAC 9 i hvert fall ikke skjuler noe.  Meget bra.

Billig og bra
Jo, det finnes bedre DAC-er som spiller mer subtilt og med et ennå større musikalsk utbytte.  Men det får du også betale for, og NuForce DAC 9 er et relativt billig apparat som i tillegg er en komplett digital forsterker som kan klare stort sett alle digitale format.  Det gjør at den totalt sett må få en meget god karakter.  Lydmessig er den kanon, ikke minst til prisen, mens betjeningen iblant føles mer moderne enn helt velfungerende.  Det skal du ikke la deg hindre av.

Lyd & Bilde mener

Pris Fleksibilitet Lydkvalitet Betjening Fjernkontroll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Scroll to Top