Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: D-Link Boxee – Wi-Fi mediespiller

Nettvideo på din TV

Internett er fullt av gratis musikk, filmklipp og til og med spillefilmer. Boxee er boksen som lar deg nyte alt på en lettvint måte fra sofakroken.

Skrevet av / 07.02.11 - 10:12
D-Link Boxee – Wi-Fi mediespiller
Marius Siste artikler:
Marius

Alle musikk- og filminteresserte som tilbringer tid foran datamaskinen finner etter hvert blogger, podcast og streaming-tjenester som byr på en mengde gratis innehold.  Da snakker vi ikke bare om små klipp fra YouTube, men internett-TV-stasjoner som har regelmessige sendinger samt uavhengige filmskapere og musikere som legger ut sine produksjoner for nedlasting.  Men hvordan skal man kunne få nyte dette innholdet fra sofakroken i stedet for å sitte bøyd over datamaskinen? Mange TV-produsenter har de senere årene begynt å bygge inn internettstøtte i sine apparater, men enn så lenge får man være glad om man får opp noen forutbestemte nettsider og YouTube.  Man skulle tro at mediespillerne var svaret her, men de har faktisk ikke kommet særlig lenger.  Før nå.  For det er nemlig akkurat hva Boxee Box gjør.

Fra hacker til boks
I begynnelsen på 2000-tallet var det også ønsker om å ha en boks koblet til sin TV og at man der kunne glede seg over media og internett.  Så entusiastene tok helt enkelt et eksisterende apparat, nemlig spillkonsollen Xbox, hacket den og skrev sin egen programvare.  Slik ble Xbox Media Center til, som med årene har blitt til XBMC og tilpasset Linux, Mac OSX, Windows og faktisk hackede Apple TV.  Noe som så å si slutter sirkelen.

Boxee begynte som en variant av XBMC for Macintosh, men ble snart tilpasset både Linus og Windows. Brukerne ble oppmuntret til å fortelle andre hva de så på, sette karakter og anbefale via Twitter og Facebook.  Men firmaet bak var ikke fornøyd med at programvaren var låst til folks datamaskiner.  De ville ha den ut på så mange plattformer som mulig, samtidig med at den skulle havne i stuen.  Takket være D-Link er nå den første mediespilleren basert på Boxee her.

Interessante løsninger
Takk og lov har ikke D-Link slengt sammen et standardprodukt, men faktisk gått nye veier.  Dette ser man om ikke annet på apparatets uvanlige form.  Inntrykket man sitter igjen med er at dette er en kube som har fått ett hjørne trykket ned i underlaget.  Har man den stående fremme kan man regne med nysgjerrige kommentarer, men vil man sette den inn i stereobenken er formen faktisk litt upraktisk. Selv fjernkontrollen byr på overraskelser.  På oversiden ser den normal ut med styrekors, enter-knapp, meny-knapp og spill/pause-knapp.  Men snur man den har man faktisk et mer eller mindre komplett tastatur.  Dette er genistreken som gjør Boxee så mye lettere å bruke enn de fleste av konkurrentene.  Det å kunne skrive søkeord og nettadresser i stedet for å klikke seg frem er betydelig hurtigere og lettere.  Fjernkontrollen styres via radiofrekvens i stedet for med infrarødt lys, slik at man slipper å sitte og peke mot boksen.  Man kan til og med styre den fra sin smartmobil om man skulle ønske det. På apparatets bakside finner vi selvfølgelig en HDMI-tilkobling, men i tillegg også en optisk og en analog lydutgang for de som har en eldre forsterker.  På siden finner man hyggelig nok en minnekortleser, slik at man kan se på bilder og filmer.  Boksen har nemlig ingen innebygget harddisk, men eksterne kilder kan kobles til via de to USB-tilkoblingene.

Flott mediespiller
Selv om apparatets fokus er å spille media fra nettet klarer den nemlig også å vise bilder, spille musikk og video fra ditt eget nettverk.  Og her går den et steg videre enn mange andre mediespillere når det gjelder å vise innholdet på en appetittvekkende måte.  Den prøver å avgjøre hvilken film eller musikk det dreier seg om, og setter så i gang med å finne cover og bakgrunnsinformasjon.  Det er som om man står i videobutikken og skal velge film, mye hyggeligere enn å se på et kjedelig filnavn. I hvert fall når alt fungere som det skal.  Man må ha system på samlingen, sortert i mapper og ha døpt alt rett.  Selv da hender det titt og ofte at titler blir identifisert feil.  Man kan riktignok selv søke etter bedre treff, men er det en uvanlig tittel må man, dumt nok, akseptere at den vises feil.
Å spille av media er derimot en ren fornøyelse.  Takket være fjernkontrollens tastatur er det lett å finne det man leter etter, og man behøver sjelden være urolig for at det ikke skal være mulig å få spilt av.  Takket være programvarens lange historie støttes de fleste kjente format.  Musikk fungerte like bra, bilder likeså.

Mediespillernes iPhone
Begir man seg ut på nettet finnes det faktisk helt vanlige nettlesere som fungerer riktig bra og kan vise det meste.  Derimot er det langt fra optimalt å styre pekeren på skjermen med et styrekors, og vi håper at det kommer en smartere løsning på dette.  Takk og lov er nettleseren mer av en parentes.Det fiffige med Boxee er nemlig at man konsumerer det meste av innholdet ved hjelp av små applikasjoner.  Man laster helt enkelt ned applikasjoner for YouTube, Flickr, CNet, Cartoon Network eller TED og innholdet presenteres derfor på en måte som passer for å bli styrt med fjernkontrollen fra sofakroken. Ulempen er at noen må utvikle en slik applikasjon, og her ligner Boxee mer Android enn iPhone, da det enn så lenge er en for liten plattform til at de riktig store leverandørene vil være med.  Mye av innholdet er dessuten begrenset til USA av rettighetsgrunner. Det lokale innholdet er enn så lenge dårlig, men vi har fått vite at det er applikasjoner på gang for blant annet å vise play-tjenester fra de skandinaviske TV-stasjonene.  Headweb har dessuten nylig lansert sin Boxee applikasjon, så filmer kan man faktisk få fatt i. For nettveteranene finnes det også flere avanserte tjenester, samt muligheten for å abonnere på RSS-strømmen som kan gjøre boksen til en sentral for nyheter og vær.  Og ettersom det er basert på en åpen standard kommer det hele tiden nye applikasjoner, funksjoner og støtte for ulike medietjenester.  D-Link har lovet at det skal komme to store oppdateringer i året, og bare i løpet av vår test dukket det opp to mindre som løste ulike problem.  Det føles altså som om vi bare har sett begynnelsen på hva man kan finne på med denne universalboksen.

Konklusjon
Boxee Box er en utmerket mediespiller for hjemmenettverket og klarer de aller fleste bilde-, lyd- og videoformat.  Men det som er unikt er applikasjonene som samler inn og pakker om media på nettet, slik at det passer på TV-skjermen og gjør det lett å styre med en fjernkontroll.  Enn så lenge finnes det bare noen få filmtjenester og det drøyer med TV-programmene, men når de vel lanseres er dette mediespilleren vi har ventet på.

Lyd & Bilde mener

Tastatur på fjernkontrollen Smarte applikasjoner Mediestøtten Lite lokalt innhold Feilaktig identifisering av titler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Scroll to Top