: iRiver Astell & Kern AK100

Ekte hi-fi i lomma

Smartmobilen har for de fleste tatt over som musikkspiller. Denne hi-fi-spilleren gir oss lyst til å gå tilbake. Den byr på en dypere og fyldigere bass, og en vesentlig luftigere og mer vektløs romklang enn noen smartmobil kan drømme om.

Lyd & Bilde mener

Oppløste overtoner Fyldig bass Støtter høyoppløst lyd
Treg blafunksjon Treg filoverføring
 • 32 GB + 2 x microSD-leser
 • WAV (16-24bit), FLAC (16-24bit), ALAC,
 • MP3, WMA, OGG, AAC
 • Optisk digitalinngang
 • 24-bit/192kHz DAC
 • 122 gram
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5395 kr

På en side er det utrolig digg at man kan gjøre ”alt” med smartmobilen, inkludert å høre på musikk. Den er nemlig alltid med oss! Jeg har aldri sett tilbake heller. Jeg gjorde det ikke da jeg skiftet ut min bærbare CD-spiller med MiniDisc, og jeg gjorde det heller ikke da den trofaste MP3-spilleren havnet i skuffen ved innkjøp av min første iPhone.

En bærbar avspiller som kun kan spille musikk virker i disse tider like umoderne og tungvinn som VHS-spilleren gjorde etter man ble vant til DVD.

Begrenset batteri på smartmobil
Likevel, da jeg litt motvillig mottok Astell & Kern AK100, og begynte å bruke den, begynte det å gå opp for meg hvorfor man kanskje kan ha bruk for en ren musikkspiller likevel. For det første er batteritiden på smartmobilen et tema i seg selv. Du skal ikke bruke den veldig mye til spilling, musikklytting og sosiale medier før batteriindikatoren heiser det hvite flagget mens den gisper etter luft. Og noen av oss må faktisk være tilgjengelig på telefon. Derfor er det begrenset hvor mye jeg bruker min iPhone til musikk når jeg ikke er i nærheten av et strømuttak. Astell & Kern AK100 lover derimot rundt 16 timers kontinuerlig avspilling, etter en 5 timers fullading.

Forsterkerkraft
Og mens vi er inne på batteri, har ikke smartmobilene en veldig kraftig lydforsterker innebygd, da det nettopp vil flate ut batteriet fortere enn du klarer å si Duracell. Derfor vil en smartmobil ikke kunne drive tungdrevne hodetelefoner med særlig brask og bram.

Forurenset lyd
Rent lydmessig er også all den innebygde teknologien i en mobiltelefon problematisk. Tenk hva en mobiltelefon blir utsatt for av elektromagnetisk interferens, med både mobilantenne, Wi-Fi og Bluetooth innebygd. Og alle komponenter er klemt inntil hverandre i ett og samme chassis. Dette gir ikke det beste miljøet lydmessig. Du kan sette mobilen i flymodus for å bøte på dette, men så var det dette med å være tilgjengelig på telefonen, da.

Høyoppløst musikk
Høyoppløst musikk er også et tema. Mens diskusjonen pågår om hvorvidt man hører forskjell på CD-kvalitet og høyere oppløsning, finnes det fantastisk vellydende høyoppløste masteropptak, hvor versjonen for CD og strømming er knust sønder og sammen. At man kan spille av høyoppløste musikkfiler uten å måtte konvertere ned, er derfor en stor fordel for audiofile ører. Mange smartmobiler støtter ikke slike filer, inkludert undertegnedes iPhone 5.

A&K_AK100(det)

AK100 – formatstøtte
Av disse grunnene er det ikke så dumt med en musikkspiller som Astell & Kern A100 likevel. Den koster nesten like mye som den rimeligste versjonen av iPhone 5, men så har den også en påkostet digitaldel med DAC fra Wolfson som støtter høyoppløst musikk inntil 24-bit/192kHz. Da i form av både ukomprimert WAV og tapsfritt komprimerte FLAC-filer, som er det vanligste nedlastingsformatet av slik musikk. I tillegg støtter spilleren MP3, AAC, Apple Lossless, WMA og OGG. Den kan til og med brukes som en bærbar DAC, med sin optiske digitalinngang.

Lagringsplass
Høyoppløst musikk bruker mye plass. Internminnet på spilleren er på 32 GB, trenger du mer enn dette finnes hele to kortlesere til hvert sitt microSD-kort inntil 32 hver. Dermed har spilleren mulighet for totalt 96 GB. Har du all musikken høyoppløst kan det fort bli rundt 100 MB pr. sang, altså ca 1.000 sanger med maksimal lagringsplass.

Enkel i bruk
Spilleren er temmelig enkel i bruk, du blar i den via berøringsskjermen. Den enkle fargeskjermen gir grei oversikt, og du kan sortere etter artist, sang og spilleliste, bla i mapper du har lagt musikkfilene i, og det finnes dessuten en egen katalog som heter ”Mastering Quality Sound”, hvor du finner alle sanger som ligger i 24-bit oppløsning. Foreligger ikke artist- og låtinfo med filen, blir denne lagt i katalogen ”Unknown”.

Det som irriterer meg litt er at det går sakte å rulle nedover i låtlisten, og det fysiske volumhjulet på siden av spilleren er litt slarkete. Filoverføring kunne også gjerne gått fortere; en sang på 75 MB tar rundt 25 sekunder å legge over. Spilleren støtter nemlig bare USB 2.0 og ikke 3.0. Velkommen til 2013, iRiver!

Lydkvaliteten
Så til det viktigste: lyden. Og det er her jeg ble for alvor minnet på hvor begrenset smartmobilen er som lydkilde. iPhone 5 er blant de aller beste smartmobilene på lyd ut fra hodetelefonutgangen, likevel måtte den se seg banket ned i støvlene av AK100. Riktignok er kraften omtrent den samme, slik at man heller ikke med AK100 bør ha veldig tungdrevne hodetelefoner, men oppløsning og basskontroll er i en ganske annen liga.

De åpne hodetelefone ne Shure SRH1440 er meget avslørende, og med min iPhone blir overtonene overkant aggressive. Hør på ”Job’s Coffin” fra Tori Amos’ klassiske album ”Night of Hunters” fra 2011, hvordan sibilantene (s-er og f-er) på vokalen låter noe spisst med iPhone. AK100 låter derimot langt mer oppløst. Og klaveret har en større ro over seg, mens romklangen er langt mer åpen og vektløs.

Heftig rock med saftig bass trenger andre hodetelefoner, for anledningen bruker jeg de lukkede Beyerdynamic Custom One Pro, ettersom Shure-telefonene ikke har nok trøkk i bassen til dette for mitt vedkommende. AK100 har mer fylde i bassen enn iPhone, så basstromma banker hardere. Også denne musikken har godt av de oppløste overtonene, da både vrenggitarer og cymbaler har godt av mest mulig detaljer. iPhone har på sin side en litt større mellomtonegjengivelse, som gir mer mat til skarptromma. Men det er nok heller fordi iPhone ikke låter like gjennomsiktig. Det er rett og slett en ganske annen liga mellom de to.

iPhone med forsterker
Når vi nå snakker om at man likevel skal ha enda en dings i lomma i tillegg til smartmobilen, er det interessant å alternativt høre hvordan iPhone låter sammen med en forsterker i lommeformat, som FiiO E12 til 1.500 kroner. En langt mer overkommelig pris enn AK100, og som dessuten avlaster iPhone for mye batteribruk.

FiiO E12 har mye kraftigere forsterkning enn AK100, som egentlig ikke er så mye kraftigere enn iPhone, dermed kan FiiO-forsterkeren drive enda mer tungdrevne hodetelefoner. Men selve lydkvaliteten blir ikke noe bedre, da du ikke får gjort noe med detaljene som forsvinner fra lydbildet. Men det låter absolutt heftigere! Med den samme FiiO-forsterkeren koblet til AK100 blir det noe annet igjen. Snakk om trøkk! Og kombinert med den gode oppløsningen er det en annen liga. Men da blir det plutselig tre dingser å forholde seg til. Telefonen skal jo med den, og!

Konklusjon
Det kan virke gammeldags å skulle forholde seg til en ren musikkspiller i dag. Men dersom du tar lydkvalitet seriøst, vil du fort synes smartmobilen låter for dårlig, selv med gode hodetelefoner. Du kan bøte på det med en forsterker i lommeformat, men detaljene som forsvinner fra lydbildet får du ikke gjort noe med. Det blir bare kraftigere.

A&K_AK100(side)

Astell & Kern AK100 fra iRiver er myntet på musikkelskere som ønsker å få gjengitt musikken med glimrende lydkvalitet. Den støtter høyoppløst musikk, og har en påkostet digitaldel som henter det meste ut av musikken. Den er ikke noe kraftigere enn en iPhone, men byr på et lydbilde med enda flere detaljer, en dypere og fyldigere bass og en vesentlig luftigere og mer vektløs romklang. Lydmessig er den i en annen liga enn noen annen smartmobil undertegnede har hørt. Meget tungdrevne hodetelefoner kan ha godt av en ekstern forsterker i lommeformat, men det aller meste av hodetelefoner vil låte fremragende med AK100.

Brukervennligheten er helt ok, og vi liker at man bare drar filene over via datamaskinen. Men vi skulle gjerne sett at pekeskjermen skrollet raskere, og at volumhjulet var litt fastere.

Et annet alternativ som kan sjekkes ut er Colorfly Pocket HiFi C4. Denne er mye større og mer klumpete, men til gjengjeld har den kraftigere forsterkning. Ulempen er at den ikke støtter høyoppløste FLAC-filer, bare WAV.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
7 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.