: Vivitek H1085FD

HD-bilder på billigsalg

Her er HD-projektoren som skal knuse konkurrentene på ytelse og pris.

Lyd & Bilde mener

Sylskarpe bilder Innstillingsmuligheter 2 HDMI-innganger
Litt lyst svart Ingen optisk linsejustering
 • Vivitek H1085FD
 • DLP
 • 1920 x 1080
 • Kontrast 5000:1
 • 2 x HDMI 1.3
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 11995 kr

Det er klart at det er HD-oppløsning som gjelder når en ny bildefremviser skal kjøpes inn. Og nå er det mulig å få tak i en HD-projektor med potensielt 100–200 tommers bilde til samme pris som en 42-tommers tv. Hvis målet er skikkelige kinoopplevelser hjemme, er det ingen erstatning for størrelse.

Så spørs det bare hvor gode disse rimelige projektorene er. God optikk koster sitt, og skal du ha et bekmørkt svartnivå og samtidig bevare høylyset – noe som er essensielt for å virkelig flytte kinobildet inn i stua – må du nok høyere opp i pris.

God lysstyrke
Vivitek H1085FD er en DLP-projektor med full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). DLP-teknologien er digital, og adresserer lys og farge til hver enkelt piksel takket være millioner av vinklete speil (ett speil til hver piksel). Bare én grunnfarge gjengis egentlig om gangen, men for å lage andre farger, skiftes det lynraskt mellom hver farge ved hjelp av et raskt fargehjul, slik at menneskehjernen tolker det som om fargene er blandet sammen. Fordelen med DLP kontra LCD er som regel en høyere kontrast, ulempen er at det kan oppstå en regnbueeffekt ved kontrastfylte områder på skjermen (rødt, blått og grønt separeres i hver sin farge i et brøkdel av et sekund). Ikke alle oppfatter denne effekten, men enkelte finner den plagsom.

Lysstyrken er på hele 2000 ANSI lumen, høyere enn de fleste andre hjemmekinoprojektorer, selv i high-end-klassen, og nesten på høyde med en kontorprojektor for middels store lokaler. Dette sørger for et skarpt høylys og er bra om man skal se film i noe annet enn et beksvart rom.

Men for å få prisen ned har Vivitek gått for den enkleste DarkChip-en fra Texas Instruments, noe som gir en maksimal panelkontrast på 5000:1. Det er slett ikke galt i seg selv, men når lysstyrken er såpass høy kan det resultere i at svartnivået ikke er så mørkt som vi liker det. Dyrere projektorer har gjerne både dobbel og trippel panelkontrast i forhold til Vivitek H1085FD.

Projektoren imponerer på sin side med glimrende innstillingsmuligheter. I tillegg til kontrast, lysnivå og skarphet, lar den deg justere fargemetning og fargetemperatur. Den har i tillegg en ISF ccc-meny, som lar deg kalibrere fargene helt nøyaktig til ISF-standard. Dette krever imidlertid faghjelp.Projektoren er nokså stillegående (min. 26 dB), noe som er fint for den som vil ha den i en middels stor stue (> 20 kvm).

Bildekvaliteten
Bildene fra H1085FD er imponerende skarpe, og fargetemperaturen i bildene er god rett opp av esken.Vi opplever en viss kinofølelse med ”The Dark Knight” på Blu-ray, fordi HD-oppløsningen understrekes av det skarpe bildet, og bildet gir en viss dybdefølelse. Når bildene er kalibrert etter vår testdisk, opplever vi at svartnivået ikke er helt mørkt nok til denne type ”film noir”. Skyggeområdene, som er det viktigste stemningselementet på denne filmen, blir litt blasse og gråe. For at ikke detaljene i skyggeområdene skal gro igjen, må svartnivået nemlig justeres noe opp fra sitt allerede småblasse mørkeste.Lysstyrken er på sin side god, slik at lysere filmmateriale kommer bedre frem. Dette er for eksempel tilfellet med ”Terminator: Salvation”, som tross for sin dystre stemning stort sett foregår i dagslys. Her kommer projektoren mer til sin rett.Bildekvaliteten minner mye om den til Optoma HD20, som til 10 000 kroner satt den nye budsjettlista i L&B nr. 11 2009. Optomaen var nok noe mørkere i skyggene, men ikke mye. Dessuten har Vivitek H1085FD flere innstillingsmuligheter.

Projektoren mangler, i likhet med konkurrenten fra Optoma, optisk linsejustering, slik at den må vinkles riktig mot lerretet idet den monteres. Den bør da monteres opp ned i taket, om du skal slippe digital vinkelkompensasjon (keystone), noe som gir dårligere oppløsning i bildet.

Når det gjelder ISF-kalibrering anser vi ikke dette som nødvendig å betale en ekspert i dyre dommer for å komme hjem og utføre. Fargene blir bra nok i den normale oppsettmenyen, og bildene vil uansett ikke bli på høyde med projektorene til 20 000 kroner og oppover.

Konklusjon
Vivitek H1085FD er en meget rimelig DLP-projektor med HD-oppløsning, og som har gode innstillingsmuligheter for optimale bilder. Man får en god nok fargebalanse ved hjelp av den normale menyen, så det er strengt tatt ikke nødvendig å gå inn i ISF-menyen for å gjøre dette. Oddsen for å skru seg bort her er skyhøy, og det er ingen vits i å betale en proff.

Det kommer nemlig av at bildene aldri vil bli like gode som med en 20 000-kronersprojektor. Det er først og fremst svartnivået som lider, ved å være mørkegrått og dermed lite flatterende for mørke filmer som for eksempel Batman-filmene.

Men bildene er meget skarpe, og lysstyrken er det lite å si på. Det betyr at de aller fleste filmer kan oppleves med god innlevelse.

At projektoren dessuten er relativt stillegående, gjør at den ikke er til sjenanse når fotballkampen skal skytes mot lerretet. Liker du forresten bildekvaliteten, men vil enda lavere i pris, kan vi anbefale H1080FD til 9995 kroner. Bildekvaliteten er omtrent helt lik, men da uten ISF-fargemenyen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.