TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Oppo 105D

Kongen av Blu-ray

Den beste bildeviseren har fått en ekstra Darbee-twist. Og lydsiden er (meget) bedre enn du tror.

forfatter
Publisert 17.07.14 - 15:43
L&B menerskew
pluss Oppo 105D er kongen i denne produktkategorien. Den kan stort sett alt og gjør det så bra det bare er mulig å gjøre. Den har dessuten en lyddel som er mye bedre enn du tror. En i og for seg ganske dyr Blu-ray spiller – men den er så mye bedre enn bare det. Du får faktisk fantastisk mye for pengene.
minus Det føles som om man har fokusert så mye på det indre at den ytre skjønnheten blir litt glemt. Den ekstra Darbee-funksjonen er egentlig mest for den som har en stor hjemmekino med en skikkelig projektor.
Spesifikasjoner
  • Leser plateformatene BD-Video, Blu-ray 3D, DVD-Video, DVD-Audio, AVCHD, SACD, CD, HDCD, Kodak Picture CD, CD-R/RW, DVD±R/RW, DVD±R DL, BD-R/RE
  • Alt tenkbart i inn- og utganger og bilde- og lydformat
  • Effektforbruk 55 W (Standby 0.5 W i Energy Efficient Mode)
  • Mål/vekt: 430x123x311 mm (BxHxD), 7,9 kg
Veil. pris 12995 Produktside

NO gullikon 2014.indd

Oppo er et firma som på relativt kort tid har blitt referansen for Blu-ray spillere. Det har gått så langt at det inni veldig mange Blu-ray spillere som vil være noe på markedet, sitter det faktisk en Oppo som de andre firmaene har modifisert i en eller annen form for å sette sitt eget preg på det hele.

Og Oppo har aldri gjort noe annet enn å produsere de beste maskinene. Det har ikke vært noen form for smart markedsføring og maskinene har ikke blitt gjort ekstra spennende – heller tvert imot. Man har skapt seg et navn ved at ryktet spredde seg om at det var et ”hemmelig” firma som produserte noe som bare var bedre.

Tidlig satte en av de mest anerkjente firmaene helt enkelt bare inn en Oppo i sitt eget kabinett og tok veldig mange penger for det. Man trodde naivt nok at ingen skulle oppdage det, men det tok ikke mange sekundene før det var spredt over hele verden. Til slutt ble det et så stort prestisjetap for firmaet, at de fortsatt kjemper for å bygge opp merket sitt igjen.

Oppo ble som sagt standard, og nå later ikke de fleste som om det er benyttet en modifisert Oppo i sine maskiner – hvorfor gå over elven etter vann når Oppo allerede gjør noe som du ikke kan gjøre mye bedre. Så konkurrentene har i stedet fokusert på å gjøre lyden bedre, men i og med Oppo 105 har Oppo selv tatt dem igjen på lydsiden. I de seneste D-modellene har man dessuten lagt til en bildeforbedring, det såkalte Darbee Visual Presence.

Legger vi så til at den i prinsippet kan spille alle medier og format du kan tenke deg og litt til, kan fungere som en surroundprosessor og dessuten ta hånd om tokanalslyd på en skikkelig måte, virker det som om den nye Oppo 105D kunne være den ultimate løsningen til både hjemmekino og hi-fi. Vi ser nærmere på det.

Lekkert – og enkelt
Allerede ved oppakningen føltes det bra. En ganske hyggelig og som det virker velbygd maskin, god presentert og med en god bruksanvisning. Men den ser standardbetont ut, det føles litt som min gamle Nakamichi kassettspiller – også helt usexy og uten noe prangende i et normalkabinett som ser ut som mye annet, men inni var det kanskje det beste du kunne få.

Jeg valgte å gå etter intuisjon og se hva jeg kunne få ut uten å lese meg frem. Det er ikke noe større problem å se hva man skal gjøre når man går gjennom de ulike menyene. Og når jeg sitter og utfører alle setup-rutiner og stiller det hele inn, for det er ganske mye som kan og bør stilles inn, får jeg et meget positivt inntrykk av apparatet.

oppo105r

Det er liv i den direkte og du kan i og for seg begynne å spille med en gang om du skulle ha lyst til det. Den ville ikke vise noe bilde med den 10m HDMI kabelen (av meget standard kvalitet) jeg hadde og som fungerer til projektoren, men med flere andre kortere varianter var det ikke noe problem. Jeg begynte å gå gjennom maskinen da den var koblet til TV-en.

Jeg koblet til den medfølgende Wifi donglen og var på nettet nesten omgående. Menyen viser flere ulike nettverksmuligheter, inklusiv Youtube og Netflix. Dessuten finnes det noen som du ikke kan se om du ikke befinner deg i rett land, som for eksempel BBC iPlayer og Vudu. Det er ikke det største utvalget her kanskje, og som vanlig er det ganske tregt å kjøre for eksempel søk på Youtube med en fjernkontroll. Netflix startet ikke alltid, det virker i skrivende stund å være et problem mellom Netflix og en del Netflix-kompatible maskiner. Men det er mulig å komme inn, og da fungerer det fint, og med det beste Netflix-bildet jeg hittil har sett.
I øvrig er bildekvaliteten og hele opplegget på maskinen overlegent bra. Du kan stille inn i prinsipp hva som helst som er av betydning, og alt i menydelen føles mer enn gjennomtenkt. Til å være en multispiller er den også noenlunde kjapp i platehåndteringen, noe som er positivt for en utålmodig anmelder.

Lyd
Ser vi på innganger og utganger finnes det mengder, inklusiv MHL for mobile enheter. Her er alt du trenger. Dessuten er alle spesifikasjonene topp notch, det virker ikke som Oppo har forsøkt å ta snarveier noen steder. Tvert imot. Med den begrensede plassen vi har her kan vi dessverre bare gå inn på få saker, resten kan den interesserte selv finne på Oppos hjemmeside, hvor du for eksempel kan laste ned bruksanvisningen for å se hva den også kan. Og det er i prinsippet alt.

På 105-modellen har man lagt ned ekstra innsats på lyden. Man har satt inn to ESS Sabre32 Reference Audio DAC-er, en for 7.1 utgangene og en for stereoutgangen. Begge benytter en 32-bit Hyperstream DAC topologi som sies å skulle gi et større dynamikkområde og minimere både jitter og forvrengning. Det finnes både balansert og ubalansert dedikert analog stereoutgang og digitalutganger i form av RCA og Toslink.

Hadde jeg produsert rene CD-spillere i samme prisklasse og en litt til, hadde jeg blitt nervøs – Oppo 105 låter virkelig overbevisende på musikk. Joda, du kan få CD-spillere som låter bedre, men nok ikke til den prisen. Og den kan spille alle plater og klarer både to- og multikanal, til og med HDCD filter er bygget inn. Når Oppo 105D dessuten kan alt det andre den kan på bildesiden, er det helt enkelt strålende verdi for pengene.

oppo-bdp-105-inside

Jeg har hørt mange vesentlig dyrere CD-spillere som får juling så det gjør vondt av Oppo 105. Vi får en lyd med den roen, den detaljrikdommen og den superstille bakgrunnen som jeg egentlig bare forventer meg av dedikerte CD-spillere av høy klasse. DAC-en har en litt annen, noe varmere karakter enn den Burr-Brown typen jeg er vant til, men det er bare en annen side av samme sak. Det er en bra DAC som sitter i.

Man har oppgradert den asynkrone USB-inngangen til også å klare DSD 64/128, for øvrig klare den 24/192. Dessuten har Oppo også hatt god smak og bygget inn en riktig bra hodetelefonforsterker i apparatet. Når vi ser en hodetelefoninngang i en slik type av apparat pleier vi ikke akkurat juble over kvaliteten, men her er unntaket som bekrefter regelen. Det er en overraskende god hodetelefonforsterker som er koblet direkte på en av Sabre32 DAC-ene, og selv det bekrefter at når Oppo gjør noe så gjør man det ordentlig.

Lydmessig kan du også benytte Oppo 105D som en enkel surroundprosessor, den har utganger til effektforsterkere for hver kanal, og du kan stille inn hele lydprosessen via en lettbegripelig meny.

Bilde
4K Up-scaling, DVD Up-Conversion, Full HD 1080p Output, True 24p Video, bildemessig er Oppo 105D som vi allerede har sagt state-of-the-art. Slik er det bare. Bildene er eksepsjonelt bra på Blu-ray og jeg vet egentlig ikke hva man skulle bruke av apparater som kunne vært avgjørende bedre. Tilføringen av Darbee Visual Presence er bare ekstra løk på wieneren, men samtidig mer eller mindre i overkant og mest bare for den som virkelig stiller ekstra krav. Man bør alltid være mistenksom overfor manipulerende kretser, men her får man noe som faktisk fungerer og gjør opplevelsen av bildet litt bedre. Resultatet er at du får en opplevelse av litt bedre skarphet og mer klarhet, men uten at bildet blir hardere som det lett blir med konvensjonelle kontrollmuligheter. Det føles litt mer high-end og utrolig nok får du en følelse av mer naturlighet. Men det er veldig subtile forskjeller det handler om.

Vi kan også avsløre at om du benytter TV-en til fremvisning har du ikke samme utbytte som hvis du benytter en projektor og kjører større bildeformat. Det er mulig å se en liten forskjell med Darbee innkoblet om men ser nøye etter, en forskjell i form av et generelt mer distinkt bilde – som man i og for seg ganske kjapt tar som en selvfølgelighet. Men jo bedre og større bildefremviser du benytter, desto mer får du utbytte av Darbee.

BDP-105EU-hires-XLR-pcb

På min 46” TV er det egentlig knapt verdt bryet, men med projektoren og 115” lerretet gir det litt mer mening. Men man må være forsiktig med hvor kraftig man bruker den, litt for stor justering og bildet blir mer hardt og mer unaturlig igjen. Du kan slå av og på samt justere Darbee via en knapp på fjernkontrollen.

Konklusjon
Oppo 105D er helt enkelt kongen i denne produktkategorien. Ikke nok med at den bildemessig er fantastisk, har fått den ekstra Darbee-funksjonen og kan gjøre nesten alt du bare kan drømme om, den har dessuten fått en lyddel som er bildesiden verdig. Spesielt anbefalt er bare fornavnet.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

Siste artikler:

MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
«Usynlig» storskjerm med laser Med en ultra short throw projektor som Epson EH-LS800 kan du få et digert bilde på veggen, som er skjult når du ikke bruker det. Og bildekvaliteten er lekker!
lbpluss
Drømmeforsterkere til hjemmekinoen fra Marantz Marantz AV 10 og AMP 10 er et skikkelig high-end forsterkersett til hjemmekinoen. Billig er det ikke, men vil vil tro du blir rik på opplevelser ...
lbpluss
McIntosh slipper AV-receiver med Dolby Vision Har 150 watt i alle kanaler, 8K-video og Dirac Live romkorreksjon.
Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.
lbpluss
Nakamichi vekker dragen til live Lydplanken har til sammen 21 kanaler og Dolby Atmos surround.
Følg Lyd & Bilde