Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: iRiver Astell & Kern AK100

Ekte hi-fi i lomma

Smartmobilen har for de fleste tatt over som musikkspiller. Denne hi-fi-spilleren gir oss lyst til å gå tilbake. Den byr på en dypere og fyldigere bass, og en vesentlig luftigere og mer vektløs romklang enn noen smartmobil kan drømme om.

Skrevet av / 13.09.13 - 14:30
iRiver Astell & Kern AK100
Geir Gråbein Nordby

På en side er det utrolig digg at man kan gjøre ”alt” med smartmobilen, inkludert å høre på musikk. Den er nemlig alltid med oss! Jeg har aldri sett tilbake heller. Jeg gjorde det ikke da jeg skiftet ut min bærbare CD-spiller med MiniDisc, og jeg gjorde det heller ikke da den trofaste MP3-spilleren havnet i skuffen ved innkjøp av min første iPhone.

En bærbar avspiller som kun kan spille musikk virker i disse tider like umoderne og tungvinn som VHS-spilleren gjorde etter man ble vant til DVD.

Begrenset batteri på smartmobil
Likevel, da jeg litt motvillig mottok Astell & Kern AK100, og begynte å bruke den, begynte det å gå opp for meg hvorfor man kanskje kan ha bruk for en ren musikkspiller likevel. For det første er batteritiden på smartmobilen et tema i seg selv. Du skal ikke bruke den veldig mye til spilling, musikklytting og sosiale medier før batteriindikatoren heiser det hvite flagget mens den gisper etter luft. Og noen av oss må faktisk være tilgjengelig på telefon. Derfor er det begrenset hvor mye jeg bruker min iPhone til musikk når jeg ikke er i nærheten av et strømuttak. Astell & Kern AK100 lover derimot rundt 16 timers kontinuerlig avspilling, etter en 5 timers fullading.

Forsterkerkraft
Og mens vi er inne på batteri, har ikke smartmobilene en veldig kraftig lydforsterker innebygd, da det nettopp vil flate ut batteriet fortere enn du klarer å si Duracell. Derfor vil en smartmobil ikke kunne drive tungdrevne hodetelefoner med særlig brask og bram.

Forurenset lyd
Rent lydmessig er også all den innebygde teknologien i en mobiltelefon problematisk. Tenk hva en mobiltelefon blir utsatt for av elektromagnetisk interferens, med både mobilantenne, Wi-Fi og Bluetooth innebygd. Og alle komponenter er klemt inntil hverandre i ett og samme chassis. Dette gir ikke det beste miljøet lydmessig. Du kan sette mobilen i flymodus for å bøte på dette, men så var det dette med å være tilgjengelig på telefonen, da.

Høyoppløst musikk
Høyoppløst musikk er også et tema. Mens diskusjonen pågår om hvorvidt man hører forskjell på CD-kvalitet og høyere oppløsning, finnes det fantastisk vellydende høyoppløste masteropptak, hvor versjonen for CD og strømming er knust sønder og sammen. At man kan spille av høyoppløste musikkfiler uten å måtte konvertere ned, er derfor en stor fordel for audiofile ører. Mange smartmobiler støtter ikke slike filer, inkludert undertegnedes iPhone 5.

A&K_AK100(det)

AK100 – formatstøtte
Av disse grunnene er det ikke så dumt med en musikkspiller som Astell & Kern A100 likevel. Den koster nesten like mye som den rimeligste versjonen av iPhone 5, men så har den også en påkostet digitaldel med DAC fra Wolfson som støtter høyoppløst musikk inntil 24-bit/192kHz. Da i form av både ukomprimert WAV og tapsfritt komprimerte FLAC-filer, som er det vanligste nedlastingsformatet av slik musikk. I tillegg støtter spilleren MP3, AAC, Apple Lossless, WMA og OGG. Den kan til og med brukes som en bærbar DAC, med sin optiske digitalinngang.

Lagringsplass
Høyoppløst musikk bruker mye plass. Internminnet på spilleren er på 32 GB, trenger du mer enn dette finnes hele to kortlesere til hvert sitt microSD-kort inntil 32 hver. Dermed har spilleren mulighet for totalt 96 GB. Har du all musikken høyoppløst kan det fort bli rundt 100 MB pr. sang, altså ca 1.000 sanger med maksimal lagringsplass.

Enkel i bruk
Spilleren er temmelig enkel i bruk, du blar i den via berøringsskjermen. Den enkle fargeskjermen gir grei oversikt, og du kan sortere etter artist, sang og spilleliste, bla i mapper du har lagt musikkfilene i, og det finnes dessuten en egen katalog som heter ”Mastering Quality Sound”, hvor du finner alle sanger som ligger i 24-bit oppløsning. Foreligger ikke artist- og låtinfo med filen, blir denne lagt i katalogen ”Unknown”.

Det som irriterer meg litt er at det går sakte å rulle nedover i låtlisten, og det fysiske volumhjulet på siden av spilleren er litt slarkete. Filoverføring kunne også gjerne gått fortere; en sang på 75 MB tar rundt 25 sekunder å legge over. Spilleren støtter nemlig bare USB 2.0 og ikke 3.0. Velkommen til 2013, iRiver!

Lydkvaliteten
Så til det viktigste: lyden. Og det er her jeg ble for alvor minnet på hvor begrenset smartmobilen er som lydkilde. iPhone 5 er blant de aller beste smartmobilene på lyd ut fra hodetelefonutgangen, likevel måtte den se seg banket ned i støvlene av AK100. Riktignok er kraften omtrent den samme, slik at man heller ikke med AK100 bør ha veldig tungdrevne hodetelefoner, men oppløsning og basskontroll er i en ganske annen liga.

De åpne hodetelefone ne Shure SRH1440 er meget avslørende, og med min iPhone blir overtonene overkant aggressive. Hør på ”Job’s Coffin” fra Tori Amos’ klassiske album ”Night of Hunters” fra 2011, hvordan sibilantene (s-er og f-er) på vokalen låter noe spisst med iPhone. AK100 låter derimot langt mer oppløst. Og klaveret har en større ro over seg, mens romklangen er langt mer åpen og vektløs.

Heftig rock med saftig bass trenger andre hodetelefoner, for anledningen bruker jeg de lukkede Beyerdynamic Custom One Pro, ettersom Shure-telefonene ikke har nok trøkk i bassen til dette for mitt vedkommende. AK100 har mer fylde i bassen enn iPhone, så basstromma banker hardere. Også denne musikken har godt av de oppløste overtonene, da både vrenggitarer og cymbaler har godt av mest mulig detaljer. iPhone har på sin side en litt større mellomtonegjengivelse, som gir mer mat til skarptromma. Men det er nok heller fordi iPhone ikke låter like gjennomsiktig. Det er rett og slett en ganske annen liga mellom de to.

iPhone med forsterker
Når vi nå snakker om at man likevel skal ha enda en dings i lomma i tillegg til smartmobilen, er det interessant å alternativt høre hvordan iPhone låter sammen med en forsterker i lommeformat, som FiiO E12 til 1.500 kroner. En langt mer overkommelig pris enn AK100, og som dessuten avlaster iPhone for mye batteribruk.

FiiO E12 har mye kraftigere forsterkning enn AK100, som egentlig ikke er så mye kraftigere enn iPhone, dermed kan FiiO-forsterkeren drive enda mer tungdrevne hodetelefoner. Men selve lydkvaliteten blir ikke noe bedre, da du ikke får gjort noe med detaljene som forsvinner fra lydbildet. Men det låter absolutt heftigere! Med den samme FiiO-forsterkeren koblet til AK100 blir det noe annet igjen. Snakk om trøkk! Og kombinert med den gode oppløsningen er det en annen liga. Men da blir det plutselig tre dingser å forholde seg til. Telefonen skal jo med den, og!

Konklusjon
Det kan virke gammeldags å skulle forholde seg til en ren musikkspiller i dag. Men dersom du tar lydkvalitet seriøst, vil du fort synes smartmobilen låter for dårlig, selv med gode hodetelefoner. Du kan bøte på det med en forsterker i lommeformat, men detaljene som forsvinner fra lydbildet får du ikke gjort noe med. Det blir bare kraftigere.

A&K_AK100(side)

Astell & Kern AK100 fra iRiver er myntet på musikkelskere som ønsker å få gjengitt musikken med glimrende lydkvalitet. Den støtter høyoppløst musikk, og har en påkostet digitaldel som henter det meste ut av musikken. Den er ikke noe kraftigere enn en iPhone, men byr på et lydbilde med enda flere detaljer, en dypere og fyldigere bass og en vesentlig luftigere og mer vektløs romklang. Lydmessig er den i en annen liga enn noen annen smartmobil undertegnede har hørt. Meget tungdrevne hodetelefoner kan ha godt av en ekstern forsterker i lommeformat, men det aller meste av hodetelefoner vil låte fremragende med AK100.

Brukervennligheten er helt ok, og vi liker at man bare drar filene over via datamaskinen. Men vi skulle gjerne sett at pekeskjermen skrollet raskere, og at volumhjulet var litt fastere.

Et annet alternativ som kan sjekkes ut er Colorfly Pocket HiFi C4. Denne er mye større og mer klumpete, men til gjengjeld har den kraftigere forsterkning. Ulempen er at den ikke støtter høyoppløste FLAC-filer, bare WAV.

Lyd & Bilde mener

Oppløste overtoner Fyldig bass Støtter høyoppløst lyd Treg blafunksjon Treg filoverføring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top