: Yamaha RX-V1700

Rå kraft og stor lyd

Denne iPod- og 1080p-kompatible receiveren fra Yamaha tilbyr rikelig med krefter og et na­t­u­r­lig lydbilde som virkelig sparker!

Lyd & Bilde mener

Kraftig, stort tredimensjonalt lydbilde
Litt mykt attakk i øvre mellomtone
 • 7 x 130 watt (8 ohm)
 • YPAO romkorreksjon med målemikrofon
 • iPod dokking-kompatibel
 • HDMI oppkonvertering (ver. 1.2)
 • Platespillerinngang
 • 17 kg
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9995 kr

Der hvor stadig flere produsenter har begynt å jukse med billigere innmat i produktene for å kunne kjempe i priskrigen, har Yamaha bestemt seg for å fôre sine receivere med høykvalitets-komponenter. Analoge og digitale kretser er på separate kort, mens det hos andre produsenter stadig blir vanligere å bruke samme IC-er til begge kretser.

RX-V1700 beholder samme solide byggekvalitet som forgjengeren RX-V1600, men har enda mer snacks under panseret. Som 1080p-kompatibel HDMI-krets, forbedret lydkorreksjon og flere DSP lydmodi (23 totalt). Sistnevnte legger vi ikke så mye vekt på, men at det sitter 192 kHz/24-bits digital til analog lydomformere er ting å merke seg. For den som i tillegg vil ha et anlegg i et annet rom, har RX-V1700 en Sone 2- mulighet, så den kan fungere som stereoforsterkeren til dette anlegget. En egen fjernkontroll følger med til å fjernstyre det andre anlegget. Receiveren har 7.1-kanaler, slik at man kan koble til et ekstra sett bakhøyttalere. Trenger man ikke dette, kan man i stedet dra nytte av høyttalerutgangen for et par såkalt presenshøyttalere, som skal brukes i takhøyde i front, for å gi inntrykk av høyde. Disse trenger ikke være store eller spesielt påkostet, da de kun skal gjengi diffus romklang for å åpne opp lydbildet i høyden. For et tillegg i prisen kan man få en iPod-krybbe, slik at enhver iPod-modell kan kobles digitalt rett til anlegget og styres med receiverens fjernkontroll. Receiveren er også 1080p-kompatibel, slik at man kan koble til en høyoppløst bildekilde som Playstation 3, Xbox eller en HD-DVD eller Blu-ray-spiller, via HDMI.

Lyd i stereo
Yamaha har tunet sine receivere til å gi en naturlig, litt myk klangbalanse. Dette gjør RX-V1700 behagelig å høre på uansett type musikk, og samtidig er den absolutt kraftig nok til å spille høyt med god kontroll i bassen.

Med Eminem i skuffen på multispilleren NAD M55 og med ”Pure Direct” aktivert på receiveren for renest mulig signal, går det klart frem at receiveren trives med å stå i festens sentrum. Sammen med Focal Profile 918 slår det hardt i bassen, og synten får en stø grunnmur i dypbassregisteret. Eminems ord strømmer tydelig ut av høyttalerne, om enn ikke like klokkeklart i mellomtonen som med eksempelvis Pioneer VSX-2016AV. Yamaha runder av litt i mellomtonen, men styrken er kanskje nettopp at dens populistiske fremtoning gjør at nesten all musikk låter kult, uten at receiveren overdriver i noen som helst retning. Bassen er stram og kontant, og i diskanten er det rikelig med luft. Dessuten er Yamaha kraftigere enn Pioneer, og er mer engasjerende på denne type musikk.

”My Funny Valentine – De beste fra Chet Baker” er en samleplate med en rekke godbiter fra den legendariske jazztrompetisten. Og Yamaha trives med jobben. Lydbildet er ikke så tredimensjonalt som med Pioneer-receiveren, det er ikke like mye plass mellom instrumentene. Men messingklangen fra trompeten kommer imponerende godt frem. På samme måte som en god rørforsterker klarer Yamaha RX-V1700 å tegne den kritiske mellomtonen stor og rund, lydbildet har en ganske varm og fyldig klang. Pianoet klimprer i bakgrunnen et godt attakk, uten å låte hardt. ”Natural Sound” som står på nesten alle Yamahas produkter, er ikke ljug i dette tilfellet i hvert fall. Men ”naturlig” er ikke synonymt med ”sannhet”, for receiveren er ikke helt ærlig. Den mangler den ekstra snerten i øvre mellomtone som gjør at pianostrengene høres ut som de nylig er skiftet, samtidig er RX-V1700 også tilgivende om pianoet ikke er helt stemt.

Film i surround
Med vår referanse, sub-/satellittsystem Miller & Kreisel S-150 THX Ultra til 60 000 kroner, er det på tide å sjekke autokalibreringen. Mange receivere har nemlig litt vanskeligheter med å sette riktig innstillinger for små høyttalere og subwoofer.

Mikrofonen kobles til og plasseres ved lytteposisjon, og autokalibreringen startes. Yamaha gjør alt i én operasjon: sjekker om fasen er riktig, avstand til hver høyttaler og delefrekvens, og – hvis man vil – justerer klangbalansen til hver høyttaler ved hjelp av en 10-bånds parametrisk equalizer. Og RX-V1700 gjør jobben bedre enn sin forgjenger. Der hvor forgjengeren låt litt spiss i mellomtonen, er RX-V1700 langt flinkere til å stille en jevn og fin frekvenskurve når man ber om klangbalansen ”natural”. Likevel låter det litt lite fyldig i nedre mellomtone, og jeg synes det låter bedre når man bruker ”front”, som analyserer tonestrukturen til fronthøyttalerne og justerer de øvrige høyttalerne deretter.

Det er nok forsterkerkraft til å dundre løs i testrommet, lydopplevelsen blir større enn på kino. For ti tusen kroner løftes filmopplevelsene en god høyde fra de rimeligere receiverne på markedet. Det merkes ved den glimrende kontrollen over lavmælte så vel som høylydte lydeffekter, plasseringen av de ulike elementene i lydbildet og hvordan man liksom sitter og puster lettet ut. Billigere og svakere receivere stresser en god del mer.

Det er bra samarbeid mellom alle kanalene, og selv når det kommer ekstreme lydeffekter har receiveren relativt god kontroll.”Istid 2” får ikke samme delikate og detaljerte håndteringen som med Naim n-Vi, dialogene er ikke fullt så klokkeklare i mellomtonen. Ambienslydene er heller ikke så luftige og nyanserte. Yamaha er litt mindre flink til å skildre de roligste vindpustene. Men Yamaha er kraftigere og kan dermed spille enda høyere. Men innenfor Naim n-Vi sine grenser er den mer dynamisk enn Yamaha. Lavmælte lydeffekter som er viktige for realismen hopper Yamaha liksom bukk over. Så er den også i en ganske annen prisklasse.

Ambienshøyttalere
Hva skjer så når vi kobler til et par ambienshøyttalere i front? Et par små høyttalere festes i taket på hver side av lerretet. Autokalibreringen iverksettes på nytt.

Og plutselig åpner lydbildet seg i høyden! Lydbildet vokser seg ut av rommet, og det er større enn jeg har hørt i testrommet før. Dette er ikke noe nytt konsept fra Yamaha, men det er første gang jeg har testet det skikkelig. Det funker!

Åpningsscenen i ”Istid 2”, med den lille rotta som klatrer i fjellet for å få tak i nøtta si, gir et langt større inntrykk enn før. Den superstille vinden som man ikke legger spesielt merke til, blir nå en essensiell del av scenen, og skaper følelsen av et stort intet rundt isfjellene. Verden blir rett og slett større. Jeg ville personlig ikke vært foruten disse høyttalerne om jeg hadde hatt en Yamaha-receiver i mitt hjemmekinooppsett.

Konklusjon
RX-V1700 er uten tvil en velkonstruert forsterker. Den er robust og med gode tilkoblingsmuligheter, og den er klar for fremtidens videoformater. Lydkvaliteten i stereo er bra, med basskontrollen som det største plusset. Den låter fint hele veien, men kunne med fordel hatt enda litt mer snert i øvre mellomtone.

På film kommer receiverens kraftresurser virkelig til sin rett! Høyttalerkorreksjonen er forbedret siden sist, og med ekstra ambienshøyttalere i høyden vokser rommet enormt.

I denne prisklassen er kvalitetene såpass bra at de kan brukes med langt dyrere høyttalere. Viktig for den som ønsker et snev av high-end, men vil begrense budsjettet. Med RX-V1700 kan du kline til relativt hardt på høyttalerbudsjettet uten å gjøre receiveren til skamme. Et ganske så komplett produkt, som absolutt bør vurderes om du ser etter noe i denne prisklassen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.