Denon A100

Raffinerte luksusklaffer

De beste hodetelefonene er ikke alltid like egnet for bærbare avspillere, men Denon har gjort et unntak i jubileumsmodellen A100, som markerer deres 100-årsjubileum.

Pluss
Homogen klang Potent bass Lav vekt
Minus
Dårlig støydemping

Man forbinder gjerne ørepropper med bærbare avspillere, men det er ikke alle som føler at en propp i hvert øre er noen særlig komfortabel måte å lytte til musikk på. Derfor velger mange hodetelefoner, som riktignok tar mer plass, men som kan være mer komfortable å bære på hodet over tid. Lettvekts hodetelefoner som de klassiske Koss PortaPro er en billig og bra løsning. Men de er åpne og lyder lekker både inn og ut, da kan Denon AH-D510 eller Shure SRH240 være et bedre valg. Da får man lukkede, kompakte øreklokker og enda bedre lyd. Samtidig som de demper lyd utenfra bedre.

Da har man god lyd på ørene når man er på farten, til 600-700 kroner. Men det finnes alltid noen som er enda mer kresne på lydkvalitet. Sånne som ikke blunker for å bruke tusenlapper på store hodetelefoner. Til hjemmebruk. Til utebruk er utvalget av store hodetelefoner sterkt begrenset. Det er fordi de dyre hodetelefonene er beregnet på hodetelefonforsterkere for å låte bra. Dessuten er de ofte for store, tunge og ikke minst tungdrevne (lav følsomhet – høy motstand) til at en iPod klarer å få lyd i dem.

Denons dyreste hodetelefoner, D5000 til 6.000 kroner og D7000 til 10.000 er definitivt ikke egnet til bærbare avspillere. Dette er hodetelefoner for feinschmeckere og kun til hjemmebruk. En enklere og rimeligere modell kalt D2000 til 3.000 er derimot godt egnet, men de er store, og 350 gram tunge.

Perfekt for bærbart
Alternativet finnes i AH-A100 til 4.000 kroner. Som er Denons jubileumsmodell i hodetelefonserien. Her får man samme gedigne kvalitet som de dyrere modellene, men i en mer kompakt og mye lettere innpakning enn D2000 som den slektes på. Vekten er moderate 195 gram, og de lukkede øreklokkene på A100 – i mahogni må vite – er langt mer kompakte enn på D2000/5000/7000, men dekker likevel godt rundt ørene. Hodetelefonene leveres i en egen eske, med stoffkledd interiør merket med Denons jubileumslogo.

Øreputene er i kunstskinn og legger seg pent rundet øret, mens den lave vekten gjør dem velegnet til bærbart bruk. Med en følsomhet på 101 dB og lav motstand på 32 ohm, kan de brukes med hell på de fleste bærbare avspillere. Denon har holdt kabelen relativt kort på 1,3 meter, men det finnes en forlenger kabel på 2,2 meter som er praktisk å ha når man plugger A100 i forsterkeren hjemme.

Lydkvalitet
Med lav vekt og moderat press på hodet er A100 svært komfortable. De tar lite plass når de legges i en bag, klokkene kan dreies slik at de kan pakkes flatt. Innvendig i har Denon benyttet 50 mm store membraner, drevet av små, kraftige neodymiummagneter, og huset som nevnt i lukkede mahogniklokker.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

4000 er mye for et par hodetelefoner, men jeg er tilbøyelig til å konkludere med at Denon A100 er verdt hver eneste krone. Det er ikke sikkert at de er vesentlige bedre enn D2000 som koster mindre, men de er langt mer praktiske, og tross størrelsen, leverer de dynamisk og potent bass som om øreklokkene var mye større enn de er. Celloen på Antony and The Johnsons versjon av Dylans klassiker Knockin’ On Heavens Door, drukner ofte i lydbildet på mange hodetelefoner. Ikke her, hvor raspingen av harpiks på de tykke strengene i høy grad er med på å gi instrumentet frapperende realisme. Hodetelefonene gjør ikke skam på elbass eller trommer heller. Med massiv vekt og fylde gjengis trommene på Sades The Moon And The Sky, slik at man føler øreputene massere skallen.

Den gjør ikke skam på vokaler heller. Englestemmen til Alison Krauss eller grusvokalen til Townes Van Zandt gjengis med en gnistrende innlevelse, hvor omtrent hver lille detalj og det svakeste pust fremtrer som klokkeklart i det varmt generøse lydbildet. Som er balansert, åpent og så befridd for alskens lyter at det er null og niks å sette fingeren på.

Denon AH-A100 er en praktfull musikkformidler, enten det er en iPhone eller en påkostet forsterker som skal drive hodetelefonene. Detaljrikdommen er strålende, samtidig som lydbildet er homogent og fyldig. Med potent bass og kompakte og lette øreklokker, er de på mange måter det perfekte kompromiss. Raffinert lyd i high-end klassen, innpakket i lekkert treverk  – og så gode at man ikke bare vil ha dem med, med de kan være med overalt

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Hodetelefoner
  • 50 mm elementer
  • Lukket klokke i mahogni
  • 32 ohm/101 dB
Pris: 3998,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.