: Logitech Harmony Elite

Fjernkontrollen som styrer alt

Logitechs monsterfjernkontroll tar steget fra hjemmekino til det smarte hjemmet.
Januar 2016Logitech Harmony Elite
Lyd & Bilde mener
Kontrollerer alle typer apparater man trenger fra fjernkontrollen. Smarte aktiviteter og snarveier. Kan styres med app for Android og iOS.
Det krever tålmodighet å stille inn alt slik man vil ha det. For dyr for vanlige forbrukere.
Spesifikasjoner
  • Programmerbar multifjernkontroll
  • Harmony Hub kontrollenhet
  • 2 x IR-forlengere
  • Harmony app for iOS/Android
Annonse
Annonse
forfatter

Vi får stadig flere apparater i TV-benkene våre. Foruten TV-en er det en TV-mottaker, en DVD- eller Blu-ray-spiller, en hjemmekinoforsterker om man liker film, og kanskje en spillkonsoll. Og det medfører at man også har tre-fire fjernkontroller som forhåpentligvis ligger der de skal på stuebordet. Om de ikke har blitt med på kjøkkenet da man hentet kaffe, eller falt ned mellom sofaputene en sen kveld.

For den som installerte alle apparatene og koblet dem sammen, er det ganske selvfølgelig hvordan man kontrollerer hjemmekinoen. Skal man se på TV, slår man på TV-apparatet og TV-mottakeren, og velger riktig inngang på TV-en. Skal man se på en film, slår man på TV, forsterker og Blu-ray-spiller. Så stiller man inn rett inngang på TV-apparatet og på forsterkeren. Men prøv å forklare dette for partneren, eller enda verre, for en gjest.

Det er her multifjernkontrollen kommer inn. Man kan putte alle fjernkontrollene i en eske og glemme dem, man trenger bare en. Og med Harmony trenger man heller ikke fundere på hvilke apparater man må kontrollere. I stedet har man forprogrammerte aktiviteter som kan hete noe så enkelt som «se på TV» eller «lytte på musikk». Et trykk på aktiviteten, og alt skjer automatisk. Det er både lettere å huske på, og det går raskere.

 

Harmony Elite

Selv om fjernkontrollen er det mest iøynefallende apparatet, er den faktisk bare en bisak. Selve hjernen i systemet er i stedet Harmony Hub. Det er en liten boks som man setter inn i TV-benken, og som holder kontroll på alt utstyret, og sender korrekte IR-signaler til rett apparat. Står de adskilt i et skap, er det med to IR-sendere, som man kan plassere i skapet. Hub-en blir styrt av RF-signaler fra fjernkontrollen slik at man ikke trenger fri sikt. Den kan altså stå bak en lukket dør.

Men Hub-en kommuniserer også via Wifi og Bluetooth, noe som innebærer at man kan kontrollere den fra mobil og nettbrett. Og at den kan styre apparater som har Bluetooth-fjernkontroller. Vil man komme rimeligere fra det, kan man kjøpe bare Hub og styre med appen, eller komplettere med den enklere og billigere fjernkontrollen Companion, som ikke har noen skjerm.

For å komme billigere unna kjøp Companion-fjernkontrollen uten skjerm, og kompletter med appen. (Foto: Produsenten)
For å komme billigere unna kjøp Companion-fjernkontrollen uten skjerm, og kompletter med appen. (Foto: Produsenten)

Installasjon

Den enkleste måten å programmere sin nye Harmony er å laste ned programmer for Mac eller PC. Der legger man til alle sine apparater, og forteller hvordan de er sammenkoblet. Logitech har heldigvis en gigantisk database over alle modeller på markedet, så risikoen er liten for at den ikke er med. Om man ikke har virkelig gamle og uvanlige apparater. Men den er også veldig dyktig til å finne oppkoblede apparater, som mine Sonos-høyttalere, som ble lagt til automatisk.

Deretter kan man begynne å programmere sine aktiviteter. Selv her får man hjelp med på veien, da den kan gjette hvilke aktiviteter man trenger, basert på hvilke apparater man har. Oftest holder det å fortelle hvilken inngang som skal velges. Man kan også legge til kanallister, og velge favoritter for en enda enklere håndtering.

Og ved å logge inn på kontoen sin blir alle innstillingene synkronisert til fjernkontroller og apper. Hvor strømlinjeformet det enn er, tar det en stund å stille inn hele hjemmekinoen, spesielt om man har et komplisert anlegg.

 

Bruk

Det fungerer meget fint å hoppe mellom ulike aktiviteter, og det føles nesten som trolldom når apparatene slå seg på og av, og det riktige bildet kommer frem på TV-en. Forutsatt at man har tenkt seg nøye om da man programmerte dem, og man tenker seg om slik at man ikke manuelt slår på eller av apparater, for da kan den bli forvirret. Kommunikasjonen er jo enveis, så det kan lett føre til at den slår av et apparat i stedet for på, om den er i feil «modus».

En forutsetning for at multifjernkontrollen virkelig skal kunne erstatte de vanlige, er at man kan la dem bli liggende i esken. Og det klarer Harmony med glans, så lenge man holder seg til hverdagslige aktiviteter. Skal man for eksempel inn for å gjøre om på innstillingene på forsterkeren, må man enten bruke en stund på å programmere inn knappene på fjernkontrollen, eller helt enkelt ta frem den vanlige fjernkontrollen. Det er akseptabelt om det ikke er noe man gjør hver dag.

Hub er hjernen i systemet, og kan styres både med fjernkontrollen og med en app. (Foto: Produsenten)
Hub er hjernen i systemet, og kan styres både med fjernkontrollen og med en app. (Foto: Produsenten)

En nyhet med Elite er at man har tenkt betydelig mer på det smarte hjemmet enn tidligere. Foruten hjemmekinoen kan man også legge til oppkoblede enheter, som fjernstyrte strømkontakter og lamper. Fjernkontrollen har til og med fysiske knapper til dem. Men enda mer lekkert blir det om man legger dem inn i sine aktiviteter, slik at man kan kjøre i gang «god morgen» for å få en behagelig belysning, slå på kaffemaskinen, og slå på morgennyhetene.

 

Konklusjon

Aldri har det vært enklere å styre alle sine apparater med en eneste fjernkontroll. Ved siden av hjemmekinoen nå også smarte hjem-gadgets. Logitech gjør alt riktig med en bekvem fjernkontroll, med en passende blanding av fysiske knapper og pekeskjerm. Installasjonen er så enkel den kan bli, og resultatet er pedagogiske hurtigtaster for å se på TV eller lytte på musikk. Vil man ha best mulig kontroll med enklest mulig betjening, skal man investere i en Harmony Elite.

 

Philips Hue

Den mest kjente og tilgjengelige smarte belysningen er Philips Hue. Den har nylig blitt sertifisert for Apples Homekit, og er dermed lettstyrt fra iOS, inklusive stemmekommandoen til Siri. Og det er et av de merkene som er lettest å styre fra Logitech Harmony. De to kontrollboksene kommuniserer med hverandre slik at man ikke bare får tilgang til enkelte lamper, men også motiver og grupper. Les mer om Philips Hue i vår Smarte Hjem-spesial i februarnummeret. En startpakke med bro og tre lamper koster ca. 1.500 kroner.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Les også

Apples første hodetelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. På alt. Nesten.
Skal du ha nye ørepropper, er det nå bare de helt trådløse som gjelder.
Galaxy Buds Live er fullproppede med funksjoner, men holder ikke hva de lover.
Kjøp tradisjonelle hodetelefoner for pengene du hadde tenkt å bruke på de beste trådløse støydemperne.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!