TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Asus ROG Centurion

Ekte surround galskap

Ti separate drivere gir full 7.1-surround i hodetelefonene.

Av / 10.08.17 - 15:30
Asus ROG Centurion

Lyd & Bilde mener

  • Ikke virtuell surround, men den ekte varen. Beste skille av lydkanalene. God styringsboks med logisk betjening. Mengder av maskinvare.
  • Gigantisk hodesett som kan virke voldsomt på selv det største hodet. Likevel er plassen litt trang i ørekoppene.

Når man snakker om surroundlyd i hodetelefoner, er det normalt underforstått at det er i form av virtuell surround. For man kan selvfølgelig ikke ha syv separate høyttalere i et par hodetelefoner. Eller kan man?

Asus ROG Centurion skiller seg fra resten av markedet ved å tilby ekte 7.1-kanals surround i øreklokkene. Hver surroundkanal har også separate enheter (drivere), fordelt rundt på passende steder i de gigantiske øreklokkene. Faktisk sitter det ikke mindre enn ti drivere i hodesettet, ettersom senter- og subwoofer-kanalene må ha enheter i begge øreklokkene for å falle på plass i perspektivet – det ville se dumt ut med en senterhøyttaler i pannen.

Så mange drivere krever litt pass, spesielt da både front- og subwoofer-kanalene drives av 40 mm-enheter, som i seg selv er alminnelige i normale stereohodetelefoner. Derfor er øreklokkene også blant de største jeg noensinne har sett. Faktisk er det en ekstra ”boks” foran hver øreklokke for å gi plass nok.

Siden utgangssignalet fra de fleste PC-er er i stereo, kommer ROG Centurion med sitt egne eksterne surroundlydkort: en solid, sekskantet boks hvor man på to skruknapper kan justere styrken for hver enkelt kanal, samt tilpasse lysstyrken. For selvfølgelig er det lys i hodetelefonen. Ikke RGB, men rødt LED-lys i både øreklokker og styringsboks.

Tilkobling til datamaskinen skjer med USB-kabel, som uvanlig har den flate USB A- kontakten i begge ender. Kabelen mellom styreboks og hodetelefoner er kraftig, stoffbekledd og ender i en HDMI-kontakt. Det er en litt usedvanlig løsning, men praktisk. Det følger også med en adapterkabel fra HDMI til 4 stereo-minijack til å koble til aktive høyttalere.

Annonse

I den medfølgende styreprogramvaren kan man trimme og justere lyden til formålet: 3D-skytespill, MMO-spill, musikklytting og film – for å nevne noen av dem. En 10-bånds equalizer, bassboost, kompresjon og stemmeforsterker er noen av mulighetene.

Det kommer ikke som en overraskelse at scenen omkring deg brer seg naturlig hele veien rundt, og at det er lett å plassere lydene, enten de kommer forfra, fra siden – eller litt bakfra, til høyre. Hva som kanskje kan undre en, er at det ikke er spesielt mye lettere enn med en god virtuell surround. DTX Headphone X gir en nesten like god illusjon.

Konklusjon

Hvis du gjerne vil ha en ekte, uforfalsket surround i ørene når du spiller, er Asus ROG Centurion uten konkurranse. For det er ingen andre som disse. Og når man tar i betraktning hvor mye maskinvare man får med, er prisen mer enn rimelig. Størrelsen og vekten er imidlertid også langt over det vanlige, og man kan for samme pris finne hodetelefoner som er lettere å bruke, og som gir nesten samme kvalitet via programvaren. Valget er en smakssak, men Asus fortjener anerkjennelse for å ha gått kompromissløst til verks.

picture1
<
>
(Foto: Produsenten)

Også i denne testen:

Logitech Artemis Spectrum G933

Gjennomtenkt teknikk

Logitechs toppmodell har alle de funksjonene som kan avgjøre kampen til din fordel.

Glimrende bærekomfort og god ergonomi. Meget fin 3D-lyd til spill og film. Kul design.
Forholdsvis klossete. Lyden er ikke spesielt nyansert. Lyseffektene reduserer batteritiden.
Les hele testen

SteelSeries Siberia 840

Til alle spillplattformer

Trådløst hodesett til proffgamere som behersker alle dine spillenheter samtidig.

Det beste og mest omfattende utvalget av forbindelser overhodet. Gjennomtenkt design. Ekstra batteri.
Surroundeffekten er ikke spesielt overbevisende. Styringsboksen er litt vanskelig å sette opp.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde