TEST: BSE BSE-10

Ørepropper er fortsatt best med kabel

Lyden av BSE-10 er bedre enn med noen trådløse ørepropper.

Karakter
BSE BSE-10

Lyd & Bilde mener

Dynamikken er glimrende, detaljene strømmer ut! Kan tilpasses lytterens ører (tilleggskostnad).
Dypbassen henger litt etter, nedre mellomtone kunne vært noe mer fremme. Begrenset lydtrykk fra en vanlig mobiltelefon.
 • Prinsipp: Balansert membran (BM), toveis
 • Elementer: 10 mm bass, BM diskant
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • Impedans: 16 ohm
 • Følsomhet: 96 dB
 • Mikrofon / fjernkontroll: Ja / ja
 • Kabellengde: 80 cm
 • Vekt: Ikke oppgitt
 • Web: ilicon.se
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 700 kr

Ikke hørt om BSE? Det hadde ikke vi heller, før vi ble kontaktet av den svenske forhandleren. Forkortelsen står for Best Sound Electronics, og selskapet er fra Sør-Korea. Øreproppene vi har fått til test, er laget på spesifikasjoner fra svenske Ilicon, som spesialiserer seg på formstøpte silikonputer. Som igjen er spesialtilpasset brukerens ører ved hjelp av avansert 3D-skanning og -printing.

Modellen heter BSE-10, og bruker høyttalerelementer med en ganske annerledes teknologi. Det kalles balansert membran, som er et magnetostatisk prinsipp. En magnetisk membran ligger og «svever» i friluft mellom to magneter, og blir satt i drift av elektrisk spenning. Det blir litt teknisk, men fordelene skal være renere og raskere lyd enn vanlige, dynamiske høyttalerelementer. En balansert membran skiller seg fra planmagnetiske membraner ved å bruke sirkulære magneter som dekker hele membranoverflaten. Hvor planmagnetiske membraner har flere stavmagneter, som gir et mindre jevnt magnetfelt. Sies det.

Hybrid

BSE-10 er en såkalt hybrid, som bruker balansert membran til mellomtone og diskant, mens basselementet er et helt vanlig dynamisk element. For å få mest mulig trøkk i basstonene.

Ilicon spesialiserer seg på formstøpte øreputer. Her er BSE-10 avbildet med de dyreste hypƐar Sonic Superior PRO. Foto: Geir Gråbein Nordby

Formstøpte puter

Ilicon, som altså forhandler BSE-10, spesialiserer seg på formstøpte øreputer, etter 3D skanning av dine ører. Du får derfor valget mellom å kjøpe BSE-10 med standard øreputer i tre størrelser, eller du kan gå mer avansert til verks og spesialbestille puter formet til dine ører.

For mange vil det være upraktisk å dra til Jönköping og gjøre 3D-skanning, men du kan gjøre en avstøpning av ørene dine hos en lokal audiograf til rundt 300 kroner. Avstøpene sendes så til Ilicon, som 3D-printer puter til nettopp dine ører. Putene koster fra 900 kroner (hypƐar Sonic Budget), og du får dem helt opp i 2400 kroner for de mest avanserte putene i silikon (hypƐar Sonic Superior PRO), da med innebygd lydfilter med demping etter eget ønske. Filteret gjør noe med både lyden utenfra og lydsignaturen fra selve øreproppene.

Budsjettmodellen Sonic Budget er mest fornuftig her, for allerede her dobles totalprisen og vel så det.

BSE-10 bruker et koaksialelement, med en balansert membran til mellomtone- og diskant, montert i midten av en 10 mm bassmembran. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lyden av BSE-10

Med de medfølgende øreputene gjengis musikken med flott snert og hurtighet. Spesielt i det øvre registeret. Masse detaljer fra kvinnevokaler, fioliner og andre instrumenter med mye energi i toppen. Denne diskantgjengivelsen kan du glemme med trådløse Bluetooth-propper, og til 700 kroner er dette eksepsjonelt bra.

Det svake leddet er bassen. Den er en anelse slank, og henger dessuten litt bakpå. Klangsignaturen heller mot det kalde og analytiske, uten at det blir direkte spisst. Det mangler definitivt varme fra celloen til Sheku Kanneh-Mason, der han spiller sammen med London-symfonien etter dirigent Sir Simon Rattle på utgivelsen Elgar. Men overtonestrukturen er fin, og det er en vanvittig hurtighet i gjengivelsen av strengene.

Lyden av formstøpte puter

Med standardversjonen av de 3D-printede øreputene hypƐar Sonic Budget fra Ilicon blir saken en ganske annen. Tonestrukturen i det øvre sjiktet holder seg. Men i tillegg blir det noe ganske annet i bassregisteret. Det låter ikke lenger slankt; i stedet skyller dypbasstonene over meg. Bassrytmene i Ariana Grandes Break Up With Your Girlfriend låter steike tøft, med masse deilig punch. Det låter i tillegg mer balansert, og fortsatt med den samme hurtigheten oppover i toneregisteret. Dette er virkelig bra!

Fortsatt er bassen litt bakpå. Den holder ikke tempoet til den balanserte membranen. Liker du lynhurtig bass, bør du da kanskje legge noen kroner mer på bordet for et par Ikko OH1, eller hvorfor ikke Shure SE425?

Fjernkontroll og mikrofon til samtaler sitter på kabelen til høyre ørepropp. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Forsterker?

BSE-10 er ikke like lett å drive som enkelte andre propper. 96 dB følsomhet er ganske moderat for et par ørepropper. Med iPhone 11 Pro Max, direkte ut fra Lightning-hodetelefonovergangen, har jeg ofte full guffe ut, som ikke gir overskudd til villere eskapader.

Bedre dynamikk og oppløsning får du av å koble gjennom en bærbar forsterker som for eksempel FiiO Q1 mkII. Spesielt relevant er det kanskje ikke, da prisen nå begynner å bli ganske høy for tilleggsutstyr til et par ørepropper til 700 kroner.

Til slutt skal det nevnes at jeg fikk enda bedre og mer dynamisk lyd med de dyreste hypƐar silikonputene med musikkfilter, hypƐar™Sonic Superior PRO. Men til 2400 kroner er dette for spesielt interesserte, og totalprisen blir unaturlig høy i forhold til basisutgaven av BSE-10.

Konklusjon

BSE-10 er mitt første møte med et par ørepropper med balanserte membraner. Konseptet gir mersmak, for en så kjapp gjengivelse av transienter i det øverste frekvensnivået er sjelden vare. Stemmer er distinkte, det nærmest spruter av instrumentene. Og oppløsningen og luften er noe ganske annet enn man får fra trådløse ørepropper. Og til 700 kroner synes disse som et varp.

Med universalputene er bassen en anelse tilbakeholden. Med formstøpte puter kommer bassen plutselig skikkelig godt frem, og det hele låter svært godt balansert. Fortsatt er bassen noe bakpå, men jeg kommer ikke på andre propper til prisen som låter bedre. Selv om prisen nå har mer enn doblet seg i forhold til standardutgaven. Men kjøp gjerne universalversjonen først og hør. Oppgraderingen kan du gjøre siden.

Vær oppmerksom på at BSE-10 spiller «høyt nok», men vinner ingen desibel-konkurranse uten ekstern forsterker.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.