Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Ilicon hypƐar CIEM’s

Fabelaktige monitorer i ørene

De formstøpte øreproppene er i mykt silikon, for ekstra behagelig passform. Et filter slipper dessuten ønsket mengde omgivelser inn i øret.

Skrevet av / 18.12.22 - 12:00
Ilicon hypƐar CIEM’s
Geir Gråbein Nordby

*NB! Viktig om prisen av Ilicon hypƐar CIEM’s*

Disse øreproppene kan kun handles gjennom Ilicons nettbutikk, og prisen er oppgitt i svenske kroner. Velg betalingsalternativet «Faktura til/for danske og norske kunder». Du får faktura uten mva, og må selv betale inn dette.

Svenske Ilicon spesialiserer seg på å erstatte putene på universelle ørepropper, med sine egne 3D-printede øreputer i silikon. De nye putene er laget etter avstøp eller 3D-skanning av brukerens egne ører. Som kan gjøres hos en audiograf, eller de som bor i nærheten av Ilicons kontor i Jönköping kan få gjort det direkte hos dem.

Jeg har selv hatt æren av å teste Ilicons spesialtilpassede silikonputer, som i tillegg til å gi perfekt passform faktisk forbedret lyden ganske dramatisk fra vårt testeksemplar av ACS Evolve Studio Universal. Der de føltes litt slanke i bassen, ble denne plutselig mer fysisk og dramatisk strammet opp. Samtidig som den generelle dynamikken ble bedre, takket være et filter som utligner trykket i øreproppene og i tillegg slipper noe lyd ut og fjerner følelsen av å være under vann.

Ilicon CIEMs
Ilicon hypƐar CIEM’s sitter som støpt i ørene, og er dessuten mer behagelig å ha på seg over tid enn andre propper i hardplast. Dessuten holder de bedre forseglingen når man beveger kjeven. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ilicon med balansert membran

Nå har Ilicon tatt det et steg lenger, og satt sammen et par komplette 3D-printede in-ear-monitorer. Med to drivere i hver, hvorav en er en 10 mm bassenhet, mens den andre er en såkalt balansert membran som forsyner øret med det øverste frekvensregisteret.

En balansert membran skiller seg fra en vanlig dynamisk driver, ved at den bruker en ekstra magnet. Her er membranen opphengt imellom to magneter, hvor hver av dem vekselvis dytter membranen i hver sin retning. Dette i stedet for å bruke én magnet som både skyver og drar fra den ene siden. Resultatet er bedre kontroll over start og stopp, og dermed bedre dynamikk og renere lyd.

3D-printteknologi

Et argument mot myke propper er at drivere og interne ledninger lettere kan ta skade, i motsetning til hardplast hvor alt sitter helt bom fast.

Ilicon har løst dette med avansert 3D-printteknologi, som former silikonpropper med et komplisert kanalsystem. I stedet for at komponentene støpes inne i silikonet, klemmes det i stedet på plass i hver sine luftlommer. Ledningene vandrer fritt i kanalene i proppen. Skulle det skje et brudd eller et annet problem, er det derfor enkelt å reparere proppene, fremfor å måtte lage nye.

Ilicon hypEar CIEMs Casting shell
Ilicon bruker avansert 3D-printteknologi, og ledninger ligger løst i kanalene i proppen. Det gjør dem enklere å reparere. Illustrasjon: Ilicon

Utskiftbar kabel

Ilicon har valgt en kabel fra Shure (EAC64CL), denne bruker MMCX-kontakter som er ganske vanlig blant ørepropper. Det betyr at du enkelt kan bytte ut kabelen til en tredjepart av annen lengde, eller hvis du for eksempel ønsker balansert.

Lydfilter

Som med Ilicons 3D-printede øreputer sitter det også her et lydfilter i hver ørepropp. Ett par filtre er inkludert i prisen, og du kan selv velge hvor mye lyd utenfra som skal dempes. Svart filter demper mest, turkis demper minst. Det hvite filteret demper mest lineært av dem alle, ca. 15-17 dB over hele frekvensregisteret.

Etter min erfaring er det det hvite filteret som gir mest naturlig opplevelse, ikke minst som musiker på en scene, fordi lyden av publikum og omgivelsene dempes jevnt ved alle frekvenser. Jeg prøvde selv under en konsert med bandet mitt. Det samme gjelder til daglig bruk med musikklytting; omgivelsene er dempet, men låter mer luftig og naturlig enn når man plugger igjen med et par helt tette ørepropper.

Ilicon hypEar Shure cable
Kabelen på hypƐar CIEM’s er av typen Shure EAC64CL. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Ilicon hypƐar CIEM’s

Har du første prøvd spesialstøpte ørepropper, kan det fort være en nedtur med universalpropper etterpå. Som faller ut, ikke tetter skikkelig, og hvor det kan være vanskelig å få lik lyd i hvert øre.

Som andre formstøpte krever hypƐar CIEM’s at man skrur dem lett inn i øret, men det er enklere med disse enn med hardplast, på grunn av det mykere silikonet. Prosessen er heller ikke smertefull, noe den kan være med hardplast – dersom du ikke smører dem med fett først.

Når det er gjort, er det bare å nyte. For en lyd! Musikken fremstår med en stor og deilig mellomtone, hvor storvokste sangstemmer får en realistisk nerve som må oppleves. Bassregisteret er fyldig og energisk, og både bassgitar og stortromme får låter både fysisk og ekte.

Ilicon hypEar CIEMs
Foto: Ilicon

Trenger litt forsterkerkraft

Nå finnes det riktignok ørepropper som er langt mer lettdrevne enn disse, for her må man dra på litt for å få høy nok lyd. Men ikke sånn at det blir et problem å spille høyt nok, og var de for følsomme ville man tydeligere høre susing fra den trådløse monitormottakeren man bruker live. Som er en utfordring for eksempelvis Ultimate Ears UE-18+ Pro.

Ørepropper gir gjerne fra seg noen irriterende «undervannslyder» når man svelger, men det slipper du her på grunn av filteret. Meget smart, og i tillegg gjør det at dynamikken låter mer frigjort.

Bedre dynamikk med filter

Når jeg erstatter filteret med en helt tett plugg, låter det hele litt flatere og tammere, selv om man hører at det fortsatt er de samme øreproppene. Men den ekstra transientresponsen man får med filteret tar jeg gjerne imot, da det ellers blir litt forsiktig. Fortsatt er ikke dynamikken helt i samme klasse som for Ultimate Ears UE 18+ Pro, men så er da også prisen for Ilicon bare en tredjedel.

Mer nærliggende er det å sammenligne med ACS Evolve. Jeg har bare Universal-versjonen å sammenligne med, men da sammen med Ilicon 3D-printede silikonputer. Ikke helt det samme. Uansett, hypƐar CIEM’s gir en vesentlig mer dynamisk og levende lyd.

Som en bonus for musikere hører man mye av stemningen fra salen gjennom støyfilteret, som dermed kan spare monitortekniker fra å måtte sette opp ambiensmikrofoner.

Ilicon hypEar CIEMs white filter copy
Til Ilicon-proppene kan du velge et støyfilter som slipper noe støy igjennom. Hvitt filter har vi best erfaring med, som har jevn og fin demping med 17 dB i hele det hørbare frekvensområdet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Ilicon hypƐar CIEM’s er et par særdeles vellydende øremonitorer. Mykt silikon, som er 3D-printet etter øreskanninger, gir perfekt passform. Lyden er førsteklasses, enten du er livemusiker eller ønsker noe som låter virkelig godt med musikk.

Det kuleste med disse, ved siden av den myke og behagelige passformen, som gir bedre forsegling når man beveger kjevene, er ventilene med dempefilter, som ligner ut trykket og dessuten slipper noe av publikumsstemningen inn i øret. Så er man ikke fullt så langt inn i sin egen boble når man står på scenen.

Karakter
Ilicon hypƐar CIEM’s
High End

Lyd & Bilde mener

Meget naturtro lyd! Mykt silikon gir bedre og mer behagelig passform enn hardplast. Utskiftbart filter utligner trykk, forbedrer dynamikken og slipper inn mer lyd fra publikum. Det finnes monitorer med mer eksplosiv dynamikk.

3 hendelser på “Ilicon hypƐar CIEM’s”

  1. Thomas H Christensen

    Vet dere om det finnes noen som man kan bestille formstøpte propper fra og som man kan putte på eksisterende propper som jabra og bose? Jeg savner å få formstøpt pga litt rare ører som aldri matcher standardene. Bose earbuds II er de nærmeste som sitter ok, men fremdeles faller de ut i tide og utide. Any tips?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Ja, Ilicon tilbyr dette også. Du må bare sende inn avstøp av dine ører, som du får hos f.eks. Hantek. Kontakt support@ilicon.se for å høre om de har en profil for dine ørepropper. Hvis ikke kan du sende dine propper dit, de gjør en skanning av dem, og sender både proppene og nye silikonputer tilbake til deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top