TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST BSE BSE-10

Ørepropper er fortsatt best med kabel

Lyden av BSE-10 er bedre enn med noen trådløse ørepropper.

forfatter
Publisert 24.01.20 - 07:00
Karakter
BSE BSE-10
L&B mener
Dynamikken er glimrende, detaljene strømmer ut! Kan tilpasses lytterens ører (tilleggskostnad).
Dypbassen henger litt etter, nedre mellomtone kunne vært noe mer fremme. Begrenset lydtrykk fra en vanlig mobiltelefon.
Spesifikasjoner
 • Prinsipp: Balansert membran (BM), toveis
 • Elementer: 10 mm bass, BM diskant
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • Impedans: 16 ohm
 • Følsomhet: 96 dB
 • Mikrofon / fjernkontroll: Ja / ja
 • Kabellengde: 80 cm
 • Vekt: Ikke oppgitt
 • Web: ilicon.se

Ikke hørt om BSE? Det hadde ikke vi heller, før vi ble kontaktet av den svenske forhandleren. Forkortelsen står for Best Sound Electronics, og selskapet er fra Sør-Korea. Øreproppene vi har fått til test, er laget på spesifikasjoner fra svenske Ilicon, som spesialiserer seg på formstøpte silikonputer. Som igjen er spesialtilpasset brukerens ører ved hjelp av avansert 3D-skanning og -printing.

Modellen heter BSE-10, og bruker høyttalerelementer med en ganske annerledes teknologi. Det kalles balansert membran, som er et magnetostatisk prinsipp. En magnetisk membran ligger og «svever» i friluft mellom to magneter, og blir satt i drift av elektrisk spenning. Det blir litt teknisk, men fordelene skal være renere og raskere lyd enn vanlige, dynamiske høyttalerelementer. En balansert membran skiller seg fra planmagnetiske membraner ved å bruke sirkulære magneter som dekker hele membranoverflaten. Hvor planmagnetiske membraner har flere stavmagneter, som gir et mindre jevnt magnetfelt. Sies det.

Hybrid

BSE-10 er en såkalt hybrid, som bruker balansert membran til mellomtone og diskant, mens basselementet er et helt vanlig dynamisk element. For å få mest mulig trøkk i basstonene.

Ilicon spesialiserer seg på formstøpte øreputer. Her er BSE-10 avbildet med de dyreste hypƐar Sonic Superior PRO. Foto: Geir Gråbein Nordby

Formstøpte puter

Ilicon, som altså forhandler BSE-10, spesialiserer seg på formstøpte øreputer, etter 3D skanning av dine ører. Du får derfor valget mellom å kjøpe BSE-10 med standard øreputer i tre størrelser, eller du kan gå mer avansert til verks og spesialbestille puter formet til dine ører.

For mange vil det være upraktisk å dra til Jönköping og gjøre 3D-skanning, men du kan gjøre en avstøpning av ørene dine hos en lokal audiograf til rundt 300 kroner. Avstøpene sendes så til Ilicon, som 3D-printer puter til nettopp dine ører. Putene koster fra 900 kroner (hypƐar Sonic Budget), og du får dem helt opp i 2400 kroner for de mest avanserte putene i silikon (hypƐar Sonic Superior PRO), da med innebygd lydfilter med demping etter eget ønske. Filteret gjør noe med både lyden utenfra og lydsignaturen fra selve øreproppene.

Budsjettmodellen Sonic Budget er mest fornuftig her, for allerede her dobles totalprisen og vel så det.

BSE-10 bruker et koaksialelement, med en balansert membran til mellomtone- og diskant, montert i midten av en 10 mm bassmembran. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lyden av BSE-10

Med de medfølgende øreputene gjengis musikken med flott snert og hurtighet. Spesielt i det øvre registeret. Masse detaljer fra kvinnevokaler, fioliner og andre instrumenter med mye energi i toppen. Denne diskantgjengivelsen kan du glemme med trådløse Bluetooth-propper, og til 700 kroner er dette eksepsjonelt bra.

Det svake leddet er bassen. Den er en anelse slank, og henger dessuten litt bakpå. Klangsignaturen heller mot det kalde og analytiske, uten at det blir direkte spisst. Det mangler definitivt varme fra celloen til Sheku Kanneh-Mason, der han spiller sammen med London-symfonien etter dirigent Sir Simon Rattle på utgivelsen Elgar. Men overtonestrukturen er fin, og det er en vanvittig hurtighet i gjengivelsen av strengene.

Lyden av formstøpte puter

Med standardversjonen av de 3D-printede øreputene hypƐar Sonic Budget fra Ilicon blir saken en ganske annen. Tonestrukturen i det øvre sjiktet holder seg. Men i tillegg blir det noe ganske annet i bassregisteret. Det låter ikke lenger slankt; i stedet skyller dypbasstonene over meg. Bassrytmene i Ariana Grandes Break Up With Your Girlfriend låter steike tøft, med masse deilig punch. Det låter i tillegg mer balansert, og fortsatt med den samme hurtigheten oppover i toneregisteret. Dette er virkelig bra!

Fortsatt er bassen litt bakpå. Den holder ikke tempoet til den balanserte membranen. Liker du lynhurtig bass, bør du da kanskje legge noen kroner mer på bordet for et par Ikko OH1, eller hvorfor ikke Shure SE425?

Fjernkontroll og mikrofon til samtaler sitter på kabelen til høyre ørepropp. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Forsterker?

BSE-10 er ikke like lett å drive som enkelte andre propper. 96 dB følsomhet er ganske moderat for et par ørepropper. Med iPhone 11 Pro Max, direkte ut fra Lightning-hodetelefonovergangen, har jeg ofte full guffe ut, som ikke gir overskudd til villere eskapader.

Bedre dynamikk og oppløsning får du av å koble gjennom en bærbar forsterker som for eksempel FiiO Q1 mkII. Spesielt relevant er det kanskje ikke, da prisen nå begynner å bli ganske høy for tilleggsutstyr til et par ørepropper til 700 kroner.

Til slutt skal det nevnes at jeg fikk enda bedre og mer dynamisk lyd med de dyreste hypƐar silikonputene med musikkfilter, hypƐar™Sonic Superior PRO. Men til 2400 kroner er dette for spesielt interesserte, og totalprisen blir unaturlig høy i forhold til basisutgaven av BSE-10.

Konklusjon

BSE-10 er mitt første møte med et par ørepropper med balanserte membraner. Konseptet gir mersmak, for en så kjapp gjengivelse av transienter i det øverste frekvensnivået er sjelden vare. Stemmer er distinkte, det nærmest spruter av instrumentene. Og oppløsningen og luften er noe ganske annet enn man får fra trådløse ørepropper. Og til 700 kroner synes disse som et varp.

Med universalputene er bassen en anelse tilbakeholden. Med formstøpte puter kommer bassen plutselig skikkelig godt frem, og det hele låter svært godt balansert. Fortsatt er bassen noe bakpå, men jeg kommer ikke på andre propper til prisen som låter bedre. Selv om prisen nå har mer enn doblet seg i forhold til standardutgaven. Men kjøp gjerne universalversjonen først og hør. Oppgraderingen kan du gjøre siden.

Vær oppmerksom på at BSE-10 spiller «høyt nok», men vinner ingen desibel-konkurranse uten ekstern forsterker.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Disse gleder vi oss til! Flaggskipet PX7 skal omsider erstattes! Den nye Px7 S2 har enda bedre lyd, bedre komfort – og bedre støydemping.
Inzone er Sonys nye gamingmerke Sony debuterer med gamingtilbehør under navnet Inzone. I første omgang med tre headsets og to skjermer. 
Flere nye ørepropper fra JBL JBL har dyttet mer teknologi i sine ørepropper, og utviklet en egen til spilling, med ultralav forsinkelse.
High-tech-propper til gaming Svenske Urbanista har laget et par helt trådløse ørepropper som er spesielt utviklet for spilling over Bluetooth.
Stax trådløse hodetelefoner koster ikke en formue De trådløse Stax Spirit S3 fra Edifier bruker spesielle drivere. Men kanskje ikke slike du tror.
Disse kan du ha i ørene hele dagen Sony LinkBuds S er superkomfortable, og trenger med sin fantastiske omgivelseslyd nesten aldri å tas ut av ørene.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend