TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung The Premiere short-throw projektorer

Samsungs kinopremiere

Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.

forfatter
Publisert 21.02.21 - 09:00

Samsung er kjent for å levere TV-er i alskens størrelser og fasonger, og nå vil de inn på hjemmekinomarkedet også: The Premiere er deres første skikkelige projektorer til kresen hjemmekinobruk.

Selv om TV-ene blir stadig større og bedre, er projektorene fortsatt det foretrukne verktøyet for hjemmekinoentusiaster som vil ha et kjempestort bilde uten å betale en formue. Derfor er det kanskje ikke så rart at Samsung vil ha en bit av kino-kaka.
Med 4K-oppløsning og kraftige laser-lyskilder lover de nye modellene LSP7T og LSP9T sylskarpe og lyssterke bilder på opptil 130 tommer. Det beste av alt? Monteringen skal angivelig være såre enkel – bare sett dem på TV-benken!

Samsung-projektorene er laget for å kunne plasseres tett inntil veggen foran. LSP7T kan projisere et bilde opptil 120 tommer, mens toppmodellen LSP9T klarer et bilde opptil 130 tommer. (Foto: Audun Hage)

Projektorer med kort kasteavstand

Samsung har hoppet bukk over den tradisjonelle typen projektorer, der JVC, Sony og Epson er blant markedslederne. I stedet har de valgt å utvikle en projektor som kan settes rett inntil veggen foran, og likevel lage et massivt stort bilde.

Samsung The Premiere LSP7T og LSP9T er såkalte Ultra Short Throw projektorer. Kategorien i seg selv er ikke ny, men utvalget har til nå vært ganske begrenset – og det lille vi har sett til nå, har ikke vært særlig imponerende. Derfor er det spennende å se hva Samsung kan bringe til bords.

Begge de nye projektorene bruker en bildebrikke av DLP-typen. Disse brikkene har ikke ekte 4K-oppløsning, men bruker i stedet såkalt pikselskifting for å skape et tilsvarende skarpt bilde. Dette er en utbredt teknikk i dag, da DLP-brikker med fullverdig 4K-oppløsning blir fysisk store og svært kostbare.

Derimot er det mer uvanlig å se laser-baserte lyskilder i denne prisklassen: LSP7T bruker en enkel laser med fargehjul for opptil 2200 ANSI lumen lysstyrke, mens LSP9T bruker en kraftigere trippel RGB-laser for å oppnå hele 2800 lumen.

Fordeler med laserlys

Du synes kanskje laser-projektor høres litt ”fa’li” ut? Ta det med ro – det skyter ikke laserstråler rett ut av projektoren. Laseren brukes i stedet til belyse selve bildebrikken, hvorpå bildene reflekteres ut av projektoren via et speilarrangement.

Ved siden av kraftig lysstyrke, har laserprojektorene en rekke fordeler. En av dem er lang levetid på lyskilden: Den såkalte halveringstiden oppgis til 20.000 timer i Samsungs tilfelle. Det vil si at du kan regne med å bruke projektoren i noen år før lysstyrken er redusert til det halve fra da den var ny.

En annen fordel er at projektoren kan skrus raskt av og på, omtrent som en TV, uten lang oppvarming- eller nedkjølingstid. En annen åpenbar fordel er lavere varmeutvikling, som igjen medfører mindre behov for kjøling og viftestøy.

Innebygd smart-system – og lyd

Samsung betegner de nye projektorene som «smart-projektorer»: de er nemlig utstyrt med brukergrensesnittet Tizen, som vi kjenner fra produsentens TV-modeller. Det betyr at du får en snerten fjernkontroll og et menysystem fullt av apps med på kjøpet, som i prinsippet kan erstatte en ekstern mediespiller.

De nye projektorene har også innebygde høyttalere, slik at de skal kunne gi en komplett bilde- og lydopplevelse. Vi mistenker likevel at de fleste vil ønske å pare dem med et større surroundanlegg, eller i det minste en Atmos lydplanke.

De to Samsung-modellene er begge teknisk avanserte projektorer. Prisforskjellen er derimot ganske stor: LSP7T koster 35.000 kroner, mens du må ut med 65.000 kroner – nesten det dobbelte altså – for storebroren LSP9T. Spørsmålet er om disse projektorene oppfyller våre krav til bildekvalitet og generell brukervennlighet, og hvilken av de to er det beste kjøpet? La oss teste og se!

Slik testet vi

Vi har testet projektorene over lengre tid, både under ideelle forhold i mørklagt kinorom, så vel som ”rett på veggen” i lysere omgivelser. Som videokilde har vi benyttet oss av 4K Blu-ray så vel som projektorenes innebygde strømmetjenester.

I testen har vi vurdert bilde- og lydkvalitet såvel som brukervennlighet. Erfaringen var at «kortkast-projektorene» kan gi fin bildekvalitet, men at installasjonen nok er litt mer komplisert enn mange forventer…

Produkter i testen

Samsung The Premiere LSP9T

Fantastiske farger, men…

Toppmodellen i Premiere-serien skaper et stort og lyssterkt bilde med spektakulære farger. Dessverre har LSP9T også noen fargeproblemer som gjør at den skyter litt over mål.

LSP9T har vesentlig høyere lysstyrke og et bredere fargespekter enn lillebroren LSP7T.
Samsung-projektoren har noen optiske utfordringer - deriblant fargeforskyving, som kan bli distraherende for enkelte.

Samsung The Premiere LSP7T

Stort bilde på kort avstand

Samsung LSP7T er det beste kjøpet i Premiere-serien: Med litt egeninnsats kan du få ekte kinofølelse hjemme i stua!

LSP7T gir et stort og sylskarpt bilde, med lysstyrke nok til å fungere bra i (dempede) hverdagsrom.
Samsung-projektoren kan være litt vrien å sette opp og stille inn – vi savner motorisert optikk.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.
lbpluss
Nakamichi vekker dragen til live Lydplanken har til sammen 21 kanaler og Dolby Atmos surround.
lbpluss
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
lbpluss
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
lbpluss
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Følg Lyd & Bilde