TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generasjon

Gjennomprøvet oppskrift

Bang & Olufsens luksus-ANC har kommet til tredje generasjon. Forandringene er små – nesten for små.

forfatter
Publisert 21.08.19 - 15:30
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generasjon
L&B menerskew
pluss Fantastisk byggekvalitet, god støydemping og behagelig lyd. Nå også med Google Assistant.
minus Kun én innstilling for støydemping – og den forringer lydkvaliteten. Koster mer enn alle andre.
  • Type: over-ear, lukket, trådløs med ANC
  • Drivere: 40 mm
  • Frekvensområde: 20–20 000 Hz
  • Aktiv støydemping: ja
  • Mikrofoner: 6 (4 til ANC og 2 til tale)
  • Batteritid: 25 timer med ANC og BT
  • Stemmestyring: Google Assistant
  • App: Bang & Olufsen
  • Tilkobling: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, CvC, SBC, AAC)
  • Vekt: 285 gram
  • Web: bang-olufsen.com

Støydemping er viktig for folk som er mye på farten, eller sitter i et åpent kontorlandskap. Jo mer effektiv denne er, desto mer blokkerer man av verden utenfor, og en hyggelig bonus er at man kan lytte til musikk med lavere lydnivå, og fremdeles høre alt.

I tilfellet B&O H9 er den ok effektiv til å dempe støy som ligger over bassnivå. Derimot stenger den ikke bassfrekvensene ute i noe særlig grad, det inkluderer for eksempel flymotorstøy som forplanter seg inn i kupeen til irritasjon for flypassasjerer. Annen støy, som på kafé og støy fra åpent kontorlandskap demper den helt fint (dog ikke like effektivt som Sony WH-1000XM3, som ligger ca. 10 dB lavere hele veien. Men støydempingen er klart godkjent på B&O-hodetelefonene.

At John synes hodetelefonene har et overfokus i dypbassen er ikke så rart, for H9 mangler mellombass. Det mangler trøkk ved 70-80 Hz, som gjør at de kan oppleves som småslappe i bassen, og med lite fysikk og trøkk i området hvor bassrytmene ligger. Nemlig mellombassen. Videre mangler det briljans og presens fra rundt 4-7 kHz. Her ligger mye av energien og fokuset til sangstemmer og da spesielt damestemmer. Som dermed kan låte noe innestengt. At energien kommer tilbake i diskanten over dette gir luft, men også litt sibilanter. Det kan tidvis låte litt spisst.

Rent subjektivt synes jeg H9 låter helt ok, men det blir litt flatt og uengasjerende. Et større problem er at man aldri får riktig høyt nok lydnivå. Man må liksom spille på fullt hele tiden, som gjør at man får lite overskudd til musikk med høy dynamikk og dermed et lavere gjennomsnittlig lydnivå. Som klassisk musikk.

– Geir Gråbein Nordby

Beoplay H9 med aktiv støydemping (ANC) er Bang & Olufsens toppmodell innen hodetelefoner. Første generasjon het H9n, den neste H9i, og nå er vi igjen tilbake til H9 – med tilføyelsen 3. generasjon. Det gjennomprøvde konseptet videreføres med bare små endringer, og den mest iøynefallende er fargen. I tillegg til sort fås H9 nå i en “Agrilla bright”-utgave i lysebrunt skinn og champagnegyllent aluminium.

H9 er en over-ear-hodetelefon. Øreklokkene er sirkelrunde, og øreputene er av mykt lammeskinn med memoryfoam-fyll. Hodebøylen er trukket med grovvevet stoff og forsterket med skinn. Alt er lekkert utført og ser ut til å kunne holde i mange tiår. Og det får de fleste andre ANC-hodetelefoner i luksusklassen til å minne om noe fra en Flying Tiger Copenhagen-butikk til sammenligning!

Forbindelsen er trådløs med Bluetooth. AAC og aptX støttes for bedre lyd. Det følger også med en standard 3,5 mm minijack og en fly-adapter slik at man slipper å se på in-flight-underholdningen på lange flyreiser som stumfilm.

Hodetelefonene tas i bruk som andre ANC-hodetelefoner: Før man begynner å bekymre seg for Bluetooth-paring, må produsentens mobil-app lastes ned. Bang & Olufsens app dekker alle de trådløse produktene fra selskapet.

Nå med stemmestyring

Når hodetelefonene er paret med mobilen, settes oppsettet av Google Assistant i gang. Som andre trådløse hodetelefoner anno 2019 har H9 nemlig fått innebygget stemmestyring. Med et trykk på knappen som sitter på venstre øreklokke, kan man få svar på spørsmål som “Hvordan blir været i Oslo i morgen?” eller “Hva heter hovedstaden på Malta?”

I appen kan man velge mellom forskjellige “ToneTouch”-equalizere: commute, clear, workout og podcast. Og er ikke det nok, kan man justere lyden trinnløst i området mellom warm, excited, relaxed og bright. Det mangler dessverre en nøytral innstilling hvor ingen toneområder tilgodeses på bekostning av andre, med clear som det nærmeste.

Som mange andre har Beoplay H9 touchstyring. Ved å massere øreklokkene på den riktige måten kan du justere lydstyrken, skifte låt, slå støydempingen av eller på samt aktivere “Transparency Mode”.

Hvis du gjør det riktig, da. Et par små bevegelser eller en tilfeldig berøring gjør at du lynraskt slår av eller på feil funksjon.

Som mange andre har Beoplay H9 touch-betjening. Foto: B&O

Kun en type støydemping

Den nye Beoplay H9 er på de fleste punkter identisk med forgjengeren H9i. Det kan være gode grunner til å holde fast ved en oppskrift som har vist seg å fungere, men tiden har jo på den andre siden ikke stått stille. Der konkurrentene tilbyr opp til 20 forskjellige nivåer av støydemping, og noen også automatisk tilpassing til omgivelsene, må H9 nøye seg med en støydemping – take it or leave it!

Det er heldigvis ikke noe galt med den ene støydempingen. Beoplay H9 fjerner støyen fra omgivelsene omtrent like godt som Sony WH-1000XM3 – og litt bedre enn Bose NC 700. Når begge har den sterkeste innstillingen.

Lyden på ANC-hodetelefoner kan være som natt og dag, alt etter om den aktive støydempingen er på eller ikke. På tross av gylne løfter lider lydkvaliteten alltid noe i prosessen. På Beoplay H9 er det spesielt den øvre mellomtonen som påvirkes. Resultatet er at overtonene dempes, og man får det samme lette trykket i ørene som man opplever i et lyddødt rom.

Når det gjelder byggekvalitet og finish, kommer ingen konkurrenter en gang opp på siden av B&O. Foto: B&O

Lydkvaliteten

Hi-fi-nerder ynder å snakke om at utstyret skal gjengi musikken slik den låt under opptaket, eller slik musikerne hadde som hensikt. Det idealet er i beste fall vanskelig å etterleve. Og på hodetelefoner spiller “sound” eller “lydsignatur” en større rolle. Dette gjelder også Beoplay H9, som har en lyd som avviker noe fra det lineære.

Beoplay H9 gir noen vitaminer til den aller dypeste bassen. På de fleste låtene gir det en – sånn sett behagelig – tyngde. Afenginns Album Opus, som domineres av slaginstrumenter, låter lekkert og mektig. Men hvis det allerede er mye dypbass på et opptak, blir det lett for mye av det gode. På Roger Waters’ Three Wishes blir dypbassen så enorm at det oppstår tydelig forvrengning selv ved moderat lydstyrke. Og på Scarlet Ribbons med Sinead O’Connor, en á capella-låt, hører man tydelige dunk fra mikrofonstøy. Tendensen forsterkes med ANC slått på.

For å få svar på dette spurte vi Bang & Olufsens tonemester Geoff Martin, som kom med følgende uttalelse:

“Det er riktig observert at den typiske avrullingen i de lave frekvensene skjer dypere enn i noen av våre tidligere modeller. Og at det bare er på noen låter dette legges merke til. Moderne lyddesign på hodetelefoner må ta hensyn til mange faktorer. Først og fremst preferansene hos målgruppen av kunder. Og det omfatter en mer fremtredende bass enn på hodetelefoner til andre formål.”

Mens dypbassen er fremhevet, har ikke H9 den boosten i den øvre bassen som mange andre hodetelefoner i samme klasse, for eksempel Sony WH-1000XM3. Det gir paradoksalt nok en opplevelse av manglende “punch” i stortrommer og bassinstrumenter. Generelt sett er det ikke mye rock and roll over H9, siden lydstyrken ligger betydelig lavere enn på de fleste andre trådløse hodetelefoner. Man kan rett og slett ikke skru høyt nok opp. Bra for hørselen, men dumt når flystøyen truer med å overdøve musikken, selv med ANC.

Med ANC på blir mellomtonen dessuten noe dempet. Det går ut over følelsen av rom, og stemmer blir tilbaketrukne. Akkurat som når klangforskjellen på en kostbar klassisk fiolin og en billig musikkskolemodell, viskes ut.

Sammenlignet med Sony WH-1000XM3 virker H9 mindre åpen, og spiller med mindre nærvær. Det gjelder spesielt med ANC slått på.

Konklusjon

Bang & Olufsen Beoplay H9 er i bunn og grunn samme produkt som den høyt bejublede H9i. Og det er fortsatt en lekker hodetelefon i den absolutte luksusklassen. Når det gjelder byggekvalitet og finish, kommer ingen konkurrenter en gang opp på siden av B&O. Til gjengjeld må man betale mye, mye penger for den. Sammenligner man lydkvalitet og funksjoner med det økende antallet konkurrenter i klassen for støydempende luksushodetelefoner, får H9 vansker med å stå distansen. Hvis du ikke har bruk for stemmestyring, er forgjengeren H9i, som i skrivende stund kan fås til nedsatt pris, til gjengjeld et fremragende kjøp.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
ANC-ørepropper til budsjettpris Jabra Elite 4 er helt trådløse ørepropper med støydemping til en rimelig penge
Ananas i ørene Bang & Olufsen har laget en ny spesialutgave av sine EX-ørepropper. Denne gangen i ananasgult.
De råeste hodetelefonene under 5000 kroner? De kinesiske hodetelefonene FiiO FT3 kan være det heftigste som er produsert i denne prisklassen.
lbpluss
Storm i et vannglass Argon Audio Quiet Storm ligner et par dyrere hodetelefoner. Lyden er imidlertid ikke i takt med designen.
lbpluss
Proffer trenger ikke betale mer Beyerdynamic DT 900 Pro X er for proffer og entusiaster, er lette å drive med billig utstyr, og de låter mye dyrere enn prislappen.
Følg Lyd & Bilde