Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

3 toppklasse-projektorer

Trollbindende projektorer

Med en toppklasseprojektor får du bildegjengivelsen filmregissøren har tenkt.

Selv en rimelig projektor kan gi tøffe filmopplevelser i hjemmekinoen. Med en bildestørrelse du kan glemme fra TV-er til under 100.000 kroner. Men et stort lerret vil da også i større grad avsløre svakhetene i bildekvaliteten. De billigste projektorene har verken den skarpeste optikken, det høyeste kontrastnivået eller den jevneste fargebalansen. Dermed er bildet kanskje ikke jevnt over skarpt over hele lerretet, fargegjengivelsen varierer noe fra midten til kantene, og svartnivået er strengt tatt grått.

En skikkelig hjemmekinoentusiast har derfor mye å hente på å investere i en toppklasseprojektor. Bildet blir så stort du ønsker, optikken er gjerne utskiftbar for å tilpasses dine behov for avstand og bildeformat, og kombinert med et bra lerret kan dyrere projektorer faktisk gi bedre bildekvalitet enn en TV. Spesielt TV-er med kant-LED, med ujevnt svartnivå over deler av skjermen.

Legg til at en toppklasseprojektor har gode muligheter for linsevinkling og zoom, slik at den lettere kan plasseres akkurat der du ønsker den, uten å måtte tenke veldig på avstand til og vinkel mot lerretet.

Tre hete konkurrenter
Vi har satt tre av de heteste projektorene i sin prisklasse opp mot hverandre. Epson EH-TW92000 er en ren LCD-projektor, som nå har fått interpolering i 3D for jevnere bevegelser. 3D-interpolering har også Optoma HD91, som er den første rene LED-projektoren i denne kvalitetsklassen. Det betyr i praksis at man aldri trenger å skifte pære, og projektoren blir mindre varm og bruker mindre strøm. Og trenger ingen mekanisk iris for å få dynamisk svartnivå, da lampene er raske nok til å gjøre det helt på egenhånd. Sony VPL-HW55ES bruker SXRD-teknologi, hvor fargebrikker av LCD er festet på en bit silisium og reflekterer lyset fra lampen, i stedet for at lampen lyser igjennom LCD-brikkene, som er tilfellet med tradisjonelle LCD-projektorer. Sony har også bevegelsesinterpolering i 3D, men kun med filmmateriale med 24 bilder i sekundet.

Slik testet vi
Vi har sett på bildekvaliteten på projektorene både ”rett ut av esken”, og fullt fargekalibrert, av kalibreringsguru Gorm Sørensen. Gorm bruker dataprogrammet CalMAN 5 Ultimate Edition, sammen med måleinstrumenter til mangfoldige tusen kroner, for å få det beste ut av hver projektor.

Annonse

Under vurderingen av bildekvaliteten har vi hele tiden hatt to projektorer ved siden av hverandre, for å kunne sammenligne direkte. Til formålet har vi brukt Blu-ray-spilleren Electrocompaniet EMP 2 med HDMI-overføring.

Filmmaterialet har vært ”Prometheus” og dokumentaren ”Wonders of the Universe”. Dette er filmer med stort kontrastomfang, med mørke scener kombinert med mye høylys. Begge anbefales på det sterkeste på Blu-ray.

Annonse

Husk kalibrering
En projektor i denne prisklassen fortjener optimal kalibrering. Dette krever gode måleinstrumenter og kunnskapen til å bruke dem. Alle projektorer har sine særegenheter hva oppsettet angår, så det kan være vanskelig å komme helt i mål på egenhånd. Enkelte butikker, som for eksempel avshop.no, tilbyr full kalibrering av projektoren for et tillegg i prisen. Det er vel verdt pengene.

Produkter i testen

Sony VPL-HW55ES

Kongen av kino

Dette er projektoren for deg som ønsker de desidert feteste hjemmekinoopplevelsene. Stort bedre bilde skal vanskelig gjøres.

Selv rett ut av esken har Sony-projektoren klasseledende bildekvalitet. Bildene er litt i overkant skarpe og oversaturert, men med kalibrering er den helt tipp-topp. Svarteste svart og lyseste hvitt smeller ut med stor kontrast og høyt detaljnivå. Fabelaktig fargebalanse kombinert med knivskarpe bilder.
Menysystemet kunne vært enda mer intuitivt. 3D-interpolering kun med 24 fps bildemateriale. 3D-briller kun med infrarødt signal (RF-system kan dog kjøpes som ekstrautstyr).

Epson EH-TW9200W

Et trygt valg

Dette er testens eneste hvor kalibreringen kan lagres i et minne. Tryggest for den som har unger eller andre som liker å trykke i vilden sky.

Epson-projektoren er blant de beste på å gjengi bevegelser. Detaljnivået i skygger er bra, og projektoren er lyssterk og fin. Den har dessuten meget oversiktlige menyer. Trådløs HDMI.
Fargetemperaturen er smått ujevn over lerretet, slik at den aldri lar seg kalibrere helt riktig. Bildene er ikke de skarpeste i klassen. Automatisk svartnivå går utover fargetemperaturen, og bør derfor være av. Hvilket resulterer i litt lysere skygger.

Optoma HD91

Moderne teknologi

Å aldri måtte bytte pære er bare én av fordelene med LED-teknologien i Optoma HD91. Men projektoren har også sine ulemper.

Med tre LED-pærer har ikke Optoma HD91 regnbueeffekten til andre DLP-projektorer. Lampens levetid holder dessuten i praksis like lenge som selve projektoren. Bildene er skarpe, med god kontrast.
Sekundærfargene blir aldri helt riktige, og fargerommet er for stort til at projektoren helt lar seg kalibrere. Dessuten brenner den ut detaljene i høylys.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.