Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Colorfly Pocket HiFi C4 Pro

Fantastisk lyd i lommeformat

Den bærbare musikkspilleren fra Colorfly låter virkelig fantastisk. Utseendet og bruksområdene er nok likevel for spesielt interesserte.

Skrevet av / 14.05.12 - 08:18
Colorfly Pocket HiFi C4 Pro
Geir Gråbein Nordby

Sammenliknet med en iPod eller iPhone er den gigantisk. Den går ned i lomma, men ikke uten å lage en stor klump. Likevel er det noe ved utseendet som tiltaler meg. Colorfly C4 Pro er unektelig retro, ser ut som noe fra årsskiftet rundt 70-80-tallet. Kabinettet av tre kombinert med topplate av kobber får den nesten til å likne en miniatyrversjon av min gamle Intellivision spillkonsoll fra 1982. Men den er kul. Groovy.

Colorfly er en kinesisk produsent som har tatt mål for seg å lage bærbare musikkspillere med skikkelig hi-fi-lyd. Det samme kan ikke akkurat sies om Apples iPhone og iPod, som sliter med å drive vanskelige hodetelefoner og som aldri låter spesielt bra fra hodetelefonutgangen. Er du kresen på lyden når du reiser rundt, kan det derfor være at du trenger noe annet.

Innmat
C4 Pro har en skikkelig påkostet hodetelefonforsterker innebygget, og den har både liten og stor hodetelefonutgang. Det sitter separat forforsterkerchip til hver kanal, som kan drive hodetelefoner med impedans opp til 125 ohm. Altså tungdrevne. Den har dessuten en anerkjent digitalkonverter fra Cirrus Logic (CS4398). En påkostet oppsampler fra samme firma finnes også (CS8422), og du kan selv velge hvilken samplingsfrekvens du vil oppkonvertere til. Hvis noen. I tillegg har spilleren både digitalinn- og utgang av typen koaksial, slik at den kan brukes som digitalkonverter i et hi-fi-anlegg (krever y-splitt fra hodetelefonutgangen til anleggets RCA-inngang), eller bruk den som mediespiller tilkoblet en enda dyrere digitalkonverter i stereoanlegget ditt.

Filtyper
I tillegg til å spille vanlig MP3 og WMA kan spilleren håndtere både ukomprimerte WAV-filer og tapsfritt komprimerte FLAC-filer. Den støtter til og med høyoppløste musikkfiler av typen 24-bit/96-192 kHz, men da bare som WAV. FLAC er begrenset til 16-bit/44,1-48 kHz, noe jeg ikke helt kan begripe.

Ikke høyoppløst FLAC – skivebom
Så å si alt av høyoppløst musikk tilgjengelig for kjøp på internett er nemlig av typen FLAC. Verken gjennom amerikanske HDtracks.com eller norske gubemusic.com får du kjøpt WAV-filer. De er nemlig så store at de er upraktiske, spesielt om man skal begynne å operere med 192 kHz-filer. Mens vanlig CD-kvalitet bruker 1411 kbps båndbredde og opptar ca 10 MB lagringsplass pr. minutts spilletid, bruker 24-bit/96 kHz 4608 kbps og trenger 34,5 MB pr. minutt. Doble dette igjen for 24-bit/192 kHz, og du sitter igjen med 450 minutter spilletid før Colorfly-spilleren er full. Ti-tolv album, altså. 900 minutter i 24-bit/96 kHz.

Hadde spilleren støttet FLAC-filer med samme oppløsning, kunne den lagret omtrent dobbelt så mye musikk med samme lydkvalitet. Du ville også sluppet å bruke et konverteringsprogram som gjør om FLAC-filene du kjøper høyoppløst på nettet til WAV-filene som Colorfly-spilleren støtter. Derimot, om du kun er interessert i å spille filer i vanlig 16-bit CD-kvalitet og MP3, er det ikke så nøye. Men hvis du er det, ville du kanskje ikke brukt 6.000 kroner på en musikkspiller i utgangspunktet?

Brukervennlighet
Brukervennligheten til spilleren er helt grei. Den kobles til PC eller Mac med USB og gjenkjennes som en harddisk. Dermed er det bare å dra over musikkfilene du vil høre på. Det går litt treigere enn med en USB-pinne, så smør deg med litt tålmodighet. Du kan sortere musikken i kataloger, for eksempel etter album, slik at du enkelt kan bla fra album til album i menysystemet på spilleren. Da kan du imidlertid ikke få opp all musikken som en eneste lang liste, skulle du for eksempel ønske tilfeldig rekkefølge blant hele mediateket. Menysystemet på spilleren er greit nok, men layouten på knappene er ikke den mest intuitive. Men man blir vant til alt. Det jeg liker, er den kule retrospaken som styrer lydnivået. Den virker å være av god kvalitet, og har fin mekanisk motstand.

Lydkvalitet
Så til det überkule, nemlig lyden. Sammenlikner jeg med min egen iPhone, lager Colorfly hakkemat av den. Heftig og rytmisk rock med et par bassrike hodetelefoner av typen Kicker HP541 sparker mye mer med Colorfly. Her er det skikkelig basskontroll, og det blir ikke hardt selv når jeg spiller ekstremt høyt. Colorfly har en varme, fylde og oppløsning som iPhone bare kan drømme om. Med de mer tungdrevne AKG Q701 til 4.000 kroner og Kate Bush sitt drømmete album ”50 Words For Snow” i 24-bit 96 kHz konvertert fra FLAC til WAV, presenterer spilleren et musikalsk rom av dimensjoner. Den har langt bedre kontroll på hodetelefonene enn noen andre bærbare spiller jeg hittil har hørt, og stemmen til Kate Bush svever herlig i lufta, akkompagnert av heftige bassrytmer, og omgitt av et stort og elektronisk lydlandskap. Rett og slett sjukt god lyd til å komme fra en bærbar spiller. Det er ingen tvil om at lydkvaliteten er i en helt annen liga enn hos noen iPod eller andre bærbare spillere jeg har hørt. Nå finnes det eksterne DAC-er til iPod som også kan forvandle denne til en skikkelig hi-fi-spiller, men når vi snakker lyd på farten er Colorfly C4 Pro i særklasse.

Konklusjon
Den bærbare musikkspilleren Colorfly C4 Pro låter bedre enn noen annen bærbar mediespiller undertegnede har hørt. Lyden er rett og slett fantastisk, og da spesielt med 24-bit/96-192 kHz WAV-filer. Er du kravstor på lydkvalitet når du er på farten, har den ikke mye konkurranse. Det er likevel en del ulemper som må overveies. For det første er spilleren stor og klumpete, og ganske tung. Det er også åpenbart at retroutseendet vil enten elskes eller hates.

Et av spillerens store salgsargumenter er at den støtter 24-bit/96-192 kHz lydfiler, og det er vel og bra. Men den støtter ikke FLAC-filer i denne oppløsningen, bare WAV. Og ettersom FLAC er det dominerende HD-lydformatet på nettbutikkene, er det meget korttenkt å ikke implementere 24-bit FLAC-avspilling når spilleren likevel støtter filformatet i 16-bit. Brukervennligheten er mangelfull når det kommer til spillelister og å spille av hele mediateket på én gang, dersom dette er delt opp i mapper. Med alt dette i bakhodet er det opp til deg å vurdere om den fantastisk vellydende spilleren, med sine brukerbegrensninger, faktisk er verdt 6.000 kroner.

Lyd & Bilde mener

Lyd i mesterklassen Støtter 24-bit/ 96-192 kHz Støtter ikke 24-bit FLAC Begrenset brukervennlighet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top