TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Libratone Q-Adapt On-Ear

Diskré dansk stillhet

Libratones første hodetelefoner gir deg råd til ro på reisen.

Av / 02.03.17 - 10:00
Libratone Q-Adapt On-Ear

Lyd & Bilde mener

  • Lette og behagelige å ha på. Lekker betjening. Smart variabel støyreduksjon.
  • Støyreduksjonen påvirker – som alltid – lyden.

Danske Libratone har på få år skapt seg et ganske suksessfylt navn som leverandør av «livsstillyd». I første omgang i form av en serie innredningsvennlige trådløse høyttalere, men i det siste også med trådløse bærbare produkter. Vi testet nylig Bluetooth-høyttaleren Libratone One, og sortimentet ble i høst utvidet med to hodetelefonmodeller, begge med støyreduksjon. I denne testen ser vi på den største av modellene, kalt Q-Adapt On-Ear.

Hvis du reiser mye, eller bare har støyende kontorkollegaer, kan et par hodetelefoner med aktiv støyreduksjon være løsningen. Det er en dyr fornøyelse, men når man lener seg tilbake i flysetet, og med et trykk på en knapp fjerner lyden av de støyende jetmotorene og gjør seg klar til åtte timers stillhet tvers over Atlanterhavet, virker prisen plutselig rimelig.

Libratone Q-Adapt er prismessig i det rimeligere sjiktet av hodetelefoner med aktiv støyreduksjon. Man må gi omtrent det dobbelte for aktiv støyreduksjon fra andre «livsstilmerker» som Bose og B&O.

For pengene får man en utpreget enkel hodetelefon i stilrent design, som ikke burde avskrekke noen som helst visuelt. De grå øreproppene er utstyrt med myke øreputer i grått skinn, og aluminiumhodebøylen er foret med vevd grått stoff. Den runde Libratone-logoen pryder den høyre ørekoppen, og fungerer som volumkontroll og fjernstyring av musikkavspillingen. Der et også en minijack-inngang til analog lyd hvis batteriene går tomme. Med 20 timers spilletid har man likevel ganske god kapasitet. Faktisk er det imponerende at man kan presse så lang tid med både trådløs lyd og støyreduksjon inn i den kompakte hodetelefonen.

ANC faster ut støyen
Aktiv støyreduksjon virker ved at innebygde mikrofoner i hodetelefonene fanger opp lyden av omgivelsene, og mikser den inn i lydsignalet, men i motfase slik at støyen fra omgivelsene utfases, og resultatet blir stillhet. I hvert fall i prinsippet, for aktivstøyreduksjon virker for det første best på langsomme, konstante signaler, mens korte lyder og tale trenger gjennom. Det kan ha den positive bivirkningen at det er lettere å høre hva flyvertinnen i flyet sier når man har hodetelefonene på, da stemmen ikke drukner i maskinstøyen. En annen begrensning i den aktive støyreduksjonen er at en del av musikken kan ryke med i prosessen, noe som ofte gir ANC-hodetelefoner en mørk og litt innelukket lyd.

Annonse

Ikke enten eller
Libratone har valgt å gjøre støyreduksjonen variabel. Man kan ved å trykke på en knapp velge fire grader av lydmessig isolasjon fra omverdenen – helt fra åpen lyd hvor all lyd trenger inn, og til full aktiv støydemping av lyd utenfra. Libratone kaller funksjonen «City Mix», da man med denne kan følge sikkert med på omgivelsene når man pendler gjennom storbyen.

Lyden
Som nevnt setter den kraftige digitale signalbehandlingen ofte sine spor på lyden i hodetelefoner med aktiv støyreduksjon. Det er også tilfellet i Q-Adapt, men musikken slipper mer helskinnet gjennom enn vi er vant til fra mange dyrere modeller.

Libratone Q-Adapt On-Ear 1
(Foto: Produsenten)

Med støyreduksjonen på høyeste nivå får man et tett lydbilde med en forholdsvis fast og dyp bass. Mellomtonen er litt tilbaketrukket, men ikke så mye som på for eksempel B&O Play H8. Diskanten er der, men klinger ikke så fritt som på konvensjonelle hodetelefoner. Dette er altså samme kjennetegn som i større eller mindre grad er felles for alle andre ANC-hodetelefoner. Og man må huske på at musikken også lider mye når man lytter i svært støyende omgivelser.

Her kommer den variable støykorreksjonen inn i bildet. På laveste innstilling er det tydelig mer luft og åpenhet i lydbildet. Til en ANC-hodetelefon å være. Musikken blir ikke så fri som på Sony MDR-100AAP, som til gjengjeld mangler både støyreduksjon og trådløshet.

On-ear-hodetelefoner, der øreklokkene hviler på selve øret i stedet for å omslutte det helt, kan ha problemer med å gi full isolasjon fra omgivelsene, og på hodetelefoner med støydemping, for eksempel Bose QC25, kan det oppstå en slags akustisk kortslutning hvis det oppstår utettheter langs øreputen når man beveger hodet. Det er imidlertid ikke tilfellet på Q-Adapt On-Ear, som beholder sin støydemping selv om man beveger seg.

Konklusjon
Libratone Q-Adapt On-Ear fortjener ros både for sin enkle og elegante design og sin velfungerende støyreduksjon. Og så en ekstra fjær i hatten for å gjøre det til en rimelig pris. Den variable støyreduksjonen er en spennende nyskapelse, selv om de fleste sannsynligvis vil velge å kjøre den på fullt nivå hele tiden, da musikken faktisk låter best der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord