TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Vivitek H1085FD

HD-bilder på billigsalg

Her er HD-projektoren som skal knuse konkurrentene på ytelse og pris.

forfatter
Publisert 23.05.10 - 05:00
L&B mener
Sylskarpe bilder Innstillingsmuligheter 2 HDMI-innganger
Litt lyst svart Ingen optisk linsejustering
Spesifikasjoner
 • Vivitek H1085FD
 • DLP
 • 1920 x 1080
 • Kontrast 5000:1
 • 2 x HDMI 1.3
Veil. pris 11995Pr. 23.05.10 Produktside

Det er klart at det er HD-oppløsning som gjelder når en ny bildefremviser skal kjøpes inn. Og nå er det mulig å få tak i en HD-projektor med potensielt 100–200 tommers bilde til samme pris som en 42-tommers tv. Hvis målet er skikkelige kinoopplevelser hjemme, er det ingen erstatning for størrelse.

Så spørs det bare hvor gode disse rimelige projektorene er. God optikk koster sitt, og skal du ha et bekmørkt svartnivå og samtidig bevare høylyset – noe som er essensielt for å virkelig flytte kinobildet inn i stua – må du nok høyere opp i pris.

God lysstyrke
Vivitek H1085FD er en DLP-projektor med full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). DLP-teknologien er digital, og adresserer lys og farge til hver enkelt piksel takket være millioner av vinklete speil (ett speil til hver piksel). Bare én grunnfarge gjengis egentlig om gangen, men for å lage andre farger, skiftes det lynraskt mellom hver farge ved hjelp av et raskt fargehjul, slik at menneskehjernen tolker det som om fargene er blandet sammen. Fordelen med DLP kontra LCD er som regel en høyere kontrast, ulempen er at det kan oppstå en regnbueeffekt ved kontrastfylte områder på skjermen (rødt, blått og grønt separeres i hver sin farge i et brøkdel av et sekund). Ikke alle oppfatter denne effekten, men enkelte finner den plagsom.

Lysstyrken er på hele 2000 ANSI lumen, høyere enn de fleste andre hjemmekinoprojektorer, selv i high-end-klassen, og nesten på høyde med en kontorprojektor for middels store lokaler. Dette sørger for et skarpt høylys og er bra om man skal se film i noe annet enn et beksvart rom.

Men for å få prisen ned har Vivitek gått for den enkleste DarkChip-en fra Texas Instruments, noe som gir en maksimal panelkontrast på 5000:1. Det er slett ikke galt i seg selv, men når lysstyrken er såpass høy kan det resultere i at svartnivået ikke er så mørkt som vi liker det. Dyrere projektorer har gjerne både dobbel og trippel panelkontrast i forhold til Vivitek H1085FD.

Projektoren imponerer på sin side med glimrende innstillingsmuligheter. I tillegg til kontrast, lysnivå og skarphet, lar den deg justere fargemetning og fargetemperatur. Den har i tillegg en ISF ccc-meny, som lar deg kalibrere fargene helt nøyaktig til ISF-standard. Dette krever imidlertid faghjelp.Projektoren er nokså stillegående (min. 26 dB), noe som er fint for den som vil ha den i en middels stor stue (> 20 kvm).

Bildekvaliteten
Bildene fra H1085FD er imponerende skarpe, og fargetemperaturen i bildene er god rett opp av esken.Vi opplever en viss kinofølelse med ”The Dark Knight” på Blu-ray, fordi HD-oppløsningen understrekes av det skarpe bildet, og bildet gir en viss dybdefølelse. Når bildene er kalibrert etter vår testdisk, opplever vi at svartnivået ikke er helt mørkt nok til denne type ”film noir”. Skyggeområdene, som er det viktigste stemningselementet på denne filmen, blir litt blasse og gråe. For at ikke detaljene i skyggeområdene skal gro igjen, må svartnivået nemlig justeres noe opp fra sitt allerede småblasse mørkeste.Lysstyrken er på sin side god, slik at lysere filmmateriale kommer bedre frem. Dette er for eksempel tilfellet med ”Terminator: Salvation”, som tross for sin dystre stemning stort sett foregår i dagslys. Her kommer projektoren mer til sin rett.Bildekvaliteten minner mye om den til Optoma HD20, som til 10 000 kroner satt den nye budsjettlista i L&B nr. 11 2009. Optomaen var nok noe mørkere i skyggene, men ikke mye. Dessuten har Vivitek H1085FD flere innstillingsmuligheter.

Projektoren mangler, i likhet med konkurrenten fra Optoma, optisk linsejustering, slik at den må vinkles riktig mot lerretet idet den monteres. Den bør da monteres opp ned i taket, om du skal slippe digital vinkelkompensasjon (keystone), noe som gir dårligere oppløsning i bildet.

Når det gjelder ISF-kalibrering anser vi ikke dette som nødvendig å betale en ekspert i dyre dommer for å komme hjem og utføre. Fargene blir bra nok i den normale oppsettmenyen, og bildene vil uansett ikke bli på høyde med projektorene til 20 000 kroner og oppover.

Konklusjon
Vivitek H1085FD er en meget rimelig DLP-projektor med HD-oppløsning, og som har gode innstillingsmuligheter for optimale bilder. Man får en god nok fargebalanse ved hjelp av den normale menyen, så det er strengt tatt ikke nødvendig å gå inn i ISF-menyen for å gjøre dette. Oddsen for å skru seg bort her er skyhøy, og det er ingen vits i å betale en proff.

Det kommer nemlig av at bildene aldri vil bli like gode som med en 20 000-kronersprojektor. Det er først og fremst svartnivået som lider, ved å være mørkegrått og dermed lite flatterende for mørke filmer som for eksempel Batman-filmene.

Men bildene er meget skarpe, og lysstyrken er det lite å si på. Det betyr at de aller fleste filmer kan oppleves med god innlevelse.

At projektoren dessuten er relativt stillegående, gjør at den ikke er til sjenanse når fotballkampen skal skytes mot lerretet. Liker du forresten bildekvaliteten, men vil enda lavere i pris, kan vi anbefale H1080FD til 9995 kroner. Bildekvaliteten er omtrent helt lik, men da uten ISF-fargemenyen.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Marantz Cinema: Friskere utseende - heftigere lyd? Marantz Cinema-serien består av nye integrerte surroundforsterkere i tillegg til separat prosessor og 16-kanals effektforsterker. Med et utseende man ikke ønsker å gjemme bort.
Comeback for Sonys beste surroundhøyttalere Sonys populære surroundhøyttalere har vært vanskelige å slå kloa i, men nå har de fått ny forhandler.
Laserskarpt kinobilde Markedets rimeligste laserprojektor med ekte 4K-oppløsning er nøyaktig så fantastisk som det høres ut.
Følg Lyd & Bilde