Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Beyerdynamic Lagoon ANC

Den mest vellydende støydempende

Beyerdynamic Lagoon ANC låter bedre på musikk enn andre støydempende hodetelefoner vi har testet.

Skrevet av / 24.09.19 - 12:46
Beyerdynamic Lagoon ANC
Geir Gråbein Nordby

Ved siden av helt trådløse ørepropper, er trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping den helt klart mest populære kategorien. Og det er lett å skjønne. For når bruker man hodetelefoner mest? Jo, nemlig når man er på kontoret, eller på farten. Gjerne med kollektiv trafikk – eller fly. Felles for disse situasjonene er at man utsettes for en del støy utenfra. Som gjør at man enten må skru opp lyden til et nivå som i verste fall kan skade hørselen over tid, eller man må bruke hodetelefoner som isolerer godt. Det er her aktiv støydemping kommer inn, for da kan man effektivt holde støy ute, uten å måtte ty til store, tettsittende og klamme hørselsvern av noen øreklokker.

Hard konkurranse

Konkurransen om å lage de beste aktive støydempende hodetelefonene er knallhard. Kampen har til nå i praksis stått mellom Bose og Sony, hvor Sony så langt har trukket det lengste strået med sin WH-1000XM3. Den har vesentlig mer effektiv støydemping enn Bose NCH 700, og dessuten kraftigere lyd.

Lagoon ANC Traveler i svart. Foto: Beyerdynamic

Nå ønsker tyske Beyerdynamic et ord med i spillet, med sin Lagoon ANC (hvor ANC står for Active Noise Cancelling). Og er det noen som virkelig kan være en utfordrer til støydempingstronen, så må det være Beyer. Få har fått vår respekt i samme grad, for uansett hvilken prisklasse du leter i, så scorer de alltid høyt. Sist med de rådyre, trådløse øreproppene Xelento Wireless.

Lagoon ANC Explorer i brunt og grått. Foto Beyerdynamic

Når vi også vet at Beyerdynamic er en svært respektert produsent av mikrofoner, er det grunn til å forvente store ting av Lagoon ANC. Aktiv støydemping krever nemlig innebygde målemikrofoner til å fange opp støy utenfra, slik at et anti-lydsignal kan prosesseres. Jo bedre mikrofoner, desto bedre utgangspunkt til å tolke og behandle støy.

Blinkende lys

Der hvor Lagoon ANC mest øyensynlig skiller seg fra konkurransen, er vel også den mest gimmick-aktige funksjonen: nemlig LED-lys på innsiden av hver øreklokke. På sitt vis kan de være kjekke: i det man plukker opp hodetelefonene, lyser høyre øreklokke rødt, mens den venstre lyser hvitt. Når hodetelefonene er i paringsmodus, blinker de i stedet blått, og når paring er et faktum begynner de å lyse fast blått. Når alt er oppe og spiller, lyser de to ørekoppene oransje. Andre typer informasjon som batteristatus, tapt tilkobling, fastvareoppdatering og om du har hørt på musikk veldig lenge om gangen, signaliseres også med lysene.

Lys på innsiden viser hodetelefonens modus. Foto: Beyerdynamic

Batteritid og rekkevidde

Batteritiden er oppgitt til 45 timer uten støydemping, mens man skal få 24,5 timer med støydemping på nivå 1 (nivå 2 er mer effektiv og kan gi noe kortere batteritid). Jeg opplevde selv aldri noe problem i praksis, og har vært en tur til USA med fly hvor jeg har brukt hodetelefonene under størsteparten av flyturen. Som varte drøyt 10 timer hver vei, riktignok med en lading før hjemturen. Jeg har med andre ord ikke rukket å teste nøyaktig hvor lenge hodetelefonene holder, men jeg har aldri opplevd at de har gått tom for strøm.

Hva trådløs rekkevidde angår, er den oppgitt til 10 meter, men jeg klarte å skritte opp nesten 20 lange skritt i friluft bort fra telefonen, før lyden begynte å hakke. Rekkevidden er likevel vesentlig kortere enn med Bose NCH 700 (60-70 skritt) og Sony WH-1000XM3 (40-50 skritt).

Talestyring

Lagoon har talestyring via Google-assistenten. Den funker både med Android og iPhone, og fungerer ved å trykke inn midten av berøringspanelet på høyre øreklokke i to sekunder. Så kan du be assistenten spille musikk, radio, elller gi veibeskrivelse. For eksempel.

Berøringspanelet

Jeg må dessverre si at jeg ikke er helt komfortabel med berøringspanelet på Lagoon. Når slike funker bra, så liker jeg dem, for eksempel har både Sennheiser PXC 500 og nevnte Sony WH-1000XM3 og Bose NCH 700 berøringspanel som funker godt. Med Lagoon føler jeg at jeg ikke alltid klarer å sveipe riktig, og ender med å pause og starte musikken litt tilfeldig. Og plutselig aktiveres stemmeassistenten (Google Assistant eller Siri, etter hva slags mobil du har), selv når jeg ikke ønsker det. Det er en vanesak, men jeg foretrekker å manøvrere direkte på mobiltelefonen.

Støydemping

Selve støydempingen kan veksles mellom to nivåer, Level I og II. I noen situasjoner hører man nesten ikke forskjell på de to, mens i situasjoner med mer statisk bakgrunnsstøy – som på et fly – hører man at Level II er litt mer effektiv til å dempe høyfrekvent støy. Men det er marginalt, og jeg kan ikke helt skjønne hvorfor det ikke er større forskjeller. Selve støydempingen er mindre effektiv enn med både Sony WH-1000XM3 og den eldre Bose QC35 II, og Lagoon demper nesten ingenting i bassområdet under 1 kHz. Over dette området er den omtrent på høyde med Bose NCH 700, med ca 20-25 dB demping. I praksis funker støydempingen bra, den dempet godt på flyet og i de fleste andre situasjoner hvor støydemping er påkrevet. Ønsker du derimot den beste støydempingen, kommer du ikke utenom Sonyene.

Støydemping målt av miniDSP EARS. Turkis graf er frekvenssveip av høyttalerne Audiovector SR3 Arreté Raw Surface, fritt i vårt lytterom. Brun graf er Beyerdynamic Lagoon ANC med støydemping Level II, blå graf er Bose NCH 700, og lilla graf er Sony WH-1000XM3. Lavere er bedre i dette tilfellet, vi ser med andre ord at Lagoon har en mindre effektiv støydemping enn de andre. Spesielt i bassen under 1 Khz, som nesten ikke dempes i det hele tatt.

Lydkvalitet

Dar Lagoon skinner, er når den får musikk å bryne seg på. For lydkvaliteten er det intet vonde ord om.

Lyden er krisp uten å bli skarp, som gir en masse liv i cymbalene på det siste Tool-albumet Fear Inoculum. Et fantastisk album musikalsk sett, som bare kunne vært litt mindre komprimert i lyden. Spesielt trommene låter litt endimensjonalt (igjen, lydmessig – den tekniske spillingen av Danny Carey er makeløst bra). Men det er ikke hodetelefonenes feil. Der hvor Sony WH-1000XM3 har en ganske overdreven bass (men du verden så gøy til tider!), og gjengir trommene nærmest pløsete – som om trommeskinnene er slakket betraktelig – er Lagoon luftigere og kjappere i lyden. Lagoon oppleves langt mer nøytral spillestil, men blir likevel ikke kjedelig.

Musikkinstrumentene får mye større rom rundt seg enn med Sony, og lydbildet er mindre flatt enn med Bose. Selv om de nyeste Bose-hodetelefonene har en mer frekvenslineær spillestil, har de ikke oppløsningen i tonene til å bære det hele på samme måte som Beyerdynamic Lagoon ANC.

Frekvensrespons, målt med miniDSP EARS, kompensert etter hva miniDSP mener oppfattes som nøytralt. Sony WH-1000XM3 i rødt viser en kraftigere bass og varmere lyd. Beyerdynamic Lagoon ANC i rødt har en svakere bass, som Sony med en tillagt varme rundt 100 Hz. Økningen rundt 1-2 kHz hos Lagoon ANC gjør lyden «frempå», men så har man tatt den ned rundt 4 kHz for ikke å gjøre den skarp. Øverst i diskanten er det masse energi og detaljer. Frekvensresponsen er slettes ikke nøytral, men rent subjektivt låter Lagoon ANC riktig bra.

Lyden justeres til ørene

Ønsker du en lyd tilpasset til dine egne ører, kan du laste ned Beyerdynamics app MIY. Denne loser deg gjennom en hørselstest, og justerer lydgjengivelsen etter hørselen. Sett lydnivået til 50 prosent, og trykk og hold en knapp når du hører lyd, slipp når du ikke lenger kan høre lyden. Dette gjentas med ulike frekvenser og ulike lydstyrker, til appen har en profil av hørselen din.

Etter jeg selv hadde gjort testen, ble lyden noe fyldigere i bassen men ellers veldig lik den opprinnelige. Men en fin bonus var at lydnivået var økt litt. Plutselig kan jeg spille like høyt som med Sony, som er meget kjekt når man for eksempel hører klassisk musikk med høyt dynamikkområde (lavt gjennomsnittsnivå).

Og på klassisk låter Lagoon bra, med bra med rom rundt instrumentene. Det låter aldri skarpt og ubehagelig. Det skal likevel sies, at klassisk musikk som Anne-Sofie Mutters tolkinger av Dvorak, godt kunne vært gjengitt med litt mer attakk og fraspark i felas midtregister. Det blir litt tilbakeholdent i det såkalte presensområdet, som man også hører på vokaler. Det låter veldig fint, og det sparker bra fra i bassen mens overtonene fra cymbaler og andre lyse instrumenter kommer meget godt fram. Men det er et sted i midten der jeg godt ønsker meg mer.

Jeg kommer på en annen hodetelefon med dette problemet, nemlig B&O Peoplay H9. Men jeg synes det er enda mer fremtredende på B&O, som dessuten ikke spiller høyt nok i det hele tatt. Kompromisset med Lagoon kommer derfor langt heldigere ut.

Konklusjon

Vi vet ikke om andre støydempende hodetelefoner med bedre lyd enn Beyerdynamic Lagoon ANC på musikk. De er musikalske til tusen, med luft og detaljer, samtidig som de sparker bra fra seg. Lyden kan dessuten tilpasses brukerens hørsel!

Selve støydempingen er god, men med hørbar susing under stille bruk. Men den funker fint, og vi hadde ingen problemer med den på flyet over Atlanterhavet.

I testperioden ble vi aldri helt fortrolige med berøringspanelet. Noen vil nok fnyse av lyset på innsiden av øreklokkene, for å indikere ulike funksjoner. Det er gudskjelov bare du selv som ser det, og de kan faktisk være nyttige.

Vi savner BT5.0 som ville latt oss koble hodetelefonene til både mobil og PC samtidig, og som dessuten ville gitt enda bedre trådløs rekkevidde.

Vi vil likevel anbefale Beyerdynamic Lagoon ANC på det varmeste, dersom det er lydkvalitet på musikk som er viktigst for deg. Der er det ingen vi vet som slår dem.

picture2 picture5
<
>
Lagoon ANC kommer i to versjoner; Traveler i svart og Explorer i brunt og grått. Foto: Beyerdynamic
Karakter
Beyerdynamic Lagoon ANC
Premium

Lyd & Bilde mener

Lydkvaliteten på musikk er eksemplarisk, hvor hvert instrument får puste, i et stort og oppløst lydbilde. Lyden kan dessuten tilpasses brukerens ører. Godt hørbart brus med støyreduksjonen aktivert. Berøringspanelet på høyre øreklokke kunne vært mer presist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Scroll to Top