: Vivitek H1085FD

HD-bilder på billigsalg

Her er HD-projektoren som skal knuse konkurrentene på ytelse og pris.
Lyd & Bilde mener
Sylskarpe bilder Innstillingsmuligheter 2 HDMI-innganger
Litt lyst svart Ingen optisk linsejustering
Spesifikasjoner
  • Vivitek H1085FD
  • DLP
  • 1920 x 1080
  • Kontrast 5000:1
  • 2 x HDMI 1.3
Annonse
Annonse

Det er klart at det er HD-oppløsning som gjelder når en ny bildefremviser skal kjøpes inn. Og nå er det mulig å få tak i en HD-projektor med potensielt 100–200 tommers bilde til samme pris som en 42-tommers tv. Hvis målet er skikkelige kinoopplevelser hjemme, er det ingen erstatning for størrelse.

Så spørs det bare hvor gode disse rimelige projektorene er. God optikk koster sitt, og skal du ha et bekmørkt svartnivå og samtidig bevare høylyset – noe som er essensielt for å virkelig flytte kinobildet inn i stua – må du nok høyere opp i pris.

God lysstyrke
Vivitek H1085FD er en DLP-projektor med full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). DLP-teknologien er digital, og adresserer lys og farge til hver enkelt piksel takket være millioner av vinklete speil (ett speil til hver piksel). Bare én grunnfarge gjengis egentlig om gangen, men for å lage andre farger, skiftes det lynraskt mellom hver farge ved hjelp av et raskt fargehjul, slik at menneskehjernen tolker det som om fargene er blandet sammen. Fordelen med DLP kontra LCD er som regel en høyere kontrast, ulempen er at det kan oppstå en regnbueeffekt ved kontrastfylte områder på skjermen (rødt, blått og grønt separeres i hver sin farge i et brøkdel av et sekund). Ikke alle oppfatter denne effekten, men enkelte finner den plagsom.

Lysstyrken er på hele 2000 ANSI lumen, høyere enn de fleste andre hjemmekinoprojektorer, selv i high-end-klassen, og nesten på høyde med en kontorprojektor for middels store lokaler. Dette sørger for et skarpt høylys og er bra om man skal se film i noe annet enn et beksvart rom.

Men for å få prisen ned har Vivitek gått for den enkleste DarkChip-en fra Texas Instruments, noe som gir en maksimal panelkontrast på 5000:1. Det er slett ikke galt i seg selv, men når lysstyrken er såpass høy kan det resultere i at svartnivået ikke er så mørkt som vi liker det. Dyrere projektorer har gjerne både dobbel og trippel panelkontrast i forhold til Vivitek H1085FD.

Annonse

Projektoren imponerer på sin side med glimrende innstillingsmuligheter. I tillegg til kontrast, lysnivå og skarphet, lar den deg justere fargemetning og fargetemperatur. Den har i tillegg en ISF ccc-meny, som lar deg kalibrere fargene helt nøyaktig til ISF-standard. Dette krever imidlertid faghjelp.Projektoren er nokså stillegående (min. 26 dB), noe som er fint for den som vil ha den i en middels stor stue (> 20 kvm).

Bildekvaliteten
Bildene fra H1085FD er imponerende skarpe, og fargetemperaturen i bildene er god rett opp av esken.Vi opplever en viss kinofølelse med ”The Dark Knight” på Blu-ray, fordi HD-oppløsningen understrekes av det skarpe bildet, og bildet gir en viss dybdefølelse. Når bildene er kalibrert etter vår testdisk, opplever vi at svartnivået ikke er helt mørkt nok til denne type ”film noir”. Skyggeområdene, som er det viktigste stemningselementet på denne filmen, blir litt blasse og gråe. For at ikke detaljene i skyggeområdene skal gro igjen, må svartnivået nemlig justeres noe opp fra sitt allerede småblasse mørkeste.Lysstyrken er på sin side god, slik at lysere filmmateriale kommer bedre frem. Dette er for eksempel tilfellet med ”Terminator: Salvation”, som tross for sin dystre stemning stort sett foregår i dagslys. Her kommer projektoren mer til sin rett.Bildekvaliteten minner mye om den til Optoma HD20, som til 10 000 kroner satt den nye budsjettlista i L&B nr. 11 2009. Optomaen var nok noe mørkere i skyggene, men ikke mye. Dessuten har Vivitek H1085FD flere innstillingsmuligheter.

Projektoren mangler, i likhet med konkurrenten fra Optoma, optisk linsejustering, slik at den må vinkles riktig mot lerretet idet den monteres. Den bør da monteres opp ned i taket, om du skal slippe digital vinkelkompensasjon (keystone), noe som gir dårligere oppløsning i bildet.

Når det gjelder ISF-kalibrering anser vi ikke dette som nødvendig å betale en ekspert i dyre dommer for å komme hjem og utføre. Fargene blir bra nok i den normale oppsettmenyen, og bildene vil uansett ikke bli på høyde med projektorene til 20 000 kroner og oppover.

Konklusjon
Vivitek H1085FD er en meget rimelig DLP-projektor med HD-oppløsning, og som har gode innstillingsmuligheter for optimale bilder. Man får en god nok fargebalanse ved hjelp av den normale menyen, så det er strengt tatt ikke nødvendig å gå inn i ISF-menyen for å gjøre dette. Oddsen for å skru seg bort her er skyhøy, og det er ingen vits i å betale en proff.

Annonse

Det kommer nemlig av at bildene aldri vil bli like gode som med en 20 000-kronersprojektor. Det er først og fremst svartnivået som lider, ved å være mørkegrått og dermed lite flatterende for mørke filmer som for eksempel Batman-filmene.

Men bildene er meget skarpe, og lysstyrken er det lite å si på. Det betyr at de aller fleste filmer kan oppleves med god innlevelse.

At projektoren dessuten er relativt stillegående, gjør at den ikke er til sjenanse når fotballkampen skal skytes mot lerretet. Liker du forresten bildekvaliteten, men vil enda lavere i pris, kan vi anbefale H1080FD til 9995 kroner. Bildekvaliteten er omtrent helt lik, men da uten ISF-fargemenyen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Hvis du ikke kan nøye deg med en virkelig god TV til gamingen, har Philips en løsning som er umulig å overse. Dessverre har de selv oversett et par viktige detaljer.
Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.
Vil du ha en TV som ikke ser ut som en TV? Da kan Samsungs formfine Serif være et friskt alternativ.
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.