Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Live 300TWS

Putt hi-fi i øret

Selv om de er bittesmå og prisen er overkommelig, er JBLs helt trådløse ørepropper mer enn voksne.

Skrevet av / 28.06.20 - 10:00
JBL Live 300TWS
John Hvidlykke

True wireless – altså helt trådløse – hodetelefoner er en av de mest populære typene hodetelefoner. Kun matchet av støyreduserende hodetelefoner og gaming-headset. Kategorien eksiterte overhodet ikke for bare noen få år siden, men spesielt de siste årene har de fleste leverandørene meldt seg på med sine alternativer på uavhengige, trådløse ørepropper. Blant dem JBL.

JBL Live 300TWS er et par trådløse ørepropper i mellomprisklassen. JBL har halvparten så dyre alternativer som vi også har testet, men vi er oppe i skikkelige lydtette ørepropper som både sitter sikkert i øret og har bassgjengivelse.

Det er ikke plass til mye design på de små kapslene, men helheten er blitt flott og ganske harmonisk å se på: en sylindrisk enhet, halvt plast og halvt metall. En «tut» peker inn i øregangen. Det følger med gummipropper i tre størrelser og stabiliseringsringer i fire størrelser, som sikrer at hodetelefonen sitter godt fast i øret. JBL Live 300TWS fås i fire støvede nyanser i henholdsvis grått, rødt, blått og hvitt.

Lading er, som normalt for helt trådløse ørepropper, i transportetuiet som har innebygd batteri. Selve proppene har en batteritid på seks timer, og etuiet legger til 14 timer. De kan altså lades mer enn to ganger mens man er på farten. Etuiet lades med USB-C-kabel.

Utover å beskytte hodetelefonen under transport gir etuiet 14 timers ekstra batteritid. (Foto: JBL)

Veiledningen forklarer at JBL-logoen på ørekapslene skal være vannrett når de sitter korrekt i øret. Jeg er ikke vant til å måtte bruke speil for å teste utstyr – men det virker. Og når proppene er på plass, sitter de faktisk utmerket fast i øregangen. De er enda lettere å få på plass enn mange andre in-ear-hodetelefoner, som nærmest må skrus i mens man bekymrer seg for om trommehinnene tåler trykkøkningen. Selv om tettheten er mindre, var det heller ingen problemer med bassgjengivelsen.

Styre med touch eller tale

Med et område som en fingernegl er det ikke plass til betjeningsknapper på JBL Live 300TWS. Derfor styres avspilling, lydstyrke med mer med touch-kommandoer. Altså ved å fomle febrilsk rundt på kapslene mens musikken starter og stopper mer eller mindre tilfeldig. Heldigvis kan man i appen JBL My Headphones selv definere hvilke kommandoer som skal styre de forskjellige funksjonene.

JBL Live 300TWS har selvfølgelig stemmestyring, og med så liten plass til fysisk styring gir det ekstra god mening. Merkelig nok støttes kun Google Assistent og Amazon Alexa, mens Apple-brukerne roper forgjeves på Siri.

Tåler regn og svette

Helt trådløse hodetelefoner er populære til trening, hvor løsthengende kabler kan være alt fra sjenerende til direkte farlig. Live 300TWS er ikke treningspropper per definisjon, men er imidlertid svette- og regntette (IPX5).

Appen er den samme som brukes til for eksempel JBL Club 950NC, men heldigvis er de lydødeleggende DJ-lydprofilene ikke tilgjengelige sammen med Live 300 TWS. Det er til gjengjeld den brukervennlige equalizer-funksjonen. Men bruk den bare hvis du foretrekker en lyd som ikke er nøytral.

Selv om JBL Live 300TWS ikke har aktiv støyreduksjon, lukker de forseglende ørepropper lyden temmelig godt ute (jeg ville ikke hørt postmannen som ringte på døren hvis han ikke hadde ringt på telefonen da jeg ikke svarte) For å unngå den slags problemer finnes funksjonene TalkThru og Ambient Aware, som dekker stort sett det samme, men i forskjellig grad. Felles er det at lyden fra omgivelsene sendes inn i hodetelefonene via mikrofonene. Selv om mikrofonene av fysisk nødvendighet sitter langt fra munnen, er taleforståeligheten utmerket.

JBL Live 300TWS er enkelheten selv. All betjening skjer med touch eller tale. (Foto: JBL)

Lydkvaliteten

Etter å ha testet de skuffende JBL Club 950NC, var forventningene lave. Spesielt da prisen på Live 300 TWS er en tredel lavere. Heldigvis ble jeg positivt overrasket.

Mellomtonen er ikke bare god i forhold til prisen, men meget god generelt sett. Jeg har hørt adskillige fullvoksne hodetelefoner til den dobbelte prisen, gjengi stemmer mindre naturlig. Selv om lyden selvfølgelig befinner seg inne i hodet, og det ikke er et stereoperspektiv som sådan, er det godt med luft i gjengivelsen. Klaver og perkusjon låter dynamisk og fritt.

Den etter hvert vel gjennomprøvede Right Hand Man fra Hamilton går uten slinger i valsen. Selv om den tunge elektroniske bassgangen mister litt kontroll. Men det er ikke noen problemer med bassnivået, selv om øreproppene ikke dekker så klaustrofobisk tett som flere andre jeg har testet.

Også toppen dekkes fint. Det er ingen antydning til skarphet eller uklarhet. Og overtonene klinger naturlig. Selvfølgelig kan det gjøres bedre. Ikko Obsidian har bedre detaljgjengivelse. Men den er også litt dyrere, og den er hverken trådløs eller aktiv. Og JBL-ene er morsommere å lytte til.

Det eneste jeg kan utsette på lyden, er av ren mekanisk art. Vibrasjoner og bevegelser forplanter seg nemlig veldig lett fra kapslene til øregangen. Den minste kjevebevegelse gir en knakende lyd, og biter man sammen, blir det verre.

Konklusjon

JBL Live 300TWS er svært vellykkede true wireless-hodetelefoner med et godt forhold mellom den utmerkede kvaliteten og den forholdsvis behagelige prisen. Lydmessig kan man ikke klage på JBL-en, og man får stort sett alt man kan ønske seg – bortsett fra mer hi-fi-vennlige kodeker og automatisk støyreduksjon.

Og det ville legge flere hundre kroner på prisen. iPhone-eiere vil nok ikke savne aptX, som ikke støttes, men mangelen på stemmestyring med Siri vil være mer alvorlig.

Karakter
JBL Live 300TWS
Premium

Lyd & Bilde mener

Transparent og åpent lydbilde, behagelig fri for betoninger. Sitter godt i øregangen. Følsomme for mekanisk støy. Ingen stemmestyring med Siri. Betjening krever tilvenning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Scroll to Top