Search
Generic filters

: Panasonic SC-ZT1

Hjemmekino uten kabelkluss

Langt fra alle trives med ledninger på kryss og tvers i stua. Dette anlegget eliminerer behovet for høyttaler­kabler, ved å overføre lyden trådløst.

Lyd & Bilde mener

Klar stemmegjengivelse Praktisk med trådløst Meget brukervennlig
Slank lyd Lite bass Dyrt
 • 2 x 80 W (10 % THD)
 • Trådløse bakhøyttalere
 • HDMI: 2 inn, 1 ut
 • Alle HD-lydformater
 • Subwooferutgang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9999 kr

Mange vegrer seg for å installere hjemmekinoanlegg i stua på grunn av mye styr med tilkoblinger og rot med kabler. En måte å løse dette problemet på er ved hjelp av trådløs overføring av lyden fra elektronikken til høyttalerne. Vi ser at det stadig blir bedre tilbud blant slike løsninger på markedet.

Panasonic er blant produsentene som har tatt steget ut i den trådløse tilværelsen, med anlegget SC-ZT1. Det vil si, helt trådløst er det ikke. For i tillegg til en HDMI-kabel fra Blu-ray-spilleren til hovedenheten, er strømkabler nødvendig til både elektronikk og høyttalere. Trådløs overføring til høyttalerne forutsetter nemlig at forsterkerkraften er integrert i disse, og en forsterker trenger som kjent strøm. Inntil teknologien med induksjonsplattformer som genererer strøm til høyttalerne ved hjelp av magnetisme blir rimelig og effektiv nok, er alle aktive høyttalere avhengige av en strømkabel. Likevel, ved å bli kvitt høyttalerkablene kan høyttalerne plasseres mye friere, og utseendet får også et realt løft.

SC-ZT1 er et hjemmekinoanlegg med to høye, superslanke høyttalere. Subwoofer følger ikke med, men det sitter en subwooferutgang bakpå hovedenheten, så man kan koble til en basshøyttaler etter eget ønske.

To trådløse høyttalere følger med i pakka, men anlegget kan enkelt utvides til surround ved å kjøpe to ekstra høyttalere og plassere disse bak. Disse vil automatisk gjenkjennes av hovedenheten når de kobles til strøm, og anlegget er dermed forvandlet til et 4.0-system. Senterhøyttaler er ikke tilgjengelig.

Lydkvaliteten
Anlegget har et par virtuelle surroundløsninger for bruk med de to høyttalerne som følger med, men vi synes ikke de fungerer bra nok. Lydkvaliteten blir best i vanlig stereo-modus.

Vi lar oss begeistre av anleggets evne til å spille høyt før det begynner å vrenge i diskantelementene, noe som er viktig når man skal se på en film med et dynamisk lydspor (store forskjeller mellom svake og sterke lyder). Ellers vil anlegget slite når det plutselig kommer en eksplosjon eller heftig musikk.

Dialogene gjengis med meget klar tale, det er ingen sjenerende pukler nederst i stemmeregisteret  Vi savner heller ingen senterhøyttaler, ettersom lydbildet har et fokusert sentrum. Lydbildet er luftig og stort, og det er relativt god dynamikk.

Svakheter
Det er også imidlertid svakheter med anlegget, og ikke uvesentlige heller. Først og fremst er bass en mangelvare. Det skjelver aldri i bakken under oss når The Comedian slåss mot en maskert inntrenger i begynnelsen av Watchmen – kampscenen som koster The Comedian livet. Til tross for mange tøffe kast, slag og spark som foregår på skjermen, får vi aldri bakoversveis av den slanke lydgjengivelsen. Videre er det heller ikke noe særlig energi i nedre del av stemmeområdet, slik at dialogene er ganske tynne saker.

En subwoofer er en forutsetning for at det skal bli underholdende nok. Spesielt musikk er det egentlig bare å glemme uten dette, da det låter veldig reiseradioaktig. Suben bør være relativt liten og kraftig, for å kunne spille høyt nok opp i bassfrekvensene til å sømløst hekte seg til lyden fra høyttalerne. Dette koster fort tre–fire tusen kroner, kanskje mer. Elektronikken gir dessuten fra seg en lavmælt, høyfrekvent pipelyd som blir litt irriterende når man spiller med lavt lydnivå. For å få surroundlyd er man som sagt avhengig av et ekstra høyttalerpar (SB-ZT1). Disse koster 7500 kroner, og totalen med subwoofer blir da over 20 000 kroner. Uten Blu-ray-spiller. Lydmessig finnes det klart bedre valg til denne prisen, hvis du kan leve med høyttalerkabler.

Konklusjon
SC-ZT1 er et tokanals hjemmekinoanlegg som enkelt kan bygges ut til firekanals ved innkjøp av et ekstra høyttalerpar.

Anlegget er meget enkelt å sette opp og bruke, du trenger knapt å vite noen ting på forhånd. Her er ingen skjermmeny, men det trengs heller ikke.

Lydmessig varter anlegget opp med klare dialoger, og det kan spille ganske så høyt uten å gå i forvrengning. Det er imidlertid lite guffe nedover i mellomtonen, som gjør at dialogene spesielt og filmsporet generelt blir ganske slanke saker. Bass finnes knapt, dermed blir filmopplevelsene ikke spesielt spennende. Av denne grunn vil vi heller ikke uten videre anbefale dette som et musikkanlegg. Det blir langt bedre med en subwoofer koblet til, hvilket fort øker prisen med rundt tre tusen kroner. Surroundhøyttalere koster ytterligere 7500 kroner, så til syvende og sist blir dette en relativt dyr fornøyelse.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!