Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Vivitek H1085FD

HD-bilder på billigsalg

Her er HD-projektoren som skal knuse konkurrentene på ytelse og pris.

Skrevet av / 23.05.10 - 05:00
Vivitek H1085FD
Marius Siste artikler:
Marius

Det er klart at det er HD-oppløsning som gjelder når en ny bildefremviser skal kjøpes inn. Og nå er det mulig å få tak i en HD-projektor med potensielt 100–200 tommers bilde til samme pris som en 42-tommers tv. Hvis målet er skikkelige kinoopplevelser hjemme, er det ingen erstatning for størrelse.

Så spørs det bare hvor gode disse rimelige projektorene er. God optikk koster sitt, og skal du ha et bekmørkt svartnivå og samtidig bevare høylyset – noe som er essensielt for å virkelig flytte kinobildet inn i stua – må du nok høyere opp i pris.

God lysstyrke
Vivitek H1085FD er en DLP-projektor med full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). DLP-teknologien er digital, og adresserer lys og farge til hver enkelt piksel takket være millioner av vinklete speil (ett speil til hver piksel). Bare én grunnfarge gjengis egentlig om gangen, men for å lage andre farger, skiftes det lynraskt mellom hver farge ved hjelp av et raskt fargehjul, slik at menneskehjernen tolker det som om fargene er blandet sammen. Fordelen med DLP kontra LCD er som regel en høyere kontrast, ulempen er at det kan oppstå en regnbueeffekt ved kontrastfylte områder på skjermen (rødt, blått og grønt separeres i hver sin farge i et brøkdel av et sekund). Ikke alle oppfatter denne effekten, men enkelte finner den plagsom.

Lysstyrken er på hele 2000 ANSI lumen, høyere enn de fleste andre hjemmekinoprojektorer, selv i high-end-klassen, og nesten på høyde med en kontorprojektor for middels store lokaler. Dette sørger for et skarpt høylys og er bra om man skal se film i noe annet enn et beksvart rom.

Men for å få prisen ned har Vivitek gått for den enkleste DarkChip-en fra Texas Instruments, noe som gir en maksimal panelkontrast på 5000:1. Det er slett ikke galt i seg selv, men når lysstyrken er såpass høy kan det resultere i at svartnivået ikke er så mørkt som vi liker det. Dyrere projektorer har gjerne både dobbel og trippel panelkontrast i forhold til Vivitek H1085FD.

Projektoren imponerer på sin side med glimrende innstillingsmuligheter. I tillegg til kontrast, lysnivå og skarphet, lar den deg justere fargemetning og fargetemperatur. Den har i tillegg en ISF ccc-meny, som lar deg kalibrere fargene helt nøyaktig til ISF-standard. Dette krever imidlertid faghjelp.Projektoren er nokså stillegående (min. 26 dB), noe som er fint for den som vil ha den i en middels stor stue (> 20 kvm).

Bildekvaliteten
Bildene fra H1085FD er imponerende skarpe, og fargetemperaturen i bildene er god rett opp av esken.Vi opplever en viss kinofølelse med ”The Dark Knight” på Blu-ray, fordi HD-oppløsningen understrekes av det skarpe bildet, og bildet gir en viss dybdefølelse. Når bildene er kalibrert etter vår testdisk, opplever vi at svartnivået ikke er helt mørkt nok til denne type ”film noir”. Skyggeområdene, som er det viktigste stemningselementet på denne filmen, blir litt blasse og gråe. For at ikke detaljene i skyggeområdene skal gro igjen, må svartnivået nemlig justeres noe opp fra sitt allerede småblasse mørkeste.Lysstyrken er på sin side god, slik at lysere filmmateriale kommer bedre frem. Dette er for eksempel tilfellet med ”Terminator: Salvation”, som tross for sin dystre stemning stort sett foregår i dagslys. Her kommer projektoren mer til sin rett.Bildekvaliteten minner mye om den til Optoma HD20, som til 10 000 kroner satt den nye budsjettlista i L&B nr. 11 2009. Optomaen var nok noe mørkere i skyggene, men ikke mye. Dessuten har Vivitek H1085FD flere innstillingsmuligheter.

Projektoren mangler, i likhet med konkurrenten fra Optoma, optisk linsejustering, slik at den må vinkles riktig mot lerretet idet den monteres. Den bør da monteres opp ned i taket, om du skal slippe digital vinkelkompensasjon (keystone), noe som gir dårligere oppløsning i bildet.

Når det gjelder ISF-kalibrering anser vi ikke dette som nødvendig å betale en ekspert i dyre dommer for å komme hjem og utføre. Fargene blir bra nok i den normale oppsettmenyen, og bildene vil uansett ikke bli på høyde med projektorene til 20 000 kroner og oppover.

Konklusjon
Vivitek H1085FD er en meget rimelig DLP-projektor med HD-oppløsning, og som har gode innstillingsmuligheter for optimale bilder. Man får en god nok fargebalanse ved hjelp av den normale menyen, så det er strengt tatt ikke nødvendig å gå inn i ISF-menyen for å gjøre dette. Oddsen for å skru seg bort her er skyhøy, og det er ingen vits i å betale en proff.

Det kommer nemlig av at bildene aldri vil bli like gode som med en 20 000-kronersprojektor. Det er først og fremst svartnivået som lider, ved å være mørkegrått og dermed lite flatterende for mørke filmer som for eksempel Batman-filmene.

Men bildene er meget skarpe, og lysstyrken er det lite å si på. Det betyr at de aller fleste filmer kan oppleves med god innlevelse.

At projektoren dessuten er relativt stillegående, gjør at den ikke er til sjenanse når fotballkampen skal skytes mot lerretet. Liker du forresten bildekvaliteten, men vil enda lavere i pris, kan vi anbefale H1080FD til 9995 kroner. Bildekvaliteten er omtrent helt lik, men da uten ISF-fargemenyen.

Lyd & Bilde mener

Sylskarpe bilder Innstillingsmuligheter 2 HDMI-innganger Litt lyst svart Ingen optisk linsejustering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Ny Blu-ray spiller for de kresne

Scroll to Top