: Oppo BDP-103

Multikunstneren

Oppos nye Blu-ray spiller BDP-103 er den beste Blu-ray spilleren vi har testet!

Lyd & Bilde mener

Meget rask Gode tilkoblingsmuligheter Gnistrende bildekvalitet
Prisen
 • 2 HDMI ut, 2 inn, 3 USB
 • Marvell Kyoto G2H bildeprosessor
 • Ethernet, Wi-Fi (via dongle)
 • Netflix videostreaming
 • 3D + 4K oppskalering
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5895 kr

Blu-ray formatet har hatt en eventyrlig utvikling siden det ble introdusert, og selv om de spinnende filmdiskene det siste året har fått sterk konkurranse fra streamingbaserte medier, er BD-platene fortsatt det beste valget for den som er opptatt av best mulig bilde- og lydkvalitet.

Utviklingen av nye spillere har imidlertid stagnert litt: De fleste produsentene har fokusert på å lage dem billigere, slik at de kan selge i større kvanta. Heldigvis er det fortsatt noen som forsøker å gjøre dem enda bedre.

Amerikanske Oppo har valgt å spesialisere seg på DVD og Blu-ray spillere, og har i løpet av få år opparbeidet seg et rykte for å være blant de beste – og det til en pris de fleste entusiaster kan ta seg råd til. Årets nye linje består av to kraftig oppgraderte modeller, BDP-103 og BDP-105. Her tester vi den rimeligste, BDP-103, til snaue 6.000 kroner.

Avansert videoprosessor
Oppo-spillerens hjerte ligger i videoprosessoren, den kraftige Kyoto G2H fra Marvell, som foruten overlegen bildebehandling byr på 2D til 3D konvertering samt oppskalering til 4K oppløsning. Sistnevnte er mest en ”gimmick” da den ikke fungerer på vanlige Full HD skjermer, samtidig som alle 4K-kompatible skjermer må ha tilsvarende funksjon innebygd. Likevel er det en teoretisk mulighet for at Oppo-spilleren kan gjøre en bedre jobb med oppskaleringen enn 4K-skjermen kan gjøre internt.  Dette fikk vi imidlertid ikke testet, da vi ikke hadde noen 4K-skjerm tilgjengelig.

Brukervennlighet og finesser
Oppo BDP-103 kan mye mer enn bare å spille vanlige Blu-ray filmer. Foruten DVD og CD avspilling, inkludert DVD Audio og SACD, støtter den også videostreaming, med den populære abonnementstjenesten Netflix om bord. I tillegg kan den spille av innhold fra PC-en din, eller direkte fra en USB-harddisk. Sist, men ikke minst kan den gjøres sonefri, slik at den støtter Blu-ray filmer fra andre regioner (tilleggstjeneste fra importøren, red.anm.).

Den nye Oppo-modellen bruker et nytt hovedkretskort med Dual Core prosessor, som sørger for at oppstart og generell betjening skjer betydelig raskere enn på forrige generasjon, og også vesentlig raskere enn mange av dagens konkurrenter. Oppstart fra standby går på under 20 sekunder, og det tar typisk ikke mer enn 30 sekunder å nå tittelskjermen fra man har satt inn en Blu-ray disc. Det er raskt! Fjernkontrollen til Oppo-spilleren er definitivt en av de bedre vi har vært borte i. Den ligger godt i hånden og har bakbelyste knapper slik at du kan se hva du gjør i hjemmekinomørket. Displayet på spilleren kan dimmes eller slukkes så man slipper å se den i mørket. For deg som foretrekker å ha spilleren skjult i et skap eller teknisk rom, er den medfølgende IR-repeateren også en bonus. Fjernkontrollen har egen hurtigtast for Netflix, som gjør det enkelt å når som helst hoppe inn i videotjenesten. Videre har Oppo beholdt muligheten til å gå inn i oppsettmenyen uten å måtte stoppe filmen først – noe som er gull verdt når man skal gjøre de første innstillingene.

Tilkoblinger
Oppo-spilleren har et vell av smarte tilkoblingsmuligheter, inkludert et par vi ikke har sett tidligere: Foruten HDMI utganger har den også doble HDMI-innganger, som er veldig uvanlig for en Blu-ray spiller: Disse lar deg koble til ekstra enheter, som TV-mottaker eller spillkonsoll, og utnytte den interne videoprosessorens ferdigheter til å forbedre bildekvaliteten. Den ene HDMI-inngangen er frontmontert og støtter mobilstandarden MHL som bl.a. finnes på Samsung Galaxy smartmobiler

oppo-BDP-103-back

Når du skal koble Oppo-spilleren til resten av anlegget har du flere valg: De doble HDMI-utgangene lar deg for eksempel trekke separate kabler til TV og projektor, eller til skjerm og surroundreceiver. Du kan velge å splitte lyd og bilde-signalene (Split A/V), eller kjøre samme signal gjennom begge. Oppo-spilleren støtter også Audio Return Channel, som gjør det mulig å hente ut TV-lyden digitalt tilbake gjennom HDMI-kabelen.

Bilder i referanseklasse
Forskjellen i bildekvalitet mellom ulike Blu-ray spillere har tradisjonelt ikke vært spesielt stor. Det er rett og slett ikke rom for dramatiske forskjeller eller variasjoner når filmen spilles av og sendes ut digitalt videre til skjermen. Oppo-spilleren byr imidlertid på gode muligheter til å sjekke hvilken forskjell en god videoprosessor kan gjøre: Av de to HDMI-utgangene er det bare den ene som går veien innom den avanserte Kyoto-chipen, mens den andre henter videosignalet direkte fra kretskortet og sender det videre til skjermen uten noen form for ekstra bildebehandling.

Forskjellen mellom de to er subtil, men likevel fullt merkbar: Bildet fra HDMI 2-utgangen er allerede meget bra, men HDMI 1-utgangen gir likevel et merkbart skarpere og mer detaljert, støyfritt Blu-ray bilde, med stabil skarphet også når bildet beveger seg. Likeledes skjer oppskaleringen av DVD og andre lavoppløste videokilder, enda mer sømløst via den avanserte videochipen. BDP-103 gjør også underverker med streaming-innhold fra Youtube og Netflix: Lavoppløst innhold ser ”ok” ut, men velger du en video med HD-oppløsning, kan det se riktig så bra ut, med mindre synlig komprimering og bildestøy enn vi er vant til.

Den nye HDMI-inngangen virker også å holde hva den lover: Med min Get HD PVR-boks koblet gjennom Oppo-spilleren og videre til TV-en opplevde jeg merkbart forbedret bildekvalitet, med økt kontrast og forbedrede fargenyanser. Så dette er helt klart en bonus vi anbefaler å benytte seg av.

Lydkvalitet
Oppo BDP-103 har en noe enklere analogdel enn sin storebror, BDP-105. Likevel er det langt fra noen ueffen spiller vi snakker om: BDP-103 gjør nemlig en utmerket jobb som analog lydformidler i stereo. Den hevder seg for eksempel bra mot den interne D/A konverteren i Hegel H300, som allerede er av meget høy kvalitet.

BDP-103 byr også på muligheter for deg som har en eldre surroundreceiver, eller ingen receiver i det hele tatt: Oppo-spilleren har nemlig innebygd surrounddekoder, med analoge lydutganger for alle kanaler (7.1). Den har også volumkontroll via fjernkontrollen – inkludert separat nivå- og avstandsjustering til alle høyttalerne! Dette gjør at den i prinsippet kan kobles direkte til en effektforsterker, eller aktive høyttalere for den del.  Man kan nesten kalle den en ”Blu-ray receiver”.

Noen begrensninger er det selvsagt: Oppo-spilleren har ingen målemikrofon, så avstand og nivå må stilles inn manuelt. Den har heller ingen avansert equalizer eller romkorreksjon slik man finner på de bedre utstyrte surroundreceiverne. Men du kommer langt ved hjelp av dine egne ører, målebånd og en god desibelmåler-app.

Konklusjon
Til nesten 6.000 kroner er Oppo BDP-103 langt fra noen billig affære, men så får du da også den hittil beste og mest komplette Blu-ray spilleren vi har testet. At Oppo-spilleren er verdt pengene forutsetter selvsagt at du faktisk kan utnytte kvaliteten og de ekstra finessene den kan by på. Men for high-end bildekvalitet i kresne hjemmekinoinstallasjoner finnes det foreløpig ingen over, ingen ved siden!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
12 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.